1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

400 millió eurónyi olcsó hitelhez juthatnak a külföldre termelő magyar cégek - de hova futtassuk fel az exportot, ha az eurózóna recesszióban? Kína várja a magyar cégeket - de ez nemcsak a pénzen múlik. És hogy jön Matolcsy György a képbe?

Az állam bankja barátkozna a megadóztatott szektortársakkal

Az export támogatására létrejött Eximbank hatékony finanszírozási együttműködésre törekszik a hazai hitelintézetekkel, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak a tevékenységüket támogató, kedvező kamatozású forrásokhoz. A stratégiai célok megvalósítása érdekében az idei évtől a meglévő partnerek mellé további hitelintézetek is csatlakoznak az export előfinanszírozó refinanszírozási keretmegállapodáshoz.

Logikus, hogy Kína felé fordulunk
Miközben Magyarország hagyományos exportpiaca, az EU, éppen gyengélkedik, a keleti nyitás és a kínai export felpörgetése valós alternatívája lehet a gazdaság motorjainak beindításához. Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerint a kínai export felfuttatása elképzelhetetlen a kkv-szektor támogatása nélkül.

A szakértő kiemelte, az export dinamikus növekedése és az import elhanyagolható csökkenése együtt 78 milliárd forinttal csökkentette a tavalyi magyar deficitet Kínával szemben.
A KSH adatait megvizsgálva és az egyes termékek, termékcsoportok kivitelének  változását megfigyelve az látszik, hogy a 2012-es 69 milliárd forintnyi teljes magyar kivitel-növekedés 44,6 százalékát, 31 milliárd forintot egyetlen termékcsoport, a robbanómotor adta. A jogszabályok értelmében konkrét cégekre vonatkozó információt nem adhat ki a KSH, viszont ilyen típusú terméket Magyarországon nem sok cég exportál, lényegében biztosra vehető, hogy az Audi Hungária Motor Kft. kínai exportja növekedett, nem mellesleg a Volkswagen-csoport ottani gyáraiba, ami valójában vállalaton belüli kereskedelem - írta az elemző.
A nemzetközi nagyvállalatok részesedése 91,24 százalék, míg a magyar tulajdonú cégek mindössze 8,76 százalékát képviselik a Magyarországról Kínába irányuló áruexportnak. Ez önmagában még nem baj, hiszen a nemzetközi vállalatok által Magyarországon megtermelt és Kínába exportált javak munkahelyeket teremtenek, adót és egyéb bevételeket hoznak a magyar államnak - mutatott rá. De az is nyilvánvaló, hogy bőven lenne tér a hazai vállalkozások és a legtöbb magyarországi munkahelyet fenntartó kkv-szektor kivitelének növelésére. Ehhez azonban olyan kormányzati támogató programok beindítására lenne szükség, amelyek segítik a tőkeszegény magyar vállalkozások kínai üzletszerzési lehetőségeit, az információcserét és az üzleti kapcsolatok fejlesztését. Sajnos eddig alig születtek konkrét intézkedések ebbe az irányba - jegyezte meg. A Kínából Magyarországra irányuló áruforgalom szerkezete modern, azaz a behozott termékek 85-90 százaléka magas hozzáadott értékű áru.

Az együttműködési szándékát immár 14 hitelintézet jelezte, úgy, mint a Budapest Bank Zrt., a Bank of China Magyarország Zrt., a CIB Bank Zrt., a Deutsche Bank Magyarországi Fióktelepe, az Erste Bank Hungary Zrt., a Gránit Bank Zrt., a K&H Bank Zrt., az MKB Bank Zrt, az OTP Bank Nyrt., a Raiffeisen Bank Zrt., a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt., a TakarékBank Zrt., az UniCredit Bank Hungary Zrt., és a Magyarországi Volksbank Zrt.

Ilyen alacsony kamatot, még az IMF sem tud

Az előzetes adatok alapján összesen mintegy 400 millió eurónyi kedvezményes deviza forrás áll majd a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv) rendelkezésére ezen keretszerződések alapján. Az Eximbank számára a hitelintézetekkel történő együttműködés kiemelkedő jelentőségű, hiszen a kereskedelmi banki partnerein keresztül képes aktívan elérni a megcélzott exportáló cégek minél szélesebb körét. Az exportőrök finanszírozását tartós, több évre kiszámítható feltételeket biztosító lehetőséggel a hazai kkv-szektor a régiós versenytársaikhoz hasonló, nemzetközileg is versenyképes árazású forráshoz jut. Az Eximbank által kidolgozott, és az eddigi tapasztalatok alapján idén továbbfejlesztett fix kamatozású (CIRR alapú, középlejáratú) konstrukció 2014. március 31-ig vehető igénybe a partner hitelintézeteken keresztül.
A CIRR (Commercial Interest Reference Rate) az OECD által meghatározott kamatláb, mely a 2-5 év közötti futamidejű hitelek esetében euróban jelenleg évi 1,39%, dollárban pedig évi 1,40%.

A beszállítóknak is jut az olcsó pénzből

2013-ban számos új elemmel bővül az exportfinanszírozó hitelkeret konstrukció, mely a magyar exportőrök támogatásának szélesítését szolgálja: euró mellett az idei évtől már dollár alapon is igényelhető a kedvezményes hitel, a finanszírozás tárgya lehet áru- és szolgáltatásexport egyaránt, valamint a finanszírozott vállalati kör az exportot teljesítő gazdasági társaságon túl kiterjedhet annak közvetlenül árubeszállítást végző beszállítójára is. További jelentős változás, hogy az elsődleges feldolgozottságú mezőgazdasági termékek körét definiálva az élelmiszer- és italgyártással foglalkozó vállalkozások által előállított termékek is finanszírozhatóak az Eximbank nyújtotta kedvezményes forrásból.

Az elmúlt évben a hitelkeret konstrukción keresztül jelentős kkv-kör jutott összesen közel 143 millió eurónyi forráshoz. Ehhez képest tehát a refinanszírozási forrás idei összege közel megháromszorozódott. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kereskedelmi bankon keresztül működtetett konstrukcióban az Eximbank által biztosított kamatelőny ténylegesen a végfelhasználó cégekhez jutott el.

Exporttámogatás: az MNB-nek még nincs kész terve

Az export a tavalyi utolsó negyedévben csúnyán visszaesett, akárcsak a GDP-nk, az eurózóna gyengélkedése azonnal hatással van a magyar gazdaság teljesítményére - éppen ezért a keleti nyitás stratégiája nagyon is logikus (lásd: keretes írásunkat fent). A legfőbb célpiacaink a kontinensen egyelőre nem nagyon akarnak

Egyre valószínűbb, hogy az MNB az exporton keresztül próbálhatja megtámogatni a gazdaság felpörgetését - ezzel kapcsolatban nagy a homály és a bizonytalanság is a piacon. A korábbi nyilatkozatok, mind a jegybank új vezetése részéről, mind pedig a kormány részéről arra utalnak, hogy a jegybank a hitelezés beindítása mellett az export felpörgetésében segíthet valahogy. Az MNB - többek között - ebben a témában pályázatokat írt ki munkatársainak, vagyis vélhetően nincs még arra kész ötlet, hogyan is szálljanak be a a növekedés beindításában. Az sem biztos ugyanakkor, hogy szükség lesz a jegybank beavatkozására, hiszen a német gazdaság, egyelőre úgy tűnik, jól teljesíthet, főleg az év második felében, ami felfele húzhatja Magyarországot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG