<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Újabb költségvetési szigorításokat szavazott meg kedd este a görög parlament, hogy Athén megkaphassa az újabb 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot a Nemzetközi Valutaalaptól és az eurózóna országaitól. Az újabb szigorítások szerint 400 millió euróval kevesebb jut majd védelmi kiadásokra és az állami beruházásokra.

A törvényhozásban 202 képviselő szavazott igennel, míg 80-an ellenezték az újabb megszorításokat. Mindkét kormánykoalíciós párt honatyái támogatták a költségvetési szigorításról szóló törvényeket. Az immár két éve tartó megszorítások után az újabb görög takarékossági csomag az idén 3,2 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő. A kétnapos parlamenti ülés első, keddi napján elfogadták a takarékossági csomag első részét, s szerdán sürgősségi eljárással folytatódik róla a szavazás.

A szigorítások következtében 400 millió euróval csökkennek a védelmi kiadásokat, és 400 millió euróval jut kevesebb az állami beruházásokra. A minisztériumok költségvetése 15 százalékkal lesz kisebb, illetve 12 százalékkal csökkennek a nyugdíjak, továbbá 10 százalékkal csökken a helyhatósági vezetők bére. A megszorító csomag visszafogja a minimálbért, csökkenti a közalkalmazottak létszámát, s rendelkezik majd a nyugdíjalapok összevonásáról és a gyógyszerészeti ágazat deregulációjáról. A kutatóintézetek összevonása révén 56-ról 31-re csökken a számuk.

Az újabb támogatás, a 130 milliárd eurós mentőcsomag nélkül már márciusban csődbe mehet Görögország. Március 20-án mintegy 14,5 milliárd eurónyi államkötvényt kell Athénnak újrafinanszíroznia. A görög adósságkezelő központ a múlt pénteken hivatalosan is felajánlotta a magánbefektetőknek régi görög állampapírok 53,5 százalékos diszkont áron történő cseréjét új adósságpapírokra.

A görög parlament egy nappal korábban csütörtökön szavazta meg az adósságleírást a magánhitelezőkkel. A törvény ezzel megnyitotta az utat a kötvénycserére, amelynek révén a magánbefektetőkkel szembeni 206 milliárd eurós adósságot mintegy 107 milliárd euróval csökkentik. Az adósságleírás része a héten elfogadott 130 milliárd eurós újabb görög mentőcsomagnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG