Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A szokásos migráns- és Soros témák mellett a szintén szokásos gazdasági sikerjelentésekkel foglalkozott mai ülésén a kormány. A rövidített kormányinfón Lázár Jánost megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy megint Bécs lett a legélhetőbb város; ki lehet-e ugrani a paksi bővítés kapcsán az oroszokkal kötött szerződésből és hogy rendben van-e, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személyek jutottak letelepedési kötvényhez. Nem lesz magyar felhőkarcoló, ha a Fideszen múlik.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A 112. kormányinfó „villám-kormányinfó” volt, Lázár János vidéki programja miatt a sajtótájékoztatónak 15 órakor véget kellett vetni – bár a meghirdetett 13:30 helyett 14:15 környékén kezdték csak el, de cserébe ráhúztak 20 percet 3 óra után is.

Migráns-témában nincs újdonság

Rögtön az elején migránsozással kezdett a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az EU soros elnökségét betöltő Bulgária javaslatát nem fogadja el Magyarország, semmiféle kvótára, befogadásra, elosztásra nem bólintunk rá.

Az ENSZ migrációs paktuma kapcsán elmondta: Magyarország saját jogán tagja az ENSZ-nek, az EU viszont nem; a korábban ismertetett 12 pontos javaslatot nyújtottuk be, aminek lényege, hogy a bevándorlás úgy ahogy van, rossz, elfogadhatatlan. Kérdés, hogy az ügyben lesz-e közös uniós álláspont – ezt Magyarország nem támogatja, megvétózza, ha a 12 pontban írt javaslatok nem kerülnek bele. Újdonságok most nem voltak a témában.

Egy kicsit Orbán is hozzátett az oroszok büntetéséhez – de semmi keménykedés

A Szkripal-ügyben Theresa May brit miniszterelnök közös európai fellépést sürgetett. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt javasolta: vissza kell hívni konzultációra az EU állandó képviselőjét Moszkvából. A másik May-javaslat az volt: tegyenek külön-külön is lépéseket a tagállamok, ezt Orbán Viktor is elfogadta, így egy orosz diplomatát kiutasítanak Budapestről. Ez azonban nemzetbiztonsági ügy, így a részleteket (beleértve a kiutasított személyét) nem árulta el Lázár János.

Soros-témában nincs újdonság

A belügyminiszter és Lázár (az Információs Hivatalt felügyelő miniszter) Orbán kérésére megvizsgálta, a Soros által pénzelt civil szervezetek milyen kockázatot jelentenek a belpolitikai folyamatokra. Több mint 2000 érintett személyt azonosítottak ebben a körben. Lázár Soros brüsszeli tevékenységéről is hosszan beszélt, szerintük a Magyarországra vonatkozó döntésekbe is beavatkoznak. A Stop Soros törvénycsomag elfogadása a választások után továbbra is szükséges – mondta Lázár. Újdonságok ebben a témában sem voltak.

Hasít a gazdaság

Áttekintették a gazdasági adatokat – 25 éve nem volt ilyen magas a foglalkoztatottság (itt írtunk a számokról). Az egymillió új munkahely, mint kitűzött cél, Lázár szerint megvalósul. A munkanélküliségről azt mondta: a friss adat azt jelenti, mindenki dolgozik, aki akar. 70 ezer üres álláshely van Magyarországon, a munkaerőpiaci tartalék körülbelül 300 ezer fő – ennyi ember vonható még be a munkaerőpiacra. A reálbérek újabb 11,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt – sorolta a jó híreket Lázár János.

Valahogy csökkentik a rezsit azoknak is, akiknél nincs gáz vagy távhő

A választási (a kormány elnevezésében: téli) rezsicsökkentés eredetileg a gázzal vagy távhővel fűtőkre vonatkozott. Ez a kör bő 3 millió háztartást jelent, bár van átfedés a kettő között (azoknál is lehet pl. gáz a főzéshez, ahol távhővel fűtenek).  A magyar települések 10 százalékán, mintegy 300 kisebb településen azonban nincs kiépítve gázhálózat, értelemszerűen távfűtés sem - a kormány megvizsgálja, hogy az itt élők számára milyen téli rezsicsökkentést tud biztosítani.

Nem lesz magyar felhőkarcoló, ha a Fideszen múlik

A kormány még ma olyan törvénytervezet benyújtására készül, amelynek értelmében Magyarország egész területén a legmagasabb épület 65 méter lehet, június 30-a lesz az életbe lépés határideje, aki eddig nem nyújt be építési naplót, az már nem építhet ilyen magas házat.  A Bazilikánál magasabb épületet nem kell építeni Budapesten, ez a kormány álláspontja. Jelenleg 3 olyan tervről tud a kormány, amely 120 méteres épületekről szól. Ha kell, a beruházók kártalanítása mellett is bevezetik az intézkedést – bár a törvény elfogadása már a következő kormány feladata lesz.

Jövő héten ha lesz kormányülés, lesz kormányinfó is – mondta végül Lázár, aztán rátértek a kérdésekre.

Bűnözők letelepedési engedéllyel: nincs probléma vagy kockázat

Két nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személy is vett magyar letelepedési kötvényt a friss hírek szerint (egy kábítószer- és fegyverkereskedelemből származó pénzek tisztára mosásával vádolt és Aszad elnök első számú pénzembereként nyilvántartott szír személyt nevezett meg a 444 és a Direkt36 cikke). Lázár az erre vonatkozó kérdésre elmondta: a kötvényvásárlással az érintettek csak ideiglenes tartózkodási jogot nyertek. vállalja a felelősséget a letelepedési kötvényt jegyzők átvilágításáért. Mindenesetre a kérdezőt az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, a TEK-hez illetve a Bevándorlási és Állampolgári Hivatalhoz irányította.

A titkosszolgálatokat kérdezni viszont lehetetlen, mivel a Fidesz bojkottálja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülését, ahol egyébként ezeket az ügyeket zárt ajtók mögött meg lehetne tárgyalni. Lázár szerint majd a sajtónak érdemben válaszolnak a szolgálatok, ha tesznek fel kérdéseket – ebben azért mi nagyon erősen kételkedünk.

Nincs gond azzal, ha a kormány kampányol

Lázár egy kérdésre azt is elmondta: nincs azzal semmi gond, hogy a kampány idején a kormány bevándorlás-ellenes „tájékoztató” kampányt tart. 2006-ban Gyurcsányék is kampányidőszakban tartottak kormányzati tájékoztatást, azóta ez minden választáson így megy.

Biztonságban vannak a magyar facebookozók adatai?

50, más hírek szerint 120 millió felhasználó lehet érintett a Facebook adatszivárgási botrányában. Az Mfor.hu kérdésére Lázár elmondta: nem merült fel, hogy nemzetbiztonsági hatósági intézkedésre lenne szükség, magyar érintettségről nem tudnak. A választások után lehet csak érdemes megnézni, hogy Magyarországon valaki hasonlóval próbálkozik-e – mondta Lázár.

Ki lehet ugrani a paksi bővítésből, de drága lesz

Törvény döntötte el, hogy Oroszországgal együttműködve, orosz hitelből épít új atomerőmű-blokkot. Ezt bármikor feles parlamenti többséggel meg lehet változtatni, de kérdés, hogy van-e értelme – válaszolta Lázár egy erre vonatkozó kérdésre. Ennek mindenképp pénzügyi következményei lennének, ahogy Bulgáriában is voltak - hogy mekkora összeggel lehet számolni, azt Lázár nem mondta el.

A következő hetekben megkezdődnek a tényleges építési munkálatok, olyan késedelem nincs, ami érdemben veszélyeztetné a projekt teljesítését - mondta a miniszter.

Bécs a legélhetőbb város – mit szól hozzá?

Az Index megszavaztatta olvasóival, mit kérdezzenek meg a helyszínen Lázár Jánostól. A legtöbben arra voltak kíváncsiak a lap olvasói közül: mit szól Lázár ahhoz, hogy egy szavazáson idén is Bécs lett a világ legélhetőbb fővárosa? Gratulálok, nagyszerű hír – mondta Lázár. Szerinte azok tartják annak Bécset, akik nem járnak a Favoriten városrészben. Bécsben 110 ezer, a hasonló méretű Budapesten 65 ezer bűncselekmény volt tavaly, ezt mindenki mérlegelje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Szabályozott, részleges újranyitást javasol Kunetz Zsombor
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 09:47
Eddig tizenkét vendéglátóhely jelezte, hogy ha törik, ha szakad, február 1-jén kinyitnak. A részleges újranyitásról Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző is úgy vélekedik: az érintett szakmák képviselői erejük és anyagi forrásaik végén járnak, enélkül a lépés nélkül kő kövön nem marad.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Friss
hírlevél