3p
Trump újabb ezer katonát küld a lengyelekhez, akik tovább vásárolják az amerikai haditechnikát és talán még egy katonai bázist is elneveznek az elnökről. Másfél hónapon belül teljes amerikai vízummentességet is kapnak.
Donald Trump amerikai elnök (j) és Andrzej Duda lengyel elnök helyet foglalnak, mielőtt egyezményt írnak alá F-35 típusú harci repülőgépek Lengyelország részére történő megvásárlásáról a washingtoni Fehér Házban 2019. június 12-én. MTI/EPA/Shawn Thew

Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy rövidesen további ezer katonát küld Lengyelországba a kétoldalú katonai együttműködés keretében, amelynek erősítéséről közös nyilatkozatot írt alá a Fehér Házba látogató Andrzej Duda lengyel államfővel. Bejelentette azt is, hogy három hónapon belül teljes vízummentességet biztosít a lengyel állampolgároknak.

"A nyilatkozat világosan megmutatja, hogy az Egyesült Államokat és Lengyelországot nemcsak a stratégiai partnerség köti össze, hanem az azonos közös értékek, közös célok, valamint a nagyon erős és tartós barátság" - hangoztatta Trump a szerdai tárgyalás után tartott közös sajtótájékoztatón.

Az újabb amerikai katonák állomásoztatásának infrastruktúráját és teljes költségét maradéktalanul Varsó állja. Lengyelországban jelenleg négy és fél ezer amerikai katona tartózkodik. A Fehér Ház Ovális Irodájában tartott tárgyalás előtt az amerikai elnök még további kétezer katona lengyel földre küldéséről beszélt. A katonákat - mint Trump az újságíróknak elmondta - Németországból vagy más európai államból irányítják át Lengyelországba.

A lengyelek tényleg Trumpról nevezik el a bázist?

Lengyelország régóta szorgalmazza az állandó katonai jelenlétet. Andrzej Duda államfő már a tavalyi washingtoni látogatásán megfogalmazta, hogy több amerikai katonát szeretne látni lengyel földön. Tavaly kijelentette: Varsó kétmilliárd dollárt szánna az új katonai létesítmények kiépítésére, és azt mondta Trumpnak: reméli, hogy "közös erővel felépítenek egy Trump-bázist Lengyelországban".

Az amerikai elnök szerdán a Fehér Házban nem kívánt arról nyilatkozni, hogy az újabb ezer amerikai katona állandóan Lengyelországban tartózkodik-e majd. Egyúttal a lengyel kormányra bízta a döntést, hogy a katonai bázist hogyan nevezzék el.

Teljes vízummentességet kapnak a lengyelek

Donald Trump újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy június végén a G20 országcsoport oszakai csúcsértekezletén tárgyalni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Trump azt is közölte: kilencven napon belül teljes vízummentességet biztosítanak a lengyel állampolgároknak. Megemlítette, hogy szeptemberben ismét felkeresi Lengyelországot, ahol 2017-ben már járt. Szeptemberben lesz ugyanis a 80. évfordulója a második világháború kitörésének, amelynek kezdetén a náci Németország és a Szovjetunió hadserege lerohanta Lengyelországot.

A jó barátság alapja az üzlet

Washington és Varsó az elmúlt kilenc hónapban intenzív tárgyalásokat folytatott az amerikai katonák lengyelországi jelenlétének erősítéséről és állandósításáról. A lengyel kormány tavaly 4,8 milliárd dolláros szerződést írt alá Washingtonnal Patriot típusú rakétavédelmi rendszerek vásárlásáról, a múlt hónapban pedig egyeztetéseket kezdett F-35-ös harci gépek vételéről. Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a hét elején látogatást tett egy olyan amerikai légi támaszponton, ahol F-35-ös gépek teljesítenek szolgálatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG