5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

KKV

Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.

Érdekes jelenségre világít rá a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése a regisztrált gazdasági vállalkozások számának alakulásáról. A januártól októberig terjedő időszakot felölelő jelentés alapján ugyanis a járványhelyzet, valamint az arra visszavezethető gazdasági összeroppanás nemhogy elvette volna a vállalkozó szellemű honfitársaink kedvét a cégalapítástól, hanem mintha egyenesen bátorította volna őket a recesszió az üzlet beindítására.

A körmölés művészete. Illusztráció (Fotó: MTI / Rosta Tibor)
A körmölés művészete. Illusztráció (Fotó: MTI / Rosta Tibor)

Van azonban egy sajátos vonása a cégek, illetve vállalkozások alapítási hullámának. Feltűnő, hogy milyen népszerű lett az egyéni vállalkozás, miközben a betéti társaságok népszerűsége lanyhulóban van. Az adatok szerint míg tavaly októberben több mint 118 ezer betéti társaságot tartottak nyilván, idén októberben 112,3 ezret. Ha meg szeptembert hasonlítjuk össze, akkor a tavalyi 118,6 ezerre idén 112,5 ezer bt jut. Tulajdonképpen nem volt olyan hónap idén, amikor a betéti társaságok száma elérte volna az előző év hasonló időszakáét.

Eközben egy másik vállalkozási formánál, az egyéni vállalkozásoknál (ev) meg azt látjuk, hogy egyre többen látnak ebben fantáziát. Idén októberben 559 302 ev szerepelt a KSH nyilvántartásában, az előző évben ugyanekkor 531 437.

Az egyéb meghatározó vállalkozási, gazdasági társasági formáknál nem látni ekkora mozgást, sem a korlátolt felelősségű társaságoknál, sem a részvénytársaságoknál, sem a közkereseti társaságoknál. A szövetkezeteknél volt egy közel 500-as beesés, de ez sem számít jelentősnek. Összességében a regisztrált szervezetek száma egy év alatt 1,944 millióról 1,963 millióra emelkedett, de ezt bőven kiadja a betéti társaságok és egyéni vállalkozások számának eltérő irányú változása.

De mi lehet az oka, hogy pont ebben a mikro -és kisvállalkozási körben volt ekkora mozgás? Két válasz sejlik fel, ami meglátásunk szerint a kormányt is cselekvésre késztette. Nem lehet véletlen, hogy pont a válság alatt lendült fel az egyéni vállalkozás alapítási láz. Azt nem tartjuk életszerűnek, hogy pont a recesszió legmélyebb pontján fogjanak új vállalkozásba az emberek, azt már inkább, hogy a munkavállalókat kényszerítik ebbe a helyzetbe a foglalkoztatók, akik minden eszközt megragadnak, hogy csökkentsék a költségeiket.

De lehet még egy értelmezése a számoknak az egyéni vállalkozások körében, és ehhez Parragh Lászlót hívjuk segítségül.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke már tavaly év vége felé felvetette - az elsők között lapunknak -, hogy túl nagyra nőtt a kisadózók tételes adója (kata) szerint adózók köre, ezért szerinte rendet kell ott tenni, hogy ki lehessen szűrni a visszaéléseket. A kamarai elnök szerint a nagyobb cégeknél arra kényszerítik a munkavállalókat, hogy feladataikat katás vállalkozóként lássák el.

Véleményét osztották a kormányban, és tavasszal meg is született a törvény, ami alapján 2021 januártól szigorítanak a katás szabályokon: az egy kifizetőtől származó bevétel 3 millió forint fölött már 40 százalékkal adózik, továbbá csak egy katás érdekeltsége lehet mindenkinek, hogy csak a legfontosabb szigorításokat említsük.

Ha a regisztrált szervezetek száma felől nézzük, akkor ez az álláspont akár megerősítést is nyerhet. Nincs ugyanis épeszű magyarázat arra, hogy amikor a gazdaság éves szinten 6-7 százalékkal esik vissza (a végleges adatra még várni kell), miért tart ki az egyéni vállalkozások alapítása iránti láz. Ami a fenti okok alapján még magyarázható lenne, ha csak a március előtti hónapokat nézzük, de a járvány szempontjából legsűrűbb tavasz végi és ősz közepi időszakban is rendületlen maradt az ilyen vállalkozások iránti érdeklődés.

Egyszóval a statisztikai jelentés alapján akár arra a következtetésre is juthatunk, hogy részben a válság, részben pedig az adóoptimalizáció (a cégeknek még mindig olcsóbb vállalkozói alapon munkát adni a dolgozónak, mint alkalmazni őt) miatt válik egyre népszerűbbé az egyéni vállalkozás itthon. Eközben persze magyarázni kellene a betéti társaságokkal szembeni "bizalmatlanság" kialakulását. Valójában mindkettő trendet mutat, évekre visszanyúlóan, az érdekes ebben az, hogy ezt a trendet az egyéni vállalkozások esetében a járvány és az abból fakadó válság sem tudta megtörni. Sőt, mintha ez kínálta volna a megoldóképletet sokak számára a munkaerőpiacon. Szintén a KSH adataiból tudjuk kibányászni, hogy idén az alkalmazásban állók létszáma alatta maradt az egy évvel korábbinak: szeptemberben (ennél frissebb havi adat nem áll rendelkezésre) 3,101 millió alkalmazottat tartottak nyilván, egy évvel korábban 3,181 milliót, és ez az eltérés volt a jellemző a megelőző hónapokban is. Vagyis miközben a járvány okán apad az alkalmazottak létszáma, ami egy természetes folyamat, aközben emelkedik az egyéni vállalkozóké, ami viszont nem az.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG