3p
A fejlett gazdaságokban kialakult szociális egyenlőtlenség és a kínai gazdasági növekedési ütem lassulásának nemzetközi hatása támasztja a legnagyobb gazdasági kihívásokat az idén - állapítja meg a PwC üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló vállalat 2014 áprilisi Global Economy Watch elemzésében.

Az egyenlőtlenségek fokozódása a fejlett gazdaságokban nem új jelenség, hanem egy már mintegy húsz éve tartó folyamat eredménye, s azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés megindulásával nem fog mindenki egyenlő arányban részesedni annak előnyeiből.

Hogy mélyült el az egyenlőtlenség?

Az egyenlőtlenség a fejlett gazdaságokban egyrészt azért mélyülhetett el, mert bizonyos technológiai áttörések csökkentették a képzetlen munka jelentőségét a gyártási folyamatban és ezzel párhuzamosan felértékelték a magas képzettséget igénylő munkák szerepét. Másrészt azért, mert a világgazdaságban a gyártás súlypontja a feltörekvő régiók felé tolódott el, ami azonban az ottani bérszint emelkedése miatt esetenként már fordulni látszik.

Az IMF vizsgálatai szerint a társadalmon belüli szélsőséges egyenlőtlenség negatív hatással van a gazdasági növekedésre. A javak viszonylag egyenlő elosztása ezzel szemben szélesebb bázisra támaszkodó, a gazdasági növekedést ösztönző belső keresletet teremt. Az alacsony egyenlőtlenség emellett erősíti a fenntartható növekedés szempontjából lényeges szociális kohéziót is.

Mit lehet tenni?

Saját jól felfogott érdekükből tehát a vállalatoknak a jövőben nagyobb hangsúlyt kell helyezniük az olyan "profiton túli" szempontokra is, mint a társadalmi felelősségvállalás - áll a jelentésben. Az egyik ilyen eszköz lehet például az alkalmazottak bevonása a tulajdonosi körbe, ami amellett, hogy növeli a foglalkoztatottak jövedelmét, érdekközösséget és teremt a munkaadó és a munkavállaló között.

Ezt adatokkal is alá lehet támasztani: az olyan tőzsdén jegyzett brit vállalatok részvényárfolyama például, ahol az alkalmazottak tulajdoni aránya legalább 10 százalék, vagy annál nagyobb, 2003 óta évente átlagosan 7,7 százalékkal haladta meg az FTSE All Share indexet.

Nagy globális kihívást jelent a kínai gazdasági növekedési ütem lassulása is. A 12. Országos Népi Gyűlés tavaly minden gazdasági szektort felölelő széleskörű és mélyreható reformokat fogadott el. A 2014-es év kulcsfontosságú lesz a program sikerre vitelének szempontjából. A legfrissebb, kiábrándító külkereskedelmi és beruházási adatok azonban arra utalnak, hogy veszélyben lehet az előirányzott 7,5 százalékos GDP-növekedési ütem. A közel egy évtizede tartó hitelezési boom lehetséges következményei jelentős kockázatot jelentenek a bankok, az állami vállalatok és a helyi önkormányzatok szoros összefonódása miatt. További nem teljesítések és a pénzügyi piac hullámzása lassíthatják, sőt akár meg is akaszthatják a kínai reformfolyamatot.

Mekkora növekedés várható?

A PwC tanulmánya a tavalyi 2,5 százalék után 2014-re 3,1 százalékos, 2015-re 3,2 százalékos világgazdasági növekedési ütemet vetít előre. Az Egyesült Államok GDP-növekedése a tavalyi 1,9 százalék után az idén 3 és jövőre 3 százalék lehet. Kína GDP-növekedési ütemét a PwC az idén 7,5, jövőre pedig 7,2 százalékon várja a 2013-as 7,7 százalék után. Az euróövezetben a GDP a tavalyi 0,4 százalékos csökkenés után az idén 1 százalékkal, jövőre 1,3 százalékkal növekszik. A német GDP-növekedés a tavalyi 0,5 százalékról az idén 17 százalékra, jövőre pedig 1,9 százalékra emelkedik a PwC szerint. Oroszországban az idén 2 százalékos GDP-növekedést vár a PwC, jövőre pedig 2,9 százalékosat a tavalyi 1,6 százalék után.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG