<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Októberben kissé lassult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme – közölte szerdán a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet. Ugyanez történt Németországban is. Miután Magyarország gazdasága nagy mértékben függ Nyugat-Európától, ez nekünk sem jó hír.

Októberben 52,3 pontra csökkent a szeptemberi 52,4 pontról az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Az index októberi előzetes értéke 52,4 pont volt.  A szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI végleges értékei alapján kalkulált októberi összetett BMI 52,1 pont lett, magasabb a szeptemberi 52,0 pontnál, de alacsonyabb az 52,2 pontos előzetes értéknél – írja az MTI.

Egy hasonló magyar, sokkal kedvezőbb mutatóról a napokban itt írtunk, az európai általános BMI-indexről pedig itt. Ezek alapján nem annyira rosszak az általános gazdasági kilátások sem Európában, sem Magyarországon, mint a szolgáltatóipari index szerint.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi – teszi hozzá az MTI. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a teljesítmény növekedési ütemének lassulását jelzi. "Az euróövezeti BMI nem túl bíztató képet fest a kilátásokról, a gazdaság nagyobb valószínűséggel vesz kedvezőtlen, mint kedvező fordulatot" – idézik Chris Williamsont, a Markit vezető közgazdászát.

Ám miközben a teljesítmény a 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedéssel összhangban kissé nagyobb mértékben növekedett, mint szeptemberben, az új megrendelések szinte stagnáló, 15 hónapja legalacsonyabb növekedése az elkövetkező hónapokra a gazdasági helyzet romlását vetíti előre. A kilátásokat a foglalkoztatás tavaly november óta első alkalommal bekövetkezett csökkenése is beárnyékolja – mondta a közgazdász.

Lassult októberben a német szolgáltatóipar teljesítményének növekedési üteme – közölte a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet. Októberben 54,4 pontra, héthavi mélypontra csökkent a szeptemberi 55,7 pontról a német szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI). Elemzők kisebb csökkenésre, 54,8 pontra számítottak.

A német feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI alapján kalkulált összetett BMI végleges októberi értéke 53,9 pont lett a szeptemberi 54,1 pont után. Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza, a jelentés szerzője közölte: a német szolgáltatóipar teljesítménye hét hónapja a leglassúbb mértékben növekedett októberben, de ezzel együtt is tekintélyesnek mondható.

Aggasztó, hogy a mutató jövőbeni kilátásokkal szembeni bizalmat tükröző komponense 22 hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent. A vállalatok leginkább német a szövetségi minimálbér 2015 januári bevezetésétől, az általános gazdasági környezet romlásától, valamint az új megrendelések gyenge növekedésétől tartanak - kommentálta a felmérés adatait.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG