BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 28. 12:37

Lapunk kérdésére, miszerint igaz-e, hogy azért érint egyre fiatalabbakat a betegség, mert esetleg a kínai vírus mutálódott, agresszívebb formája fertőz Európában, azt a választ kaptuk a tájékoztatón, hogy bár igaz, hogy fialatokat is megbetegít, de közülük is a krónikus betegséggel élőket. Másik kérdésünkre, hogyan próbálja terelni, lassítani az operatív törzs a járványt, úgy feleltek, hogy kezdetektől fogva minden erővel ezen dolgoznak.

Schanda Tamás innovációs és technológiai miniszterhelyettes fontos tömegközlekedési intézkedésekről számolt be az operatív törzs tájékoztatóján. Az éjféltől életbe lépett kijárási korlátozás további utasszám-csökkenést fog okozni, főleg mert a tömegközlekedés további csökkentéséről is döntöttek. Március 30-április10-ig az tanszüneti menetrend érvényes, szombat-vasárnap a szokásos hétvégi menetrend marad. A Volánbusz agglomerációs járatai április 1-jétől szombati menetrend szerint járnak.

A MÁV és a Volán járatait összehangolják, leállítják azokat a távolsági buszjáratokat, melyek helyettesíthetők vasúti közlekedéssel. A nemzetközi vasútforgalmat is leállítják, hiszen csak határokon belül közlekednének. Az egészségügyi dolgozók korlátlan díjmentes utazásra jogosultak a veszélyhelyzet megszűnéséig. Akinek feltétlenül utaznia kell, mobilapplikáción keresztül vásároljon jegyet, mert a buszokon nem lehetséges vásárolni még a Volánbuszokon sem. Az akadálymentesített változaton még dolgoznak, ezért az átmeneti időszakban a fogyatékkal élők teljesen díjmentesen utazhatnak. A mobil bérletjegy fejlesztése folyamatban van, még másfél-két hét, míg elkészül. A márciusi bérleteket április 15-ig elfogadják.

A járvány megfékezésének érdekében március 12-én intézménylátogatási tilalom lépett életbe a felsőoktatásban, 23-tól pedig digitális oktatás indult. A 27-én hatályát vesztő intézkedés miatt a kormány felszólította az egyetemek vezetőit, hogy rektori utasítás keretében változatlanul tartsák életben a szigorításokat.

Nincs áruhiány Magyarországon, jelentette ki a miniszterhelyettes, sőt, egyszerűsítettek a kiszállítás szabályozását és az új munkaerők felvételét. Folyamatos árfigyelést tartanak az élelmiszerüzletekben, eddig több, mint 500 boltot ellenőriztek, köztük webshopokat is.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte beszámolóját, hogy Mára 343 fertőzött van már, 11-re nőtt az elhunytak száma. A kijárási tilalommal szintet léptünk a járvány elleni védekezésben, ahol az idősek tekintsük utolsó lehetőségnek a délelőtt bevásárlást, inkább vegyenek igénybe segítséget. A fiatalokat arra kérik, hogy a megjelölt sávban menjenek vásárolni.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeletének munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a közterületeken megkezdődött az empatikus jellegű rendőri jelenlétet. A szabályok megsértése 5000-500 ezer forintig terjedő szankció járhat. Plakátokat tettek ki az új szabályokról. Mindeközben ma 27 tonnányi egyéni védőfelszerelés érkezett hazánkba a reptérre, holnap pedig két repülővel érkezik 3 270 000 db védőfelszerelés.

Hétfőtől a honvédség, a katasztrófavédelem és a rendőrség közösen megkezdi a kórházparancsnoki rendszert, amely nem orvosszakmai célokat szolgál, hanem az eszközgazdálkodást fogja koordinálni. Mindezidáig 15 külföldi személlyel szemben indult idegenrendészeti eljárás, tegnap például 2 személyt utasítottak ki.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy felesleges az egészségügyi intézményektől adatokat kérni, mert a NEAK-hoz ezek mind beérkeznek. Arra a kérdésre, hogy lesz-e nálunk is 5 perces teszt, úgy válaszoltak: rengeteg teszt létezik a világban. Ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az életmentő műtétek elhalasztása nem megengedhető, ugyanakkor sok kórházból erről számolnak be a betegek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél