<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Szétszedték a katát, a megbízók is kaptak egy számlaszámot.

Az új évtől megváltozott a gépjárműadó fizetési rendje, minden egyes forint a központi költségvetést gazdagítja, ennek megfelelően pedig a befizetést sem önkormányzati, hanem központi számlaszámra kell teljesíteni. Ma már azt is tudjuk, hova.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendre közzéteszi a számlaszámok adónemenkénti jegyzékét. Legutóbb január elsején frissítette a jegyzéket, és ebben már feltüntették a belföldi gépjárműadó számlaszámát is. Jó, ha az autótulajdonosok felírják maguknak: a mostani évtől minden ilyen típusú befizetést az 10032000-01079160-as számlaszámra kell küldeni. Az adónem kódja 410,

Idő még van megjegyezni a számsort, a törvény szerint ugyanis legközelebb márciusban kell(ene) rendezni a gépjárműadó első részletét (és szeptemberben a másodikat). Azonban ezúttal indokolt feltételes módban fogalmazni, mert a kormány - a törvénymódosításokra tekintettel, hogy a gépjárműtulajdonosoknak legyen elég idejük felkészülni - egy hónap haladékot adott az autósoknak az első részlet befizetésére. Így arra áprilisi 15-g kell sort keríteni.

Mint emltettük, eddig a helyi önkormányzatoknak fizettük ezt az adót, ahonnan egy megosztás alapán került tovább a befizetett összeg meghatározott része (60 százaléka) a központi büdzsébe. Tavaly tavasszal azonban, a koronavírus-járvány első hullámakor a kormány egyebek mellett az önkormányzatoknál maradt 40 százalék elvonásával is hízlalta a védekezésre szolgáló költségvetési forrásokat. Értelemszerúen ennyivel - egészen pontosan 34 milliárd forinttal - kevesebb maradt így helyben, amiből gazdálkodni tudtak a helyhatóságok.

Aztán a 2021-es büdzsében véglegesítették ezt az állapotot, rögzítve, hogy a gépjárműadó egésze a központi költségvetést illeti. Majd az őszi adócsomagban az adóadminisztrációt is ehhez az új helyzethez igazították, amikor a NAV-hoz rendelték a gépjárműadóval kapcsolatos ügyintézést, ideértve a befizetéseket is. Most, január elsején pedig eldőlt az is, hogy milyen számlaszámra kell fizetni az adót a továbbiakban.

Van azonban más változás is az adószámok jegyzékében. Szintén a múlt évi jogszabályváltozások miatt meg kellett bontani a kisadózó vállalkozások tételes adóját, mivel januártól a kifizetőnek is lesz adminisztratív teendője bizonyos esetekben. Vagyis akkor, ha az általa a megbízottnak kifizetett összeg meghaladja a 3 millió forintot éven belül. Ekkor a 3 millió forint feletti összeg után 40 százalékos különadót kell fizetni, de ez nem a megbízott, hanem a megbízó dolga lesz a törvény értelmében. (Tavalyig a megbízott intézett minden ezzel kapcsolatos ügyet, és amennyiben az akkor hatályos szabályok értelmében az éves bevétele meghaladta a 12 millió forintot, akkor a fölöttes rész utáni 40 százalékos különadót is neki kellett megfizetnie.)

Most azonban új helyzet van, ezért ketté kellett bontani a számlát. A megbízottak ugyanarra a számlaszámra (10032000-01076349) fizetnek, mint eddig, a megbízók számára pedig ez a számlaszám áll rendelkezésre a különadó teljesítésére: 10032000-01076387. A költségvetési számla megnevezése pedig "Kifizető által kisadózó vállalkozásnak juttatott bevétel utáni adó bevételi számla". Az adónem kódja 488.

Mindezeken túl még egy változás volt a jegyzékben, a Szakmai költségvetési fejezet alszámla - Nemzeti agrártámogatások új számlaszáma: 10032000-00362186-50000012.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG