<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az eredeti tervekhez képest csaknem tizennyolc hónappal előbb tartanak szavazást Törökországban, az alkotmánymódosítás miatt ráadásul az emberek először fognak egyszerre elnök- és parlamenti választáson részt venni. Az ellenzéket teljesen felkészületlenül fogadta a hír, az állami médiumok döntő többsége pedig már most is Erdogannál van - így pedig aligha kérdés, milyen végeredményre számíthatunk júniusban.
Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA/YURI KOCHETKOV)

Ahogy arról korábban is írtunk, június 24-én előrehozott elnök- és parlamenti választást tartanak Törökországban a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése érdekében - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán. Az év kezdete óta sokak számára nem az volt a kérdés, tartanak-e előrehozott választásokat, hanem, hogy mikor. A válasz múlt szerdán érkezett, a bejelentés pedig tizennyolc hónappal korábbra időzítette a voksolást az eredeti terveknél. De mit nyerhet a török államfő, hogy négy év alatt immár hatodik alkalommal vezeti a törököket a szavazófülkékhez?

Erdogan nem ér rá egy évig: azonnal teljhatalmat akar

Több mint egy évvel előrehozták a törökországi választásokat - Erdogan szerint sürgősen szükség van arra, hogy teljhatalmat kapjon. Tovább >>>

Erdogan a lépést azzal indokolta, hogy Törökországnak minél hamarabb le kell küzdenie azokat a bizonytalanságokat, amelyeket a török haderő által folytatott szíriai hadműveletek és a térségben zajló történelmi jelentőségű események jelentenek. Hozzátette: még ha úgy tűnik is, hogy komoly gond nincs, a régi rendszer betegségeivel a török vezetés minden lépésnél szembesül. A döntések hatékonyabb végrehajtása érdekében egyre sürgősebbé vált az átállás az új rendszerre – tette hozzá.

Bár a hitelezési rendszer fellendülése és pár egyéb gazdaságélénkítő tevékenység 7 százalék feletti növekedést hozott magával, a török gazdaság kezdi elveszíteni lendületét. Az infláció már több mint egy éve kétszámjegyű, egy hónap múlva pedig az ország két legnagyobb konglomerátuma fog összeülni, hogy egy nagyjából 9 milliárd dolláros tartozást rendezzenek, A török líra árfolyama már 2013-ban felére esett a dollárral szemben, március óta pedig folyamatosan negatív rekordokat dönt.

A befektetők Erdogant látnák szívesen

Az előrehozott választások híre ugyanakkor kissé feltornázta az árfolyamot, ami az Economist szerint arra utal, hogy a befektetők Erdogan győzelmét várják, ami visszaszorítaná az ösztönző kiadásokat. A török államfő tisztában van ezzel az erős recesszióval, így mihamarabb tartanak szavazást, annál több az esélye menteni a menthetőt.

Erdogan már külföldről is begyűjti az ellenségeit

Már legalább nyolcvan embert hozatott vissza Törökországba a titkosszolgálat. Részletek >>>

Az áprilisi népszavazás döntött a végrehajtó elnöki rendszer jövőbeni bevezetéséről. Az alkotmánymódosítás azonban eredetileg a 2019. november 3-ára tervezett elnök- és parlamenti választással lépett volna életbe. A parlamenti választásokat a jelenlegi négy helyett öt évente tartják, júniusi szavazás lesz ráadásul az első eset, hogy egyszerre tartanak elnök- és parlamenti választást – ezt az az alkotmánymódosítási csomag tette lehetővé, amely 2017-es népszavazás során újabb hatásköröket biztosított a török államfőnek.

A módosítás révén az államfő párttag lehet, míg eddig hagyományosan semleges közszereplőként kellett tevékenykednie. Ezt tavaly májusban Erdogan már valóra is váltotta azzal, hogy közel három év után ismét a kormánypárt tagja, majd elnöke lett. Az államfő hatáskörébe kerül a rendkívüli állapot bevezetése, feloldása és esetleges meghosszabbítása. A parlament továbbra is kidolgozhat, módosíthat és visszavonhat törvényeket, valamint ellenőrizheti az államfő intézkedéseit.

A teljes média a kezében van?

Az alkotmánymódosítás kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, aki a végrehajtó hatalom feje lesz. Ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, illetve egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A lépéssel megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézmény.

A választási versenyen ismét hatalmas előnnyel indul, az ellenzéknek mindössze két hónapja marad egy valamirevaló kampánnyal előállnia. A legfőbb ellenzék még nem tudott felmutatni egy elnökjelöltet sem, a kurd vezetőség színe-java pedig jelenleg is börtönben van terrorizmus vádjával. A várakozások szerint egy újonnan összeharácsolt nacionalista párt nem  indulhat majd  posztért, jelenleg az egykori belügyminiszter az egyetlen, aki reális ellenfele lehet Erdogannak júniusban.

A tisztességes választás gondolatát már most érdemes elvetni, a török államfőnek ugyanis lényegében teljes irányítása van a sajtó felett, beleértve az újságokat, amely a teljes médiafogyasztás 90 százalékát teszi ki Törökországban. Az ellenzési sajtó ráadásul végképp gyengélkedik, miután több mint száz újságíró jelenleg is rács mögött van. A szükségállapot kihirdetése óta Erdogan gyakorlatilag teljhatalmat élvez, a mostani bejelentést követően a parlament ismét meghosszabbította három hónappal a rendelkezést.

Padlógázzal a falnak - Törökország iszlamista állammá alakul

Erdogan még azelőtt be akarja söpörni az új mandátumot a szükségállapot árnyékában, mielőtt a túlhevült gazdaság rohamos lassulásnak nem indul. Egyben maximálisan ki akarja használni azt a soviniszta és iszlamista hullámot, amelyet a kurdok elleni észak-szír hadjárata váltott ki támogatói körében. A hivatalosan még mindig szekuláris Törökország annak a határára érkezett, hogy egy iszlamista állammá alakuljon. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Létszámhiány fenyeget az orosz egészségügyben, mivel sok orvost a frontra küldenek
Elek Lenke | 2022. október 6. 05:36
Ahol háború van, ott sebesültek is vannak, égető szükség van tehát orvosokra, ha már úgy döntött Putyin, hogy civilek ezreit a forintra küldi. A Komerszant cjmű orosz napilap cikke, egy felmérést ismertetve, némi kritikával illeti a mostani intézkedéseket, ami önmagában bátorságra vall.
Makro / Külgazdaság Kamikaze drónokkal támadta az orosz hadsereg Kijevet
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 19:36
Az ukrán légierő azt közölte, hogy összesen tizenkét iráni gyártmányú drón repült be célpontok felé déli irányból. Esti háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Putyin katonai vezetői egymás torkának ugrottak
Káncz Csaba | 2022. október 5. 18:03
Moszkvában felszínre tört a konfliktus a reguláris hadsereg elbizonytalanodott vezetése és a félkatonai csoportok egyre magabiztosabb vezetői között. Egy héten belül megduplázódott azoknak az oroszoknak az aránya, akik a "csendes" légkör helyett "szorongást" vettek észre családjukban és baráti körükben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Eldőlt, jöhet az áremelkedés: az OPEC+ napi 2 millió hordóval csökkenti termelését novembertől
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 17:38
A korábban tervezett duplájával, napi 2 millió hordóval csökkenti olajtermelést novembertől. Különösen Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazta a termelés visszafogását, amivel a kőolaj árának utóbbi időszakban tapasztal csökkenését kívánták megállítani.
Makro / Külgazdaság Berlin nem tervezi az Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:46
A német szövetségi kormány továbbra sem tervezi az orosz földgáz Németországba szállítására épített Északi Áramlat-2 földgázvezeték beindítását - jelezték szerdán Berlinben.
Makro / Külgazdaság Az OPEC+ az eddig tervezett duplájával fogná vissza a kitermelést
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:33
Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazza az olajtermelés visszafogását.
Makro / Külgazdaság Jó jel: egyre többen dolgoznak az Egyesült Államokban - bátor maradhat a Fed
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:11
Az elemzői várakozásnál nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban szeptemberben - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.
Makro / Külgazdaság „Ezt a tudást nem eszi meg az infláció” - ismét indul a Privátbankár diákversenye
Kormos Olga | 2022. október 5. 15:38
Október 14-én éjfélig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a Privátbankár.hu által rendezett mai sajtótájékoztatón. Már most többszáznál jár a regisztrálók csapatok száma. A négyfős team-ek három fordulóban mérettetnek meg, és nem csak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke ezúttal is Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke.
Makro / Külgazdaság Árplafon bevezetését szorgalmazza az EP a vezetékes földgázra
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 15:26
Az Európai Parlament javaslatot vár az Európai Bizottságtól a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára, valamint a közös uniós gázbeszerzési szabályok frissítését szorgalmazza az importgáz árának leszorítása céljából - közölte az uniós parlament szerdán.
Makro / Külgazdaság A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért jár az idei kémiai Nobel-díj
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 14:55
A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG