<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szeptember bőven ad beszédtémát. Kijött a friss, 15,6 százalékos inflációs adat, amire válaszként is a csőben egy 11 százalékos kamatozású lakossági állampapír. A forint most éppen az erősebbik arcát mutatja, de jobban is kinézhet, ha kedvező eredménnyel zárul a magyar gazdaság számára „életmentő” uniós pénzekről Brüsszellel tartó kormányzati egyeztetés. Eközben egyre biztosabbnak tűnik, hogy az üzemanyagárstoptól október 1-jével elbúcsúzhatunk – legalábbis a mostani szintjén –, az élelmiszereknél azonban már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ezeket a témákat járta körül főszerkesztőnk a Trend FM hétfő reggeli adásában.

Sorra érkeznek a szörnyűbbnél szörnyűbb hírek az augusztus 1-jétől az átlagnál több gázt és áramot fogyasztóknak postázott energiaszámlákról, miközben senki nem tudja, mit hoz a jövő, meddig kúszhat még feljebb az infláció. Merthogy látunk még az augusztusi, negyedszázada nem látott 15,6 százalékos éves pénzromlásnál is magasabb értéket, azt ma már mindenki kész tényként kezeli. Hiszen nem más, mint az árstabilitásért felelős Magyar Nemzeti Bank is ezt jelzi előre, például az év végére 20 százalékot. Ám, hogy valóban ez lesz-e a csúcs, arra nem vennénk mérget, lévén, hogy lehetetlen megjósolni, a fő kockázati tényező, vagyis az orosz-ukrán háború mikor zárulhat le.

Addig is a kormány próbálja a mostani helyzetben megtakarítással rendelkezni képesek kínjait csillapítani – magyarul, ahhoz hozzájárulni, hogy a félretett pénzeik minél kevésbé veszítsenek az értékükből – azzal, hogy 11 százalékos éves kamatozású állampapírt bocsátanak ki a lakosság számára. A csütörtöki Kormányinfón tett bejelentés szerint ez az új sorozat még ebben a hónapban kijön, de hogy milyen kondíciókkal, eddig még nem derült ki.

Azért ez a hét is egy jó hírrel indult: a forint az euróval szemben viszonylag tisztesebb távolságra került a 400-as lélektani szinttől – hétfőn délelőtt az uniós pénz egysége 395 forint körül cserélt gazdát a hazai bankközi devizapiacon.

De lehetne erősebb is, ehhez „csak” az kéne, hogy a kormány eloszlassa Brüsszel jogállamisági aggályait. Az ebben az esetben Magyarországra zúduló eurómilliárdoknak már csak a kilátásba helyezése is akár 365-370 forintos szintig is repítheti a hazai fizetőeszközt.

Jól kezdte a hetet a forint, de igazából csak az EU-val való megállapodás hozhatna áttörést. Fotó: Depositphotos
Jól kezdte a hetet a forint, de igazából csak az EU-val való megállapodás hozhatna áttörést. Fotó: Depositphotos

Az már október „zenéje”, de még szeptember utolsó napjaiban (óráiban?) kell döntenie a kormánynak arról, mit tesz az árstopokkal. Arra, hogy jó két és fél hét múlva is még literenként 480 forinton tankolhatnak a hazai forgalmi engedélyű gépjárműveket üzemeltető magánszemélyek, nem fogadnánk nagy tételben. Az élelmiszereknél viszont akár még egy hosszabbítás is elképzelhető, már csak abból kiindulva, hogy a féltucat kedvezményezett termék drágulása valószínűleg nem gyakorolna különösebb hatást az inflációra, így miért intene a kormány búcsút a népszerűségének is egy bizonyos körben jót tevő „csirkefarhátos” árstopnak.

Árfolyamok és grafikonok

Hogy mindezekről mi volt a véleménye főszerkesztőnknek, Csabai Károlynak, azt az alábbi beszélgetésből megtudhatja: 

Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
Makro / Külgazdaság Mekkorát kaszáltak az oroszok eddig idén az olajból és a gázból?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:41
Kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG