TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bíztató jel, hogy bár még végleges döntés nincs, a kormány a Magyar Orvosi Kamara régóta hangoztatott javaslatairól tárgyalt. Nevezetesen az orvosi bérek jelentős emeléséről, illetve a hálapénz törvényes eltörléséről. Dr. Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezetek elnöke azt reméli, a 120 százalékos béremelés nem hosszú távon valósul meg.  

"Mindenképpen jó hír, de túl késő van, évek óta meg kellett volna ezt lépni, hiszen utoljára 2017-ben kaptak béremelést az orvosok” így értékelte ma reggel az ATV-ben Dr. Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a kabinet ajtaja mögül kiszivárgott hírt, miszerint 120 százalékkal emelik az orvosok fizetését.

Nem örülnének a többlépcsős béremelésnek. Fotó: Pixabay Nem örülnének a többlépcsős béremelésnek. Fotó: Pixabay

A szakember Rétvári Bence parlamenti államtitkár szavaira is reagált, aki tegnap a maglódi egészségügyi központ avató ünnepségén azt mondta, hogy Magyarországon 68,6 százalékkal csökkent a külföldi munkavállalást kérő orvosok száma, miközben egyre több orvoshallgató végez. A FESZ elnöke szerint a statisztika valóban mutat növekedést, de a valóság az, hogy jelenleg 20 ezer alatti a teljes munkaidőben dolgozó orvosok száma, az elmúlt időszakban pedig az Orvosi Kamara adatai szerint 300 fő vándorolt ki külföldre.

A november elsejére bejelentett, egészségügyi ápolóknak és szakdolgozóknak járó, papíron 20 százalékos növekedésről pedig úgy vélekedik, hogy ez nem újdonság, régóta lógott a levegőben, s valójában 16 százalék.

A még hivatalos bejelentést nélkülöző 120 százalékos béremeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott:

"Igaz, hogy magasabb százalékkal indulunk végre, de nagyon alacsony szintről".

250 ezer forintos alapbérrel indul egy kezdő orvos, aki csak túlórával tud többet hazavinni, ami még mindig nem éri el azt az átlagot, amit ma Magyarországon hazavisznek más szakmában.

"Fontos, hogy ne hosszútávú béremelés legyen ez, hiszen az ápolóknál is ezt a szisztémát alkalmazták".

Ugyanakkor a Népszava arra figyelmeztet, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter által létrehozott bér- és foglalkoztatási bizottság által e héten tárgyalt javaslat három lépcsőben növelné az orvosi jövedelmeket. Az orvosi bérek bruttó alapbére 688 ezer és 2 millió forint között szóródna a szakmában eltöltött időtől és a szakorvosi képzettségtől függően. Része a javaslatnak a szakdolgozók jövedelemrendezése is. Az idei – már korábban beígért –novemberi béremeléssel a frissen végzettek bruttó bére 202 ezer forintról indul és a legmagasabb 732 ezer forint lesz. Ezt 2022 januárjától tovább növelnék egyfajta új szorzó alkalmazásával, amellyel ez a bérsáv 244-886 ezer forintra változna. 

Dr. Soós Adriána az egyszeri, 500 ezer forintos nyári juttatásról úgy nyilatkozott, hogy a többség megkapta, de a nem közalkalmazottként dolgozó egészségügyisek olyan bonyolult eljáráson keresztül, hogy még mindig vannak, akik nem jutottak hozzá. A karantén alatti, egészségügyi dolgozóknak járó 100 százalékos táppénzzel ugyanez a baj: ez is hosszadalmas és nehezen átlátható rendszer, így azt sem kapja meg mindenki.

A kórházi dolgozók járvány miatti átvezénylésével kapcsolatban a FESZ elnöke kijelentette: mindez azért súrolja a lehetetlenség határát, mert a kisebb kórházak 1-3 ezrelékének átirányítása már jelentős kiesés, hiszen 1 ágyhoz kétszer annyi intenzív ápolóra van szükség. Így is 30 százalékkal többet dolgoztak a járvány előtt. Csökkenő létszámmal növekvő feladatokat nem lehet ellátni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hol a francban van a felmelegedés? A Földnek sem mindegy, ki nyeri a Trump-Biden csatát
Wéber Balázs | 2020. október 30. 05:17
Trump szerint a párizsi klímaegyezmény felejtős, a globális felmelegedés hoax, de mégsem az, a bolygót pedig védjük meg úgy, hogy az ne fájjon az olajiparnak. Biden őrült összeget költene klímavédelemre, csavarna egyet a szabályozáson, és likvidálná a nagy szennyezőket. Az elnökjelölteket bemutató sorozatunkban ezúttal a környezetvédelmi programokat vettük számba.
Makro / Külgazdaság Így készül Putyin a Biden-korszakra
Káncz Csaba | 2020. október 29. 17:15
Joe Biden esetleges győzelmével kapcsolatban óriási elvárások már nincsenek a világban, hiszen a vak is látja, hogy az USA-t lebénítja saját polarizációja. Biden a jogállamiság globális támogatását tervezi, és ez már most ideges kormányzati reakciókat vált ki Egyiptomtól Magyarországig. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely szeretné, ha a kormány betartaná az ígéretét
MTI | 2020. október 29. 15:47
A fővárosi önkormányzat újra a kabinet asztalára teszi az Európai Beruházási Bankhoz (EIB) benyújtandó fejlesztési hitel programcsomagját - közölte a főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Felesleges lehet letesztelni egész Szlovákiát
Wéber Balázs | 2020. október 29. 15:13
Az antigén tesztek ugyanis tömegével hozhatnak hamis eredményeket szlovák lapinformációk szerint. Más vélemények alapján ugyanakkor még így is lehetnek pozitívumai egy ilyen lépésnek.
Makro / Külgazdaság Mediterrán bodorrózsa: a koronavírus új magyar felfedezettje
Kormos Olga | 2020. október 29. 15:03
A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 
Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság 24.hu: Sikertelenül próbálnak behozni Európából Magyarországra influenza elleni oltást
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:28
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból.
hírlevél