3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Gyenge gazdasági növekedést jelez az euróövezetben az év hátralévő részére és a jövő év elejére a német ifo és a svájci KOF gazdaságkutató intézet, valamint az olasz Istat statisztikai hivatal közös prognózisa.
(Fotó: depositphotos.com)

A növekedés motorjaként elsősorban a lakossági fogyasztás szolgál majd, miközben a beruházások növekedése egyre csökkenő lendületet mutat majd az intézetek megállapítása szerint. Kiemelik: a bizonytalansági tényezők közül elsősorban a világkereskedelmi ellentétek eszkalálódásából és a "kemény" Brexitből eredő növekedést lassító kockázatok kerekedhetnek felül a vizsgált periódusban.

Az idei első negyedévi 0,4 százalékos és második negyedévi 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedés után a három gazdaságkutató intézet 0,2 százalékos növekedési ütemre számít a harmadik negyedévben is az euróövezetben, majd 0,3 százalékosra a negyedik negyedévben és 2020 első negyedévében.

Az idei harmadik negyedévben 1,9 százalék lesz az évesített GDP-növekedés, ami a negyedik negyedévben 1,1 százalékra, 2020 első negyedévében pedig 1 százalékra csökken. Az euóövezet 2019-es GDP-növekedését 1,2 százalékra teszik az intézetek.

A fogyasztás is befékez valamelyest

A lakossági fogyasztási kiadások negyedéves bázison 0,3 százalékkal nőnek az idei harmadik és negyedik negyedévben, valamint 2020 első negyedévében is, az éves növekedési ütem pedig az idei harmadik negyedévi 1,3 százalékról a negyedik negyedévben 1,2 százalékra, a jövő évi első negyedévben pedig 1,1 százalékra mérséklődik. A lakossági fogyasztás 2019-es növekedése 1,2 százalék lesz az intézetek prognózisa szerint.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedési üteme a harmadik negyedévben évesített 2,2 százalék lesz, a negyedik negyedévben 0,8 százalékra lassul, 2020 első negyedévében pedig 0,9 százalék lesz. Negyedéves bázison a bruttó állóeszköz felhalmozás a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal csökken, a negyedik negyedévben 0,2 százalékkal emelkedik, a jövő évi első negyedévben 0,3 százalékkal emelkedik.

Jövőre javulhat az ipari termelés

Az ipari termelés az idei harmadik negyedévben 0,6 százalékkal csökken az euróövezetben negyedéves bázison. A negyedik negyedévben azonban az ipari termelés már 0,2 százalékkal, 2020 első negyedévében pedig 0,3 százalékkal emelkedik negyedéves bázison. A 2019-es harmadik negyedév ipari termelése 1,9 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, a negyedik negyedévben 0,5 százalék lesz az elmaradás, 2020 első negyedévében pedig 0,7 százalékkal lesz alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A 2019-es év ipari termelése 1,1 százalékkal marad majd el a 2018-astól.

Az intézetek gazdaságkutatói 1,2 százalékos inflációt várnak az euróövezetben a 2019-es évre. A harmadik negyedévben a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkennek az előző negyedévhez képest, ami 1,0 százalékos évesített inflációnak felel meg. A negyedik negyedévben 0,3 százalék lesz a fogyasztói árak negyedéves emelkedése, az évesített infláció pedig 1,1 százalék. A 2020-as első negyedévben 0,4 százalékos negyedéves árcsökkenés és 1,4 százalékos évesített infláció várható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG