TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

60 milliárd forintból. Ennyi jut 17 állami fenntartású fővárosi egészségügyi intézmény fertőtlenítő célú korszerűsítésére, noha az év elején még több mint kétszer ennyit helyezett kilátásba a miniszterelnök.

Orbán Viktor még januárban, az idei első Kormányinfón jelentette be, hogy minden más egészségügyi fejlesztést meg kell előznie az intézmények várótermeinek, kórtermeinek felújításának ott, ahol erre az elmúlt három évben nem került sor. Vagyis a festésnek, csempézésnek van elsőbbsége minden más korszerűsítési munkával szemben, mert a betegek érdeke most ezt kívánja.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre is ráfér a ráncfelvarrás. Fotó: kórház A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetre is ráfér a ráncfelvarrás. Fotó: kórház

Lapunk akkori kérdésére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, hogy a felújítási kötelezettség egyaránt vonatkozik az állami és önkormányzati fennartású intézményekre. Egyúttal azt is közölte, hogy a  felújítások költségigénye a számítások szerint 140 milliárd forint lesz. Akkor még Gulyás azt valószínűsítette, hogy e forrást vélhetően az idei tervezett fejlesztéseken belüli átcsoportosításokból teremtik elő.

A kormány azonban csak a tegnapi ülésén döntött a felújításokról, amelyekre 140 milliárd helyett csak 60 milliárd forintot fordít - derül ki az ülést követően megjelent Magyar Közlönyből. Eszerint az Egészséges Budapest Programban érintett 17 fővárosi székhelyű, állami fenntartású, közfinanszírozott kórház fertőtlenítési célú felújítása - egyes esetekben a kórház külsejének a korszerűsítése is - kezdődhet meg. Ennek érdekében a kormány azzal bízta meg az emberi erőforrások miniszterét, hogy vizsgálja meg a feladat végrehajtásához szükséges 60 milliárd forintnyi európai uniós forrás bevonásának lehetőségét.

Ebből az következik, hogy mégsem a költségvetésból csoportosítanak át pénzeket. Csakhogy a kormányrendeletből azt is előírta, hogy ha nem állna rendelkezésre részben vagy teljesen uniós forrás a felújításra, akkor a pénzügyminiszternek kell gondoskodnia arról, hogy a hiányzó összeget - akár tehát teljes egészében - mégis csak a 2020-as büdzséből teremtse elő.

A felújítási munkákat nem a kórházak készítik elő és valósítják meg, a kormány ugyanis e feladatokra a Pénzügyminisztérium alá tartozó Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot jelölte ki.

A 17 felújítandó fővárosi kórház:

 • Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő
 • Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet
 • Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI)
 • Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
 • Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
 • Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet
 • Károlyi Sándor Kórház
 • Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet
 • Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI)
 • Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet
 • Országos Onkológiai Intézet (OOI)
 • Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI)
 • Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI)
 • Péterfy Kórház-Rendelőintézet és M. J. Orsz. Traumatológiai Intézet
 • Szent Imre Egyetemi Oktatókórház
 • Szent Margit Kórház
 • Uzsoki utcai Kórház

Ezen felül három kórház még kiegészítő, havi fix összegű díjazásban is részesül a SARS-CoV-2 járvány elleni védekezéshez: a Dél-pesti Centrumkórház 200 millió, az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő 100 millió, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet pedig 60 millió forintot kap, erről és ennek jogszabályi feltételeiről szintén az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia.

Ugyanakkor a kormány 1,44 milliárd forinttal megemelte az Egészségbiztosítási Alap összevont szakellátás jogcím előirányzatát is, egyéb működési célú kiadások finanszírozására - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél