BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2020. március 27. 06:07

Durván visszaesett a fővárosi tömegközlekedést használók száma, ami miatt a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) már most milliárdos nagyságrendű betételkieséssel kalkulálnak. Nem csak az utasok tűntek el, kevesebb jegyellenőr is dolgozik most.

Tájékoztató felirat a járművezető védelmére felállított kordonon a BKK egyik autóbuszán 2020. március 16-án. A járvány megfékezése érdekében megtiltották az első ajtós felszállást és megszűnt a jegyértékesítés a buszon. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A kormányzati intézkedések, az iskolák bezárása, az otthoni munkavégzés miatt 80-90 százalékkal esett vissza a budapesti közösségi közlekedés forgalma. A BKK csütörtökön kiadott tájékoztatója szerint egy-egy járművön általában 4-6-an, vagy még ennyien se utaznak. Mivel annyira kevesen használják most a BKK-járatait, az eddig meghozott intézkedéseken túl új menetrendet vezetnek be április elsejétől.

Nem optimisták

Mindez magával hozza azt is, hogy vonaljegyet és havi bérletet is sokkal kevesebben váltottak az elmúlt napokban, hetekben.

„A jelentős utasszám-csökkenéssel párhuzamosan a bevételek csökkenése is megfigyelhető” – válaszolta a Privátbankár.hu megkeresésére a BKK.

A járványhelyzet árbevételre gyakorolt pontos hatását még nem látják a közlekedési társaságnál. Tájékoztatásuk szerint a bevételkiesésre két fő tényező gyakorol hatást: egyrészt a járvány ideje, másrészt annak mértéke.

A turizmussal összefüggő termékek értékesítése, a napijegyek és a repülőtéri vonaljegy a beutazási tilalom alatt drasztikusan visszaesett, de a járvány megszűnése után is csak lassú visszaállásra számítanak a közlekedési társaságnál. A másik legnagyobb kiesést okozó termékcsoportjuk a bérletek, amelyek értékesítése szintén jelentősen csökkent a járvány miatt.

A BKK reméli, a veszélyhelyzet megszüntetése után a bérletek esetében feltételezhetően gyorsan visszaáll az eredeti volumen, ugyanakkor ezen tényezők alakulásától függően erre az évre várható bevételkiesésük valószínűleg milliárdos nagyságrendű lesz.

„A vészhelyzet kihirdetése óta eltelt rövid idő tapasztalataiból még nehéz megbecsülni a csökkenés mértékét, bár a helyzet valóban nem ad okot optimizmusra” – közölték.

Hogy legyen ezt mivel összevetni: 2019-ben a jegyek és bérletek értékesítéséből hozzávetőleg 67 milliárd forint bevétele származhatott a BKK-nak. A BKK bár még nem tette közzé a 2019. évi beszámolóját, a Világgazdaság korábbi cikke szerint a BKV 9,3 milliárd forintos veszteségét ellensúlyozta, hogy a BKK 1,3 milliárd forintos nyereséget ért el 2018-ban.

Kevesebb az ellenőr, miként ellenőriznek?

Szerkesztőségünk tapasztalatai szerint jegyellenőrt is ritkábban lehet most látni a járműveken, a metró bejáratainál. Mindezt a BKK is megerősítette: a veszélyhelyzet és a jócskán lecsökkent utasszám miatt jelenleg kevesebben vesznek részt a jegyellenőrzési munkában is.

Az ellenőrök iránymutatást kaptak, hogy lehetőség szerint kerüljék a fizikai kontaktust az utasokkal, azaz jegy, bérlet felmutatása után kizárólag „szemrevételezéssel” ellenőrizzék az utazási jogosultság meglétét.

A feladatellátáshoz az alvállalkozóknak előírták, hogy lássák el a munkavállalókat megfelelő védőfelszereléssel, kézfertőtlenítővel, kesztyűvel, arcmaszkkal. A BKK szerint mivel a maszk folyamatos viselése az egészséges emberek számára még veszélyes is lehet, ezért ennek használatát csak arra az időre teszik kötelezővé, amíg „az utazóközönség számára megnyitott területeken tartózkodnak”.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Vállalat Új bioüzemanyag-gyár épül Dunaföldváron
MTI | 2020. május 27. 16:11
A Pannonia Bio Zrt. nyáron kezdi a finomító építését a telephelyén.
Vállalat A hazai autóipari beszállítók jól járhatnak az ellátási láncok átalakulásával
PR | 2020. május 27. 09:38
Két esetben megindult a gyártás átszervezése Kínából Magyarországra– mondta el Konkoly-Thege Máté. A ThegePlastic Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a kormányzati lépések is egyre inkább a hazai ipari szereplők helyzetbe hozását segítik. A fentiek hatására a környezetterhelés is komolyan visszaeshet, illetve a körkörös gazdasághoz köthető beruházások is lendületet kaphatnak – emelte ki.
Vállalat Nyáron megszűnik az állami felügyelet a Kartonpack felett
Székely Sarolta | 2020. május 27. 07:47
Legkésőbb augusztus 15-ig megszűnik a tőzsdei társaság állami felügyelete.
Vállalat A mai nap is Jászai Gellérté
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 09:05
970 milliós munkát nyert a 4iG.
Vállalat Miniszteri jóváhagyás nélkül nem szerezhet magyar cégben külföldi részesedést
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 06:17
Év végéig a belgazdaságért felelős miniszter döntése szükséges ahhoz, hogy külföldi szereplő magyar stratégiai vállalatban szerezzen tulajdonrészt. 
Vállalat Megszületett az alku: komoly támogatást kap a bajba jutott légitársaság
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:57
Megállapodott a német kormány és a Lufthansa egy 9 milliárd euró értékű mentőcsomagról, amely segít megbirkózni a legnagyobb német légitársaságnak a koronavírus-járvány által okozott súlyos veszteséggel.
Vállalat Közbeszerzést nyert a 4iG
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 19:19
A tőzsde honlapján tették közzé a közbeszerzési eljárásról szóló hírt.
Vállalat A Mercedes a teljes magyarországi nyereségét kiveszi osztalékként
Csabai Károly | 2020. május 25. 17:01
Ez közel 95,6 millió eurót jelent, köszönhetően annak, hogy a stuttgarti autógyár itteni érdekeltsége csaknem 7 százalékkal több profitot termelt 2019-ben, mint egy évvel korábban.
Vállalat Megjöttek a számok: így áll a hazai lízingpiac
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:35
Összesen 146 milliárd forintos kihelyezéssel zárta az első negyedévet a magyar lízingpiac, ami 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.
Vállalat Százmilliárdos osztalékot vettek ki a magyar Opel-gyárból
Gáspár András | 2020. május 23. 06:04
Tovább csökkent a magyarországi Opel-gyár árbevétele és az alkalmazottak létszáma is 2019-ben a társaság friss beszámolója szerint. Az adózott nyereség viszont több mint kétszeresére nőtt - így is elmarad azonban a korábbi évek szintjétől. A német anyacég 203 millió eurót nem pénzben, 80 millió eurót pedig pénzben vett ki a magyar társaságból osztalék formájában. Aztán jött a világjárvány.
hírlevél