TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szokásos migráns- és Soros témák mellett a szintén szokásos gazdasági sikerjelentésekkel foglalkozott mai ülésén a kormány. A rövidített kormányinfón Lázár Jánost megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy megint Bécs lett a legélhetőbb város; ki lehet-e ugrani a paksi bővítés kapcsán az oroszokkal kötött szerződésből és hogy rendben van-e, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek jutottak letelepedési kötvényhez. Nem lesz magyar felhőkarcoló, ha a Fideszen múlik.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A 112. kormányinfó „villám-kormányinfó” volt, Lázár János vidéki programja miatt a sajtótájékoztatónak 15 órakor véget kellett vetni – bár a meghirdetett 13:30 helyett 14:15 környékén kezdték csak el, de cserébe ráhúztak 20 percet 3 óra után is.

Migráns-témában nincs újdonság

Rögtön az elején migránsozással kezdett a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az EU soros elnökségét betöltő Bulgária javaslatát nem fogadja el Magyarország, semmiféle kvótára, befogadásra, elosztásra nem bólintunk rá.

Az ENSZ migrációs paktuma kapcsán elmondta: Magyarország saját jogán tagja az ENSZ-nek, az EU viszont nem; a korábban ismertetett 12 pontos javaslatot nyújtottuk be, aminek lényege, hogy a bevándorlás úgy ahogy van, rossz, elfogadhatatlan. Kérdés, hogy az ügyben lesz-e közös uniós álláspont – ezt Magyarország nem támogatja, megvétózza, ha a 12 pontban írt javaslatok nem kerülnek bele. Újdonságok most nem voltak a témában.

Egy kicsit Orbán is hozzátett az oroszok büntetéséhez – de semmi keménykedés

A Szkripal-ügyben Theresa May brit miniszterelnök közös európai fellépést sürgetett. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt javasolta: vissza kell hívni konzultációra az EU állandó képviselőjét Moszkvából. A másik May-javaslat az volt: tegyenek külön-külön is lépéseket a tagállamok, ezt Orbán Viktor is elfogadta, így egy orosz diplomatát kiutasítanak Budapestről. Ez azonban nemzetbiztonsági ügy, így a részleteket (beleértve a kiutasított személyét) nem árulta el Lázár János.

Soros-témában nincs újdonság

A belügyminiszter és Lázár (az Információs Hivatalt felügyelő miniszter) Orbán kérésére megvizsgálta, a Soros által pénzelt civil szervezetek milyen kockázatot jelentenek a belpolitikai folyamatokra. Több mint 2000 érintett személyt azonosítottak ebben a körben. Lázár Soros brüsszeli tevékenységéről is hosszan beszélt, szerintük a Magyarországra vonatkozó döntésekbe is beavatkoznak. A Stop Soros törvénycsomag elfogadása a választások után továbbra is szükséges – mondta Lázár. Újdonságok ebben a témában sem voltak.

Hasít a gazdaság

Áttekintették a gazdasági adatokat – 25 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatottság (itt írtunk a számokról). Az egymillió új munkahely, mint kitűzött cél, Lázár szerint megvalósul. A munkanélküliségről azt mondta: a friss adat azt jelenti, mindenki dolgozik, aki akar. 70 ezer üres álláshely van Magyarországon, a munkaerőpiaci tartalék körülbelül 300 ezer fő – ennyi ember vonható még be a munkaerőpiacra. A reálbérek újabb 11,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt – sorolta a jó híreket Lázár János.

Valahogy csökkentik a rezsit azoknak is, akiknél nincs gáz vagy távhő

A választási (a kormány elnevezésében: téli) rezsicsökkentés eredetileg a gázzal vagy távhővel fűtőkre vonatkozott. Ez a kör bő 3 millió háztartást jelent, bár van átfedés a kettő között (azoknál is lehet pl. gáz a főzéshez, ahol távhővel fűtenek).  A magyar települések 10 százalékán, mintegy 300 kisebb településen azonban nincs kiépítve gázhálózat, értelemszerűen távfűtés sem - a kormány megvizsgálja, hogy az itt élők számára milyen téli rezsicsökkentést tud biztosítani.

Nem lesz magyar felhőkarcoló, ha a Fideszen múlik

A kormány még ma olyan törvénytervezet benyújtására készül, amelynek értelmében Magyarország egész területén a legmagasabb épület 65 méter lehet, június 30-a lesz az életbe lépés határideje, aki eddig nem nyújt be építési naplót, az már nem építhet ilyen magas házat.  A Bazilikánál magasabb épületet nem kell építeni Budapesten, ez a kormány álláspontja. Jelenleg 3 olyan tervről tud a kormány, amely 120 méteres épületekről szól. Ha kell, a beruházók kártalanítása mellett is bevezetik az intézkedést – bár a törvény elfogadása már a következő kormány feladata lesz.

Jövő héten ha lesz kormányülés, lesz kormányinfó is – mondta végül Lázár, aztán rátértek a kérdésekre.

Bűnözők letelepedési engedéllyel: nincs probléma vagy kockázat

Két nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személy is vett magyar letelepedési kötvényt a friss hírek szerint (egy kábítószer- és fegyverkereskedelemből származó pénzek tisztára mosásával vádolt és Aszad elnök első számú pénzembereként nyilvántartott szír személyt nevezett meg a 444 és a Direkt36 cikke). Lázár az erre vonatkozó kérdésre elmondta: a kötvényvásárlással az érintettek csak ideiglenes tartózkodási jogot nyertek. vállalja a felelősséget a letelepedési kötvényt jegyzők átvilágításáért. Mindenesetre a kérdezőt az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, a TEK-hez illetve a Bevándorlási és Állampolgári Hivatalhoz irányította.

A titkosszolgálatokat kérdezni viszont lehetetlen, mivel a Fidesz bojkottálja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülését, ahol egyébként ezeket az ügyeket zárt ajtók mögött meg lehetne tárgyalni. Lázár szerint majd a sajtónak érdemben válaszolnak a szolgálatok, ha tesznek fel kérdéseket – ebben azért mi nagyon erősen kételkedünk.

Nincs gond azzal, ha a kormány kampányol

Lázár egy kérdésre azt is elmondta: nincs azzal semmi gond, hogy a kampány idején a kormány bevándorlás-ellenes „tájékoztató” kampányt tart. 2006-ban Gyurcsányék is kampányidőszakban tartottak kormányzati tájékoztatást, azóta ez minden választáson így megy.

Biztonságban vannak a magyar facebookozók adatai?

50, más hírek szerint 120 millió felhasználó lehet érintett a Facebook adatszivárgási botrányában. Az Mfor.hu kérdésére Lázár elmondta: nem merült fel, hogy nemzetbiztonsági hatósági intézkedésre lenne szükség, magyar érintettségről nem tudnak. A választások után lehet csak érdemes megnézni, hogy Magyarországon valaki hasonlóval próbálkozik-e – mondta Lázár.

Ki lehet ugrani a paksi bővítésből, de drága lesz

Törvény döntötte el, hogy Oroszországgal együttműködve, orosz hitelből épít új atomerőmű-blokkot. Ezt bármikor feles parlamenti többséggel meg lehet változtatni, de kérdés, hogy van-e értelme – válaszolta Lázár egy erre vonatkozó kérdésre. Ennek mindenképp pénzügyi következményei lennének, ahogy Bulgáriában is voltak - hogy mekkora összeggel lehet számolni, azt Lázár nem mondta el.

A következő hetekben megkezdődnek a tényleges építési munkálatok, olyan késedelem nincs, ami érdemben veszélyeztetné a projekt teljesítését - mondta a miniszter.

Bécs a legélhetőbb város – mit szól hozzá?

Az Index megszavaztatta olvasóival, mit kérdezzenek meg a helyszínen Lázár Jánostól. A legtöbben arra voltak kíváncsiak a lap olvasói közül: mit szól Lázár ahhoz, hogy egy szavazáson idén is Bécs lett a világ legélhetőbb fővárosa? Gratulálok, nagyszerű hír – mondta Lázár. Szerinte azok tartják annak Bécset, akik nem járnak a Favoriten városrészben. Bécsben 110 ezer, a hasonló méretű Budapesten 65 ezer bűncselekmény volt tavaly, ezt mindenki mérlegelje.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél