<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Tavaly augusztusban lett a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos Lázár János, aki ha tehetné, teljesen betiltaná a dohányzást. A most benyújtott javaslatában ilyen drasztikus lépést azonban nem javasol.
Nemzeti dohánybolt Pécsett. MTI Fotó: Sóki Tamás

Még tavaly októberben végén jelezte Lázár János egy Facebookon közzétett videójában, hogy heteken belül a kormány asztalára teszi a dohányzás visszaszorítását szolgáló javaslatcsomagját. A törvénymódosító dokumentum végül hónapokkal később, csak most került be a parlament elé. Lázár híresen rossz véleménnyel van a dohányzásról, olyannyira, hogy ha rajta múlna, teljesen betiltaná azt. Bár októberben olyan kemény javaslatokat ígért, mint például a 2020 után születettek ne vásárolhassanak dohányterméket, a benyújtott javaslat ennyire drasztikus intézkedést nem tartalmaz. A szigorítás azonban vitathatatlan.

"A szigorító rendelkezések között megemlíthető, hogy a jövőben az újdohánytermék-kategóriák kiegészítő termékei is, valamint az e-cigaretták minden formája csak dohányboltban lesz értékesíthető és a fiatalkorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseket e termékkörre is kiterjeszti a javaslat. Egyértelműen szigorodnak továbbá a bírságolásra vonatkozórendelkezések; a korábbinál több esetben lesz kötelező jogsértés esetén bírság alkalmazása." - írja Lázár a javaslat indoklásában.

A miniszterelnöki biztos a dohányzással összefüggő termékek körét pontosítja, nevesítve kerülnek be a törvény hatálya alá például a vízipipák, a füstmentes termékek, a nikotinmentes termékek. Finomítja a törvényt annyival, hogy az eddigi tiltással ellentétben a trafikosok a saját maguk által árult egyéb termékeket hirdethetik majd. Az árusítható termékek köre is változik, Lázár megengedné a papírzsebkendő árusítását.

Ami a trafikok működését és szabálykövetését illeti, a törvény eddig is lehetőséget biztosított a bírság kiszabására, ha 18 évnél fiatalabb személy számára adnak el dohányterméket. A jövőben nem lenne feltételes mód, ha elfogadja a parlament Lázár javaslatát, kötelezően bírsággal kellene szembenéznie annak a trafikosnak, aki fiatalkorút szolgál ki. Annyiban viszont a szöveg pontosítása révén enyhítene Lázár, hogy csak akkor lehet bírságolni, ha reálisan felmerül, vagy fel kellene merülnie a gyanúnak, hogy fiatalkorú lépett az üzlethelyiségbe. Amennyiben más vevők kiszolgálása miatt nem alakulhatott ki a gyanú, azt figyelembe kell vennie a hatóságnak a bírság kiszabása esetén.

Lázár a most benyújtott javaslatával megteremtené a trafikok számának csökkenési lehetőségét is. A kiadható koncessziók küszöbértéke 3000 főről 4000 főre emelkedik, értelemszerűen a jelenleg hatályban lévő megállapodásokat ez nem érinti, a törvénymódosítás hatályba lépése után megkötött új szerződéseknél viszont már ezt a feltételt kell érvényesíteni. Hosszú távon ez azt fogja eredményezni, hogy csökken az értékesítési helyek száma.

A termékekre rakódó adómértékhez is hozzányúlna Lázár. Egyrészt az elektronikus cigaretta töltőfolyadékának jövedéki adómértékét csökkentené az illegális behozatal elkerülése érdekében, a környező országokban ugyanis a hazainál alacsonyabb adó terheli ezeket a termékeket. A javaslat elfogadása esetén a jelenlegi milliliterenként 55 forint jövedéki adó 20 milliliterre csökken. Másfelől jövedéki adó hatálya alá vonná a nikotinmentes töltőfolyadékokat, az e-cigaretta töltőfolyadékok és az új dohánytermék-kategóriába tartozó termékek is zárjegy-kötelesekké válnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG