<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Durván visszaesett a fővárosi tömegközlekedést használók száma, ami miatt a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) már most milliárdos nagyságrendű betételkieséssel kalkulálnak. Nem csak az utasok tűntek el, kevesebb jegyellenőr is dolgozik most.
Tájékoztató felirat a járművezető védelmére felállított kordonon a BKK egyik autóbuszán 2020. március 16-án. A járvány megfékezése érdekében megtiltották az első ajtós felszállást és megszűnt a jegyértékesítés a buszon. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A kormányzati intézkedések, az iskolák bezárása, az otthoni munkavégzés miatt 80-90 százalékkal esett vissza a budapesti közösségi közlekedés forgalma. A BKK csütörtökön kiadott tájékoztatója szerint egy-egy járművön általában 4-6-an, vagy még ennyien se utaznak. Mivel annyira kevesen használják most a BKK-járatait, az eddig meghozott intézkedéseken túl új menetrendet vezetnek be április elsejétől.

Nem optimisták

Mindez magával hozza azt is, hogy vonaljegyet és havi bérletet is sokkal kevesebben váltottak az elmúlt napokban, hetekben.

„A jelentős utasszám-csökkenéssel párhuzamosan a bevételek csökkenése is megfigyelhető” – válaszolta a Privátbankár.hu megkeresésére a BKK.

A járványhelyzet árbevételre gyakorolt pontos hatását még nem látják a közlekedési társaságnál. Tájékoztatásuk szerint a bevételkiesésre két fő tényező gyakorol hatást: egyrészt a járvány ideje, másrészt annak mértéke.

A turizmussal összefüggő termékek értékesítése, a napijegyek és a repülőtéri vonaljegy a beutazási tilalom alatt drasztikusan visszaesett, de a járvány megszűnése után is csak lassú visszaállásra számítanak a közlekedési társaságnál. A másik legnagyobb kiesést okozó termékcsoportjuk a bérletek, amelyek értékesítése szintén jelentősen csökkent a járvány miatt.

A BKK reméli, a veszélyhelyzet megszüntetése után a bérletek esetében feltételezhetően gyorsan visszaáll az eredeti volumen, ugyanakkor ezen tényezők alakulásától függően erre az évre várható bevételkiesésük valószínűleg milliárdos nagyságrendű lesz.

„A vészhelyzet kihirdetése óta eltelt rövid idő tapasztalataiból még nehéz megbecsülni a csökkenés mértékét, bár a helyzet valóban nem ad okot optimizmusra” – közölték.

Hogy legyen ezt mivel összevetni: 2019-ben a jegyek és bérletek értékesítéséből hozzávetőleg 67 milliárd forint bevétele származhatott a BKK-nak. A BKK bár még nem tette közzé a 2019. évi beszámolóját, a Világgazdaság korábbi cikke szerint a BKV 9,3 milliárd forintos veszteségét ellensúlyozta, hogy a BKK 1,3 milliárd forintos nyereséget ért el 2018-ban.

Kevesebb az ellenőr, miként ellenőriznek?

Szerkesztőségünk tapasztalatai szerint jegyellenőrt is ritkábban lehet most látni a járműveken, a metró bejáratainál. Mindezt a BKK is megerősítette: a veszélyhelyzet és a jócskán lecsökkent utasszám miatt jelenleg kevesebben vesznek részt a jegyellenőrzési munkában is.

Az ellenőrök iránymutatást kaptak, hogy lehetőség szerint kerüljék a fizikai kontaktust az utasokkal, azaz jegy, bérlet felmutatása után kizárólag „szemrevételezéssel” ellenőrizzék az utazási jogosultság meglétét.

A feladatellátáshoz az alvállalkozóknak előírták, hogy lássák el a munkavállalókat megfelelő védőfelszereléssel, kézfertőtlenítővel, kesztyűvel, arcmaszkkal. A BKK szerint mivel a maszk folyamatos viselése az egészséges emberek számára még veszélyes is lehet, ezért ennek használatát csak arra az időre teszik kötelezővé, amíg „az utazóközönség számára megnyitott területeken tartózkodnak”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Korlátok közt lavíroznak sportolók és szponzoraik az olimpián
Marosi Gergely | 2021. augusztus 2. 05:36
Ha valaki követ a közösségi médiában neves olimpikonokat – esetleg az őket támogató cégeket –, feltűnő csendességre lehet figyelmes abban az időszakban, amikor a sportolók neve a legjobban forog a köztudatban. Az ok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai chartájának 40-es szabálya, illetve annak kiegészítése, mely korlátozza a résztvevők marketingtevékenységét a játékok előtt, alatt és után. A korábban nagyon szigorú, a sportolók által rengeteget kritizált szabályt Tokióra megváltoztatták, ám a teljes szabadság még messze van.
Vállalat Kósa Lajos egyelőre nem tudta, hát magát menti meg a Csíki Sör
Székely Sarolta | 2021. július 29. 18:39
Persze a két megoldás nehezen nevezhető hasonlónak, hiszen míg a fideszes képviselő tartós javulást érhetett volna el, addig a tulajdonosok megoldása - a trendek változatlansága esetén - csak átmeneti, néhány évre szóló lehet.
Vállalat Iszonyatosat kaszált a Samsung a globális csipéhségen
MTI | 2021. július 29. 15:00
A vállalat negyedéves profitja 73 százalékkal nőtt, részben a hatalmas félvezető-kereslet kielégítése miatt.
Vállalat Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a téglapiacon
MTI | 2021. július 29. 12:24
Először csapott le az építőanyag-kommandó.
Vállalat Jászai Gellért megint növelte részét a 4iG-ben
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 10:28
A 4iG Zrt. vezetője, Jászai Gellért tovább növelte részét a vállalatban.
Vállalat A forgalmon és a nyereségen is meglepődött az Apple
MTI | 2021. július 28. 11:24
Mindkettő nagyobb lett a második negyedévben, mint amekkorára számítottak.
Vállalat Rekordbevétel és -nyereség a Microsoftnál
MTI | 2021. július 28. 11:16
Jó lett ez a negyedév.
Vállalat Rengeteg cégnél megoldhatatlan probléma, ha kiesik a kulcsember
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 10:45
A hazai cégek elsöprő többségét adó mikro- és kisvállalkozások tevékenységét komolyan veszélyezteti, ha egy vagy több kulcsemberük kiesik a munkából. Egy friss kutatás szerint a meghatározó szerepet betöltő munkatársak, vezetők átmeneti elvesztése – akár baleset, sérülés vagy betegség miatt – a 44 százalékuknál közepesen komoly, 21 százalékánál pedig gyakorlatilag megoldhatatlan nehézséget jelentene
Vállalat Majd' félmilliárdos veszteség az állam védelmi ügynökségénél
Székely Sarolta | 2021. július 28. 05:19
Költséges volt az indulás, bevétel is szinte csak állami támogatásból volt, és egy induló cégnél nem is nagyon meglepő, ha első teljes évében veszteséges. A mínusz mértéke már inkább az lehet. 
Vállalat Megint leállt a kecskeméti Mercedes-gyár
MTI | 2021. július 27. 11:16
Alkatrészhiány lépett fel, ami miatt három hétre szünetel a termelés. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos