5p

A több mint egy éve tartó orosz-ukrán háborúban Ukrajna diplomáciájának egyik fontos elemévé vált az, hogy gyakorlatilag egymásnak adják a kilincset a nemzetközi vezetők Kijevben, és Volodimir Zelenszkij elnök, valamint Denisz Szmihal miniszterelnök sorra fogadják az illusztris vendégeket. Az angolul csak „vasdiplomáciaként” emlegetett irányzat fontos eleme Ukrajna háborús politikájának, azonban a delegációk a helyzetből nyilvánvalóan nem tudnak hagyományos protokollkeretek között, vagy akár repülővel érkezni – ezt a légtérzár garantálja. De akkor mégis hogyan jutnak el Ukrajnába?

Az elmúlt hetek legemlékezetesebb külföldi látogatása egyértelműen az volt, mikor Joe Biden gyakorlatilag figyelmeztetés nélkül megjelent Kijevben, aztán pedig hosszan sétálgatott Zelenszkij elnökkel beszélgetve az ukrán főváros belvárosában. A látogatás, Ukrajna számára egyértelműen szimbolikusnak bizonyult akkor, mikor az Egyesült Államok közvéleményének körében csökkenni kezdett az országnak nyújtott segítség támogatottsága, zökkenőmentesen lezajlott, és a külső szemlélő számára észrevehetetlen volt, hogy mégis mekkora erőfeszítés kellett ahhoz, hogy az elnök eljuthasson Kijevig. 

Olekszandr Kamisin, az Ukrzaliznyicja, az ország nemzeti vasúttársaságának korábbi elnöke, aki egyébként azóta új pozíciót kapott, és a vasúttársaság európai integrációjáért felel majd, a Guardian kérdésére arról mesélt, hogy az irányítóközpontból nézte végig, hogyan halad előre az a különleges szerelvény, amellyel Joe Biden Kijevbe érkezett. A szerelvény egy olyan speciális kabinban szállította az elnököt, amelyet az amerikai elnöki repülő, az ’Air Force One’ után ’Rail Force One’ névre kereszteltek.

Kamisin túl sok részletet nem árulhat el arról, hogy pontosan hogyan oldják meg a szállítást, azt azonban egyértelműen kijelentette, hogy a biztonság és a megbízhatóság kulcskérdés, ebben pedig kiemelkedően jól teljesítenek, egyszer sem fordult elő, hogy kiszivárgott volna, ki érkezik éppen Ukrajnába, és a vonat személyzete maradéktalanul tiszteletben tartja a delegációk privát szféráját. Azzal kapcsolatban, hogy mi jelenti a legnagyobb kihívást, így fogalmazott:

"Az, hogy megfelelően bánjunk a delegációkkal, mert csakúgy, mint Biden elnök, több időt töltenek a vonaton, mint Kijevben – az amerikai elnök 20 órát utazott, és négy órát volt a fővárosban. Azt mindenki tudja, hogy az ukránok bátrak, de azt szeretnénk, hogy azt is tudják, vendégszeretők vagyunk."

A lehető legkényelmesebben

Tetjana Kogut, akinek nyilatkozatát az ukrán kormányhoz köthető Visit Ukraine szemlézte, 18 éve dolgozik az Ukrzaliznyicjánál kalauzként, és március óta működik közre a VIP-vonatok üzemeltetésében, elmondta, hogy jellemzően alig egy tucat ember tudja azt, hogy mikor és hol közlekednek majd a vonatok, és azzal, hogy pontosan ki van a fedélzeten, sokszor a biztonsági kíséret sincs tisztában. A kényelem azonban mindezek ellenére is garantált: az ukrán kormány külön diplomatákat képzett ki a vendégek kíséretére, a vonat személyzete pedig előre lesi az illusztris vendégek kívánságait, akiket többek között Jevhen Klopotenko ukrán sztárséf hagyományos fogásai várnak a fedélzeten, köztük például borscs és szirnyiki is.

Olekszandr Sevcsenko szintén a különvonatok fedélzetén dolgozik, így tisztában van néhány érdekességgel is. Elárulta, hogy

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke például vegetáriánus, míg Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere nagy rajongója a sajttortáknak – az édesség egyébként szinte minden delegációnak nagy kedvence.

Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij Kijevben 2023. február 2-án. Fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij Kijevben 2023. február 2-án. Fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ugyan az ételpreferenciájuk nem derült ki, de a vasdiplomácia vonatain utaztak a politikusok mellett olyan celebek is, mint Sean Penn, vagy a U2 két tagja, Bono és Edge, akik ukrán katonákkal találkoztak.

Kogut végül elmondta azt is, hogy különösen szívesen emlékszik az amerikai képviselőház azóta leváltott demokrata házelnökére, Nancy Pelosira, a politikus emlékei szerint nagyon kedves és érzelmes volt.

Ukrajna második hadserege

Az Ukrzaliznyicja működése mostanra olyannyira kulcsfontosságúvá vált az ostromlott ország számára, hogy előfordul, hogy az ország második hadseregeként emlegetik, ami a kezdetektől fogva viszonylag megbízhatóan képes működni, még úgy is, hogy az orosz légierő egyik fő célpontjának számít. Az IWPR cikke szerint a 23 ezer kilométeres vasútpályán, amely egyébként Európa harmadik leghosszabbja, a becslések szerint több mint 4 millió menekülő ukrán jutott biztonságba – a vonatok pedig mennek tovább.

A vonatok lassabban közlekednek, mint korábban, azonban egy rendszert arra az esetre is kiépítettek, hogyha az infrastruktúra elleni támadások súlyos áramkimaradásokat okoznak. Ez a rendszer a régebbi dízelmozdonyokra támaszkodik, amelyeket stratégiailag elosztottak a vasúti rendszerben, és készenlétben tartanak arra az esetre, ha kiesik az áramszolgáltatás, hiszen ezek segítségével tudják elvontatni az elakadt szerelvényeket.

Bár a háború több mint egy éve tart, a vasúttársaság egyetlen egy vonatot sem törölt, legyen szó akár civilekről, akár politikusokról, akár celebekről, előbb-utóbb mindenki megérkezni a célállomásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG