2p

A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.

„Itt az idő – voltaképpen már el is múlt – a békére, a vizsgálatra és a felelősségre vonásra” – szögezte le Volker Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában elmondott beszédében, s felhívta a figyelmet arra is, hogy a háború októberi kirobbanása óta már több mint 30 ezren haltak meg a Gázai övezetben. A főbiztos azt mondta, a szervezet adatai szerint az izraeli erők „számos háborús bűncselekménnyel felérő atrocitást követtek el”, a többi között válogatás nélkül támadtak célpontokat vagy aránytalan intézkedéseket alkalmaztak. Izrael korábban azt hangoztatta, mindent megtesz a civil áldozatok minimalizálására.

A palesztin félre kitérve azt vetette a gázai fegyveres csoportok szemére, hogy ugyancsak válogatás nélkül intéznek támadásokat dél-izraeli célpontok felé, valamint aláhúzta, hogy a túszejtés szintén a nemzetközi humanitárius törvénybe ütközik.

Az ENSZ-főbiztos szerint a konfliktusban mindkét fél átlépte a vörös vonalat. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber
Az ENSZ-főbiztos szerint a konfliktusban mindkét fél átlépte a vörös vonalat. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Türk emellett emlékeztetett arra is, hogy az izraeli erők esetleges szárazföldi művelete a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah térségében, ahol becslések szerint már másfélmillióan zsúfolódtak össze nagyon rossz körülmények között, „új, disztópikus szintekre emelné azt a rémálmot, melybe a gázaiakat beletaszították”.

„Egyszerűen nem tudom belátni, miként lehetne egy ilyen művelet összhangban a Nemzetközi Bíróság (ICJ) által megfogalmazott ajánlásokkal” – jelentette ki, a hágai testület azon kitételére utalva, amely felszólítja Izraelt, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolja az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését.

Ugyancsak csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az X közösségi oldalon megerősítette, hogy a gázai halottak száma átlépte a 30 ezret, hozzátéve, hogy több mint 70 ezer sebesültről is tudni.

„Ennek a borzasztó erőszaknak és szenvedésnek véget kell érnie. Tűzszünetet!” – áll a vezető üzenetében.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG