TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jelenleg úgy zajlik az influenza elleni védőoltások beadása, hogy nem tesztelik le a lakosságot koronavírusra, pedig a szakemberek szerint előre nem látható következményei lehetnek, ha egyszerre találkozik a két fertőzés a szervezetünkben. Most itt az új teszt, amely képes egyszerre kimutatni a két vírust.

Alig akad használható információ arról, mi történik, ha egy időben kapjuk el a korona- és az influenzavírust. A lapunk által megkérdezett járványügyi szakértő szerint azért, mert még nincsenek tapasztalatok, hiszen rövid idő telt el az influenza- és a koronavírus közös életéből.

A teszt nélküli oltás megoldására itt az új kombinált teszt. Fotó: depositphotos A teszt nélküli oltás megoldására itt az új kombinált teszt. Fotó: depositphotos

Megkérdeztük Jakab Ferenc virológust is, hogy végeznek-e olyan állatkísérleteket a Pécsi Tudományegyetem Virológia Tanszékén, hogy egyszerre oltják be a két vírussal például az egereket. A szakember lapunknak küldött válaszában azt írta: nem folynak ilyen jellegű kísérletek, ami azért kár, mert legjobban talán így lehetne lemérni vagy megjósolni, mire is számíthatunk a "nagy találkozástól." A szakember ugyanakkor még szeptemberben úgy fogalmazott az ATV-ben, hogy beláthatatlan következményei lehetnek, ha a korona- és az influenzavírus egyszerre fertőz egy legyengült szervezetben.

A Public Health England (PHE) kutatása viszont arról számol be, hogy 2020 január-április (!) között 58 olyan pácienst vizsgáltak, akiket egyszerre fertőzött meg a két vírus.

Meglepetésre a kutatók azt tapasztalták, hogy az influenzás betegek kisebb valószínűséggel kapták el a koronavírust. Viszont a két vírus legtöbbször idősebbeket támadott meg egyszerre, és a vizsgált időszakban több mint 50 százalékuk életét vesztette

Persze érdemes a helyén kezelni a kutatást, hiszen nagyon kis mintával történt, és a járvány korai szakaszában végezték. Jonathan Van-Tam, Nagy-Britannia tisztifőorvos-helyettese a Guardiannek azt mondta, hogy a mindkét betegséget elszenvedők körében 43 százalék, míg a koronavírusos betegek körében 26,9 százalék volt a halálozási arány. Épp ezért az 55 milliós lélekszámú Nagy-Britanniában minden eddiginél több, 30 millió ingyenes influenzaoltással készültek fel a lakosság oltására.

Hiánycikk az influenza elleni védőoltás

Október 20-tól nálunk is elérhető a nagyságrendekkel kevesebb, 1,3 millió darab, három komponensű influenzaoltás. Állítólag ezen a héten az a 100 ezer darab négykomponensű vakcina is rendelkezésre fog állni, melyet 3 éven aluli gyermekeknek lehet beadni. Tavaly e mennyiség közel fele fogyott el, de a háziorvosok szerint idén két-háromszor nagyobb igény mutatkozik az ingyenessé tett vakcinára.

Sőt, sok helyen már hiánycikk, hiába rendelt még 360 ezer darabot a kormány, annak megérkezése bizonytalan, hiszen az influenzavakcina gyártási ideje fél év.

A Sanofi Magyarország közölte, hogy nem is lát esélyt további szállítmányokra ebben az influenzaszezonban, a Fluart Kft.-t pedig nem nyilatkozik. A g7.hu azt írja, hogy a magyar hivatalokkal ellentétben a polgárokkal egészen sok információt megosztó osztrák egészségügyi minisztérium honlapján elmagyarázzák, hogy nem egyszerű a vakcinarendelés. A 2020-21-es szezonra vonatkozó vakcinarendeléshez 2019 nyarán kellett leadniuk a várható darabszámot, mert az oltások gyártása és logisztikája hosszas, bonyolult folyamat.

Az osztrák tárcánál el is ismerik, hogy Ausztriában a lakosságnak kevesebb mint 10 százaléka szokta oltatni magát, és 2019 nyarán még a most induló szezonra is ennek megfelelően adták le az előzetes megrendelést (náluk nincs hazai gyártás, csak a Sanofitól vásárolnak). Ám a koronavírus-járvány miatt ezt ők is kénytelenek voltak megemelni, és sikerült 60 százalékos többletet rendelniük, így összesen 1,25 millió darab lett az idei kontingens. A kormány szereti Ausztriát követni járványkezelés szempontjából, jó lett volna, ha ebbe a metódusba az is beleesik, hogy előrelátóan szélsebesen többet előrendel.

Mégsem befolyásolja a COVID-19-et?

De még akkor is marad egy fontos kérdés: mi történik, ha tesztelés nélkül oltják az embereket? Hiszen a nagy számok törvénye alapján egészen biztos, hogy jó pár COVID-fertőzöttet olthattak már be influenza vakcinával.

Kicsit megnyugtathatja a kedélyeket az Oxford Akadémia közleménye, nevezetesen az, hogy ugyan az influenza elleni vakcinák különbözőek, de még amelyik teljes vírust tartalmaz, az sem betegíthet meg. Egyébként pedig bármilyen oltás ellenjavallata a lázas megbetegedés, immunhiányos állapot (bár nem mindenkinél jelentkezik lázzal a koronavírus-fertőzés!)

De mindezzel együtt: a zajló járványban a koronavírustól menteseknek, illetve a tüneteket nem mutató, de koronavírussal fertőzött embereknek sem ellenjavallott az influenza elleni oltás beadatása. Az írás szerint tehát egyénre veszélyt nem hordoz, legalábbis mai ismereteink szerint, és az influenza elleni oltás nem befolyásolja negatívan a szezonális koronavírus kockázatát, persze az oltást végző orvos mérlegelhet, hogy beadja-e vagy sem.

Az írás utal egy Spanyolországban, a folyamatban lévő járvány idején zajló kutatásra is, amelyben 4412 laboratóriumi vizsgálattal megerősített COVID-19 beteget figyeltek meg influenzaoltást követően, és azt találták, hogy nem jár magasabb halálozási valószínűséggel, és nincs bizonyíték arra, hogy az influenza elleni oltást rosszabb prognózisokkal társítsák a COVID-19 betegeknél.

Kérdés, lesz-e elég influenzaoltás. Fotó: depositphotos Kérdés, lesz-e elég influenzaoltás. Fotó: depositphotos
Egy brazíliai, több mint 90 ezer embert magába foglaló tanulmány azt rögzíti, hogy a vizsgált populáción belül a halálozási arány csökkenését figyelték meg olyan Covid-19-betegek körében, akik influenzaoltáson estek át. Ezzel együtt óvakodnak kijelenteni, hogy az influenzaoltás védelmet nyújt az új koronavírus ellen, de feltehetően:

a vakcina valamely nem specifikus immunrendszeri kapacitásnöveléssel segíthette a betegség kimenetelét.

Az influenza idén visszavonulót fúj?

A WHO  kéthetente frissíti a világ influenza adatait, amely a koronavírus-járvány kellős közepén végre némi jó hírrel szolgál: az influenza aktivitása ugyanis eddig  alacsonyabb szinten maradt, mint tavaly ugyanekkor. Csupán a dél-afrikai Maliban és Elefántcsontparton, a délkelet-ázsiai Kambodzsában és Laoszban észleltek némi influenzaaktivitást, ezt leszámítva azonban hihetetlen alacsony szinten vannak az influenza-megbetegedések.

Az elmúlt két hétben a világ 69 országa küldte el jelentéseit a FluNet számára.

81 257 mintából 172 minta lett pozitív, ebből 108 A-típusú (általában ez okozza az influenzás betegségek zömét), 64 db pedig B típusú.

Magyarországon hagyományosan mindig a 40. héttől kezdve kezdi el az influenza figyelőszolgálat regisztrálni az aktuális megbetegedéseket, de érdekes módon még most, a 45. héten sincsenek friss adatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Reméljük azért, mert ahogy a világ más országaiban, úgy nálunk is nyugvóponton marad az influenzaszezon a COVID-19 miatti maszkhasználatnak, kézmosásnak és távolságtartásnak köszönhetően. Az NNK honlapján egyébként az influenzaoltásról csak tavalyi tájékoztató szerepel, amely bár nem aktuális, az mégis kiderül, hogy tavaly pont annyi vakcina állt rendelkezésre, mint idén, amikor az egész lakosságnak ingyenes. 

Itt az új kombinált teszt

Európában elsőként a magyar Neumann Labs kínál olyan komplex PCR tesztet, amely egyetlen vizsgálattal képes akár mindkét kórokozót kimutatni. Az influenza A és B típusát is igazolni képes koronavírus PCR tesztek november 10-től kerülnek forgalomba, és akár önmintavételes vizsgálattal is nagy pontosággal használhatók lesznek.

„A nukleinsav-alapú PCR teszt az ismert legjobb és legelfogadottabb módszer a koronavírus örökítő anyagának kimutatására, a modern kor egyik csodája, amely elképesztő hatékonysággal képes fertőzések, így az influenza kimutatására is. Éppen ezért kiegészítettük a koronavírus PCR tesztelést az influenza leggyakoribb, A és B típusainak vizsgálataival is, így a tüneteket észlelők egyetlen tesztet elvégezve szinte 100 százalékban biztosak lehetnek abban, hogy melyik vírus fertőzte meg őket. Ráadásul mindezt az otthonukban, önmaguk is elvégezhetik majd, hiszen mindez az önmintavételes koronavírus PCR tesztünknek része lesz" - hangsúlyozza Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

A nemzetközi trendekkel lépést tartva a Neumann Labs májusban a hazai piacon elsőként tette elérhetővé az önmintavételes PCR-tesztmetódust, mely az orvos által levett mintához képest is 94%-os pontossággal működik, ráadásul a páciensek által is könnyen elvégezhető, biztonságos megoldást nyújt.

"Nagyon fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy tisztuljon a kép a különböző típusú koronavírus-teszteket illetően, mert csak így lehetséges hatékonyan felvenni a küzdelmet a járvánnyal szemben. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik diagnosztikai vizsgálatot végezzük el. A gyorstesztek kifejezetten nem ajánlottak tünetmentes személyek tesztelésére, és ha negatív eredményt adnak, azt meg kell erősíteni PCR teszttel, azaz nem képesek nagy pontossággal megállapítani az aktuális vírusfertőzés tényét" - hangsúlyozza Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél