3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Görögország roppant közel van a csődhöz, és az ünnepek mindig fokozott kockázatot jelentenek. Ilyenkor sok a bankszünnap, könnyebben előfordul, hogy a sok pihenőnap után üres bankok nyitnak ki, vagy ki sem nyitnak. Ráadásul dupla ünnep van, mert most jön a nyugati húsvét, jövő héten a görögkeleti.

A görög kormány helyzete szorongatott, mert a hónap végén biztosan kifogy a pénzből, ha addig nem sikerül megegyeznie az eurózónás pénzügyminiszterekkel, és nem utalnak neki. Ilyen közel a végső dátumhoz viszont már egy többnapos ünnep is komoly kockázat. Ha a lakosság ismét pénzmenekítésbe kezd, már előbb összeomolhat a rendszer. Cipruson is egy ünnepi hétvége után jöttek a tőkekorlátozások, végül ők olcsón megúszták: maradt az euró, és csak a 100 ezer euró fölötti betétek úsztak el.

Két tűz között

A görög miniszterelnök múlt héten adta át a pénzügyminisztereknek azt a reformcsomagot, amit már február 20-a óta ígért. Ennek egyes pontjai biztosan nem felelnek meg a korábbi megállapodásoknak, kérdés, hogy így is elfogadják-e, esetleg további tárgyalásokat folytatnak, és finomítanak rajta. Csakhogy közben jönnek az ünnepek, és ilyenkor csúsznak a dolgok, a hó végi időpont pedig óhatatlanul közeleg.

Ciprasz helyzete ráadásul otthon sem könnyű, két tűz közé keveredett. Saját pártjának radikálisabb része nem akarja, hogy a pártprogramot feladva engedjen Európának, ez viszont a biztos csődöt és az eurózóna elhagyását hozza. Gyakorlatilag meg kéne őket győznie, hogy végül engedni kell, különben vége mindennek. Ezt amúgy Európa is egyértelművé tette: a pénzek folyósításának feltétele, hogy a görög parlament ratifikálja a most elfogadandó reformintézkedéseket.

Márpedig a benyújtott javaslatokkal is gond van. A dokumentum 15 oldalas, vagyis a kívánthoz képest megnyúlt, csak nem a megfelelő irányba. Új pontokkal egészült ki, melyek nem elég konkrétak, nem látszik belőlük pontosan, hol folyik be a kívántnak megfelelő pénz a költségvetésbe, vagy hol csökkennek a kiadások.

Kemény menetrend

Ráadásul nem egyvalakinek kell rábólintani a programra. Először az ún. trojkának (IMF, Európai Bizottság, EKB) kell jóváhagynia, utána az eurózóna pénzügyminisztereinek is, és utána indulhat az utalás. Miután egyelőre elégedetlenek a listával, és kicsi az esélye, hogy a héten megegyezésre jutnak, az ünnepek miatt legkorábban jövő hét második felében tudnak döntést hozni.

Ugyanakkor súlyos fizetési dátumok közelednek. Április 9-én az IMF-nek kell 450 millió eurót kifizetni, de az IMF hajlandó kisebb csúszást elnézni, ha látja a fizetési hajlandóságot. Utána már komolyabb dolgok jönnek: kincstárjegyek járnak le április 14-én és 17-én, 1,4 ill. 1 milliárd eurós értékben. Ezek már kemény dolgok, ha addig nincs pénz, ott a fizetésképtelenség.

Végső küzdelem

Ciprasz most már küzd is a parlamentben, hogy engedjék őt kihátrálni a Szirizás ígéretek közül. 4 órán át vitatkozott, sikerült már elvetni a privatizáció felfüggesztését, az ingatlanadó elhagyását, és most már talán a tervezett minimálbér emelést is. Az utolsó, amiben még nem engedtek, az a munkaerőpiac liberalizációjának elindítása. Ez ugyanis csökkentené a munkaerő alkuképességét, mondhatni zsarolási potenciálját. Erre óhatatlanul szükség lenne, miután a görög bérek még mindig magasabbak, mint amit az ország teljesítménye lehetővé tesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG