<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A vártnál jobban nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban.

A washingtoni munkaügyi minisztérium adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 224 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 160 ezres bővülésre számítottak. Némileg árnyalhatja a képet, hogy a 224 ezerből 33 ezer új munkahely a kormányzati szektorban létesült, valószínűleg a 2020-as népszámlálással összefüggésben. 

A foglalkoztatottak számának májusi növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 75 ezerről 72 ezerre mérsékelte.

Nem lép a Fed?

A foglalkoztatottak számának erőteljes növekedése csökkentette annak esélyét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve július 30-31. ülésén 2008 decembere óta először kamatcsökkentést hajt végre. A kamatvárakozások alakulását leginkább jelző kétéves amerikai államkötvények hozama meredeken, 4,6 bázisponttal 1,811 százalékra nőtt a friss adat közlése után, jelezve, hogy a kamatcsökkentés esélye jelentősen esett. 

Az idei év első felében havi átlagban 172 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, lassult a növekedés üteme az egy évvel korábban mért 223 ezerhez képest. Ámbátor a gazdasági növekedés üteme gyengült, valószínűleg továbbra is az utóbbi évtizedek legfeszesebb szintjén marad a munkaerőpiac. 

Az Egyesült Államok gazdasága újabb történelmi rekordot állított fel június elmúltával, ugyanis megszakítás nélkül immár 121. hónapja tart a növekedés fázisa. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválságot maga mögött hagyva az amerikai gazdaság 2009 júniusában lépett a fellendülés útjára. 

A korábbi rekordot - 120 hónap recesszió nélküli időszakot - 1991 és 2001 között jegyezték fel. 

Nem minden tökéletes

Miközben a munkanélküliségi ráta 49 éves mélypontra esett, a bruttó hazai termék éves átlagban 2,3 százalékkal nőtt 2009 közepe óta, és a II. világháború óta először egyetlen egy naptári évben sem érte el az ütem a 3 százalékot. 

Júniusban a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 3,7 százalékra emelkedett, miután több mint 300 ezer új álláskereső jelent meg a munkaerőpiacon. Elemzők arra számítottak, hogy a májusban és áprilisban mért szinten, 3,6 százalékon, azaz közel öt évtizedes mélyponton marad a mutató értéke. 

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 62,9 százalékra nőtt a májusi 62,8 százalékról.

6 centtel több

Az átlagos órabérek májushoz képest 0,2 százalékkal - 6 centtel 27,90 dollárra - nőttek, miközben elemzők 0,3 százalékos emelkedésre számítottak. Éves összevetésben 3,1 százalékkal emelkedtek az órabérek júniusban, csakúgy mint májusban, ez ugyancsak gyengébb adat a 3,2 százalékos elemzői várakozásoknál.

Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Félnek a csehek, hogy belekeverednek a háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 14:14
A csehek mintegy 60 százalékának vannak aggodalmai a jövőt illetően, legnagyobb részük, 32 százalék a háborútól fél - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet 2022 végén készített az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet országos mintán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG