<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A magyar gazdasági adatokból az alapkamat további csökkentése következne, de a pénzügyi piacok ingadozása miatt veszélyes lenne egyértelműen állást foglalni a további monetáris enyhítés mellett - idézte a Reuters hírügynökség Balog Ádámot, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét.
Balog Ádám

"A pénzügyi piacok gyorsan változnak, nagyon nehéz és veszélyes (lenne) egyértelműen állást foglalni amellett, hogy lesz további kamatcsökkentés" - mondta az alelnök, aki egy üzleti konferencián vesz részt Lengyelországban. "A reálgazdaságot és az inflációt tekintve azt látom, hogy a reálgazdasági elmélet szerint, ha a gazdaság potenciálja nincs kihasználva, akkor lehet csökkenteni az alapkamatot, de óvatosak vagyunk" - mondta Balog Ádám.

Az MNB az elmúlt egy évben 320 bázisponttal rekord alacsony szintre, 3,8 százalékra csökkentette az alapkamatot. A jegybank monetáris tanácsa legközelebb szeptember 24-én tart kamatdöntő ülést.

Erősödött a forint

Balog Ádám nyilatkozata után erősödni kezdett a forint, úgy tűnik, az óvatosság megnyugtatta a piacokat. A bankközi devizapiacon rövid idő alatt 302,40-ről 301,5-ig erősödött a forint az euróval szemben.

Közben Londonban már azt találgatják a nagy elemzőházak, hogy a jegybank meddig és milyen ütemben vágja az alapkamatot.

Az UBS szerint már csak egyszer, az utolsónál kisebb mértékben vágja az alapkamatot a jegybank, aztán leáll. Elemzőik szerint lassan elfogy a mozgástér az MNB körül. Ugyanakkor a Royal Bank of Scotland elemzői úgy vélik, hogy akár 3 százalékig is elmehetnek Matolcsyék. Mások sem zárják ki ezt a lehetőséget, ahogy azt sem, hogy a mostani és a legoptimistább értékek között állítja meg valahol a kamatcsökkentést az MNB. Jövőre viszont már azt sem zárják ki elemzők, hogy emelhetik az alapkamatot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG