<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Négyszer-ötször többen dolgoznak így, mint tavaly.

Nagyon beszédes adatsort tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal: amiről régóta beszélnek a munkaerőpiaci szakértők, hogy jóval nagyobb arányban lehetne alkalmazni a távmunkát, az elmúlt hónapokban valósággá vált. Ennek egyértelmű oka a koronavírus, a járvány miatt elrendelt központi és céges korlátozások rékényszerítették a munkáltatókat, hogy távmunkában foglalkoztassák a dolgozóikat, vagy ebben a formában kössenek szerződést a feladatok ellátására.

2020 meghozta az áttörést?2020 meghozta az áttörést?

A KSH havi bontásban teszi közzé a 15-74 év közötti foglalkoztatottak távmunkavégzéséről szóló adatokat. Azok kerülnek be a statisztikába, akik az "elmúlt négy hétben" alkalmankénti vagy rendszeres távmunkát végeztek. A számokból pedig az derül ki, hogy míg tavaly nem volt olyan hónap, amikor meghaladta volna az 50 ezret a rendszeres, illetve a 70 ezret az alkalmi távmunkát végzők száma, idén csak egy hónapban, februárban csúszott ez a szám 50, illetve 70 ezer alá.

A csúcshónap május volt, amikor a rendszeres és alkalmanként távmunkát végzők összesen 758 346-an voltak. De előtte, áprilisban is 729 515 főt regisztrált a KSH. Tulajdonképpen március és június között - tehát a járvány első hulláma alatt - végig nagyon intenzív volt ez a foglalkoztatási forma.

A távmunka előnyei közt szokták említeni a rugalmasságot, de azért megvannak a hátrányai is, amelyekről ebben a cikkben értekeztünk. Fontos, hogy a távmunkára milyen körülmények között van szükség. Egy járványhelyzetben, amikor hirtelen kell átállni erre, valószínűleg sem a munkaadó, sem a dolgozó nincs igazán felkészülve a távmunkára: hiányoznak a munka elvégzéséhez szükséges eszközök, nem megoldott a céges belső rendszerek elérése, ráadásul a koronavírus miatt számolni kell a család többi tagjának aktív jelenlétével is, ami szintén gátolni tudja a hatékony munkavégzést. Azoknál a cégeknél viszont, ahol része a munkahelyi kultúrának a távmunka, s arra még a békeidőben megkezdték a felkészülést, bizonyosan csak kisebb kellemetlenségekkel járt - ha járt - a távmunka széles körű használata.

Kérdés, hogy az idei folyamatok egy trendet alapoznak meg, vagy csak egyszeri megugrásnak vagyunk a tanúi. Júliusban ugyan visszazökkent a távmunkát végzők száma, de ezek után is rendre az előző évi fölött maradt, nem kevéssel. A legutolsó adat szeptemberi, akkor 98 649 rendszeres és 160 155 alkalmankénti távmunkást összesítettek. Egy éve ezek a számok így mutattak: 36 133 és 32 654. A többi őszi hónapban is arra lehet számítani, hogy magasan marad a távmunkások száma, hiszen már bőven benne járunk a járvány második hullámába, ráadásul a neheze még hátravan, és a kormány által november 11-étől elrendelt szigorítások is a távmunka felé billentik el a gazdaságot.

Mint említettük, a távmunka (valamint a részmunkaidős foglalkoztatás) elterjesztését jó ideje szorgalmazzák szakértők. Ma már jóval kevésbé kötött a munkahelyhez a munkavégzés, sok folyamat automatizált, illetve akár otthoni számítógépeken keresztül is kontrollálható. Az esély tehát megvan arra, hogy a távmunka tartósan a része marad a munkaerőpiacnak a korábbinál magasabb arányban. A járványhelyzet alatt sok tapasztalatot lehetett szerezni erről, amelyek segítségével egy letisztultabb, mindkét fél - munkaadó és az alkalmazott vagy megbízott - számára világosabb keretrendszer szerint lehet használni a távmunkát.

Ami ugyanakkor nem tudja teljesen helyettesíteni az irodai munkát, mert bár az egyeztetésekre, megbeszélésekre már számos platform - mint például a zoom - áll rendelkezésre, de sokan hisznek inkább a fizikai térben zajló tárgyalások sikerességében.

A megválaszolandó kérdések közé tartozik egyebek mellett, hogy a munkaadó vagy megbízó milyen és mennyi költséget ismer el a távmunka során. Aki otthon dolgozik, annak a lakás rezsijét emeli a munkavégzés. A kormány is felismerte, hogy - különösen veszélyhelyzet idején - valamit kezdeni kell ezzel. Pár napja született meg a döntés, amellyel az szja-törvény rendelkezésein igazítottak: a veszélyhelyzet ideje alatt igazolás nélkül, költségként elszámolható tételnek minősül a távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalónak a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítés címén fizetett összegből a  felek által előzetesen meghatározott, de legfeljebb havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg (jelenleg 16 100 forint). Ennek feltétele, hogy a  magánszemély a távmunkavégzéssel összefüggésben az internethasználattal illetve a munkavégzési hely bérleti díjával, rezsijével kapcsolatban más költséget ne számoljon el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Feszültség az amerikai országok között: van, akinek elege van az USA-ból
MTI | 2021. szeptember 19. 11:12
A latin-amerikai és karibi országoknak az Európai Unióhoz hasonló szervezetet kellene létrehozniuk - jelentette ki a latin-amerikai országok többségét tömörítő térségi szervezet (CELAC) szombati csúcstalálkozóján a házigazda Mexikó elnöke, Andrés Manuel López Obrador.
Makro / Külgazdaság Csúnyán megütötte a járvány az európai top focicsapatokat
Csabai Károly | 2021. szeptember 18. 17:48
Angliában a Manchester United, Olaszországban a Juventus számolt be arról, mekkora veszteségeseket voltak kénytelenek elkönyvelni.
Makro / Külgazdaság A Brexit miatt rosszul járt hazai cégek kaphatnak segítséget
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 15:36
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közlése szerint összesen 22 milliárd forintra lehet pályázni október 11-15. között.
Makro / Külgazdaság Zsebbevágó szankció készül az Orbán-kormánnyal szemben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 12:48
Magyarország uniós támogatásoktól eshet el az LMBTIQ közösség jogait csorbító törvénymódosítások miatt. Jelenleg az Európai Bizottság (EB) vizsgálja, hogy a jogszabályi változtatások a jogállamisági rendelet hatálya alá esnek-e, azaz az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sértik-e a jogállami normákat.
Makro / Külgazdaság Több pénzt spórolnak a szülők a gyerekeiknek, mint a pandémia előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 09:34
Az OTP Bank saját adatai alapján a gyermekeinkről való gondoskodás továbbra is a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepel.
Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos