BUX
32 323.18
-0.12%
-38.00
OTP
8 805.00
-0.40%
-35.00
MOL
1 942.00
+2.81%
+53.00
RICHTER
6 180.00
-3.13%
-200.00
MTELEKOM
356.00
-0.14%
+0.00
 
2020. február 7. 13:55

Rég nem látott dühöt váltott ki a kínai közösségi médiában annak az orvosnak a halálhíre, aki már tavaly figyelmeztetett a koronavírus kitörésének veszélyére. Nyugati elemzők szerint ez akár politikai katasztrófát is jelenthet a kínai vezetés számára. Li Wenliangot korábban rémhírterjesztéssel vádolták a hatóságok. A vírusba minden ötvenedik fertőzött hal bele, mások viszont panaszmentesen vészelik át a betegséget.

Li Wenliangot gyászolják a wuhani központi kórház előtt. EPA/YFC CHINA OUT

Életét vesztette Wuhanban Li Wenliang. Halálhírét először csütörtök este közölte a kínai állami média, majd a hírt – némi tagadás után – péntek reggel megerősítették. A legutolsó közlések szerint az orvos péntek éjjel hunyt el a koronavírus következtében, amelyet a betegek kezelése közben kapott el.

Figyelmeztetett, beidézték

Li Wenliang volt az az orvos, aki tavaly decemberben a koronavírus kitörésének veszélyeire figyelmeztette kollégáit egy helyi kórházban. Kezdetben hét betegnél fedezte fel a vírust, amelyről azt mondta, hogy a 2003-ban világjárványhoz vezető SARS-vírusra hasonlít. December végén pedig azt javasolta kollégáinak egy chatcsoportban, hogy viseljenek védőruhát a megfertőződés elkerülése érdekében.

A BBC szerint négy nappal később a helyi hatóságok berendelték, hogy aláírassanak vele egy olyan levelet, amelyben hamis vélemények terjesztésével és a közrend súlyos megzavarásával vádolják. (Igaz, a hatóságok később elnézést kértek tőle.)

Li Wenliang január 10-én egy kínai mikroblogon, a Weibón már arról írt, hogy köhögni kezdett. Lázas lett, néhány nappal később pedig kórházba került. A vírust január 30-án diagnosztizálták nála.

Gyász és harag

Halála előbb gyászt váltott ki a Weibón, ami azonban hamar dühvel keveredett. A brit adó szerint nehéz felidézni az elmúlt évekből olyan helyi eseményt, amely ekkora felzúdulást okozott, és ekkora bizalmatlanságot szült a hatalommal szemben.

A közösségi oldalt ellepték a hashtagek:

– Wuhan kormányának bocsánatot kell kérnie!

– Szólásszabadságot akarunk!

Egy fotón pedig az látható, hogy egy folyóparton valaki azt írta a hóba:

Isten veled, Li Wenliang!

A hashtageket azonban hamar cenzúrázták, és több százezer kommentet töröltek.

Olaj a tűzre

Li Wenliang halálhíre nyilvánvalóan olaj volt a tűzre, hiszen korábban már felmerültek olyan vádak a kínai hatalommal szemben, hogy nem veszi komolyan a vírust, és megpróbálja azt titokban tartani.

Dr. Li Wenliang halála szívszorító pillanat volt az ország számára, a kínai vezetésnek pedig komoly politikai katasztrófát jelent. Lerántja ugyanis a leplet a Hszi Csin-ping kormányzása alatti utasítási és ellenőrzési rendszer legrosszabb aspektusairól (...) A politikai tanácsadóknak és cenzoroknak most ki kell találniuk, miként győzhetnek meg 1,4 milliárd embert arról, hogy Dr. Li halála nem a párt kríziskezelési képességének behatároltságára szolgál egyértelmű bizonyítékul

– írta a BBC pekingi tudósítója, Stephen McDonell.

Ötvenből egy ember hal bele

Hivatalos közlések szerint a vírus csütörtök éjfélig több mint 31 ezer embert fertőzött meg – hetven százalékukat Hupej tartományban –, és 637 ember halálát okozta. Több mint 1500 fertőzött ugyanakkor már meggyógyult.

A Spiegel szerint a vírus halálozási mutatója 2,1 százalék, azaz minden ötvenedik fertőzött hal bele. Az arány Wuhanban a legmagasabb, 4,9 százalék.

A lap által idézett szakértő szerint ugyanakkor a valódi érték ennél jóval alacsonyabb lehet, mivel a fertőzöttek egy része sok esetben nem is tud arról, hogy fertőzött, és enyhe tünetekkel vagy tünetek nélkül vészeli át a vírust.

Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
Makro / Külgazdaság Újra stratégiai szerepben az élelmiszerexport-tilalom és az éhséglázadások
Káncz Csaba | 2020. április 2. 09:54
Az élelmiszer a jelenlegi globális válság időszakában újra kezdi felvenni stratégiai szerepkörét. Több nagy gabonatermesztő ország a napokban megtiltotta a termény kivitelét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fekete Húsvét jön Olaszországban, újabb szomorú rekord a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 08:30
Olaszország  április közepéig biztosan nem enyhít a karanténon, így a húsvéti ünnepek is izolációban telnek majd. Az olasz kormányfő szerint ugyanakkor később meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal. Spanyolországban újabb rekordra szökött az egy nap alatt elhunytak száma. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.  
Makro / Külgazdaság Hatvannal nőtt a hazai koronavírus-fertőzöttek száma - FRISSÍTÉS: meghalt egy újabb beteg
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 07:10
Most már 585 betegnél diagnosztizálták a vírust Magyarországon.   
Friss
hírlevél