4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Végső megoldás most sem született, de a pénzügyi katasztrófát sikerült elkerülniük a görögöknek. Az eurocsoport szerint történt előrelépés a tegnapi találkozón.

Ragaszkodnak a korábbi megállapodáshoz

"Üdvözöljük a görög hatóságok szándékát, hogy felgyorsítsák az intézményekkel folytatott munkát a felülvizsgálat időbeni sikeres lezárásának érdekében" - áll a pénzügyminiszterek nyilatkozatában.

Nem hagy kétséget a közlemény azzal kapcsolatban, hogy az eurócsoport továbbra is a február 20-án Brüsszelben kelt megállapodást tekinti tárgyalási alapnak. Három hónappal ezelőtt az eurócsoport abban állapodott meg, hogy június végéig meghosszabbítják az Athénnak reformokért cserébe biztosított mentőprogramot.

A megállapodásban rögzítették azt is, hogy Athén a már elfogadott reformprogram intézkedésein változtathat, de a terv fiskális összhatását nem módosíthatja, a korábbi megállapodásokat nem rúghatja fel, s nem hozhat olyan egyoldalú intézkedéseket, amelyek a program céljait veszélyeztetnék.

Athén akkor juthat hozzá a mentőprogramban neki elkülönített további pénzhez, ha sikerül megállapodni az új reformprogramról. A ma elfogadott közös nyilatkozat megerősíti ezt, kimondván: az eurócsoport akkor dönt a "lehetséges folyósításról", ha szakértői szinten sikerül megállapodni.

Nem elég csak beszélni róla

Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke a tanácskozást követő sajtótájékoztatón annyit pontosított a nyilatkozat szövegéhez képest, hogy a pénz folyósításához természetesen a reformok megvalósítását is meg kell kezdeni, nem elég pusztán megállapodni róluk. Kifejtette ugyanakkor, hogy a folyósítás és a megvalósítás is felosztható részletekre.

Újságírói kérdésre válaszolva rámutatott arra is: egyelőre arról nincs szó, hogy mi lesz, ha kifut a jelenlegi mentőprogram, lesz-e szükség harmadik csomagra Athén kisegítéséhez. Mint mondta, először a mostani programot kell lezárni.

Egy görög újságíró érdeklődésére válaszolva Jeroen Dijsselbloem arról is beszámolt, hogy Görögország likviditása nem szerepelt a napirenden, mert az a görög hatóságok felelőssége.

Szorít az idő

"Lépésről lépésre kell haladni, és nem szabad felcserélni őket" - húzta alá Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris kérdésekért felelős biztosa is, hozzátéve: jóval június vége előtt meg kell állapodni, hogy az intézkedéseket végre is lehessen hajtani.

A tanácskozást követően Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter kijelentette, hogy a likviditás kérdése sürgős, nincs értelme kertelni, az athéni kassza pár héten belül kiürülhet.

A görög tárcavezető beszámolt arról, hogy az áfa, az adók és magánosítás területén sikerült a szakértői szinten folyó egyeztetéseket előrelépni.

Beadhatják a derekukat

Varufakisz közölte azt is, készek a kompromisszumra, de két dologból nem engednek; véget kell vetni a adósság- és deflációspirálnak, valamint a gyengék és szegények válláról át kell tenni a terheket azok vállára, akik felelősek a válságért, de jelenleg mégsem viselik a következményeit.

Janisz Varufakisz úgy értékelte, hogy jelentősen csökkent a távolság a hitelezők és Görögország álláspontja között. Álláspontja szerint hazája komoly engedményeket tett, és egyre közelebb a megállapodás.

Rossz irányban?

Szimbolikusnak nevezhető Janisz Varufakisz bakija: a tanácskozás előtt a görög pénzügyminiszter rossz ajtón akart bemenni, a jobboldali helyett balra indult, a Bild újságírója le is ütötte a magas labdát:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG