1p
Újabb megállapodás születhet a Kínai Fejlesztési Bankkal az egymilliárd eurós fejlesztési keret felhasználásáról, elsőként a fővárost a Liszt Ferenc Repülőtérrel összekötő gyorsvasút valósulhat meg. Mindezek mellett a kínai pénzintézetek a továbbiakban is fognak magyar államkötvényeket vásárolni.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos kínai látogatását összegezve úgy értékelte, hogy a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta napjainkban éli át együttműködésének legjobb, legintenzívebb időszakát.

A kormánybiztos a Kínai Jegybank képviselőivel folytatott előremutató tárgyalásokat egyebek mellett a kínai kötvényvásárlással kapcsolatos politikai döntések megvalósításáról. A felek megerősítették, hogy a kínai pénzintézetek és befektetési alapok a továbbiakban is vásárolnak magyar államkötvényeket és értékpapírokat.

Fellegi Tamás bejelentette, hogy a közeljövőben megállapodást írhat alá a Kínai Fejlesztési Bank kormányzójával az egymilliárd euró felhasználásának módjáról és feltételeiről. A Magyar Fejlesztési Bank a jövő év elején köthet szerződést kínai partnerével az e keretből finanszírozható projektek listájáról, megvalósításuk ütemezéséről.

A MÁV Zrt. és a China Railway Construction Corporation (CRCC) építőipari cég között létrejött megegyezés alapján várhatóan a budapesti repülőtérre vezető gyorsvasút kiépítése kezdődhet meg elsőként. A kínai cég vezetője aláhúzta, hogy az egymilliárd eurós projektfinanszírozási keretből is támogatható fejlesztésben meghatározó mértékben számítanak majd magyar alvállalkozók és beszállítók részvételére.

A tárcavezető Sanghajban kínai pénzügyi vállalatok – többek közt a Haitong és a Fosun – képviselőivel egyeztetett a cégek és a Magyar Fejlesztési Bank közötti, befektetési, hitelezési és állampapírvásárlási együttműködés lehetőségeiről. Hongkongban megbeszéléseket folytatott a régió pénzügyminiszterével és külügyi vezetőjével, a helyi tőzsde elnökével. Tartományi szinten is egyeztetett a magyar és kínai szakértők által lehetségesnek tartott infrastrukturális, vízgazdálkodási beruházásokról, közös projektekről, azok finanszírozásáról.

A miniszter mások mellett tárgyalt a Metallurgical Corporation of China (MCC) vas- és acélipari vállalat és a China CNR Corporation vasúti üzemeltető társaság vezetőivel. A cég a kínai vas-acél és alumíniumipar fontos szereplője, s komolyan érdeklődik európai és azon belül közép-európai vas-és acélipari befektetési lehetőségek iránt. Ez a többségében állami tulajdonban lévő vállalat építette a pekingi olimpiai stadion, a Madárfészek acélszerkezetét - fűzte hozzá Fellegi Tamás.Felkereste a BorsodChem tulajdonosa, a Wanhua Industrial Group ningpoi gyártelepét és a Westinghouse Electric Company épülő szanmeni atomerőművét.

Fellegi Tamás a 2011-es Shenzhen Hi-Tech Fair legrangosabb külföldi vendégeként Li Jinzao kereskedelmi miniszterhelyettessel, Wang Yang Guangdong tartományi ügyvezető kormányzóval, Xu Qin Shenzheni polgármesterrel és más kínai állami vezetőkkel közösen nyitotta meg a Fórumot 2011. november 16-án, Kína hi-tech központjában.

A miniszter előadásában kifejtette: a kutatás-fejlesztés és innováció a magyar kormány gazdaságpolitikájának meghatározó elemeiként a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok legfőbb hajtóerejét is adják. Magyarország kedvező földrajzi elhelyezkedésével, magas színvonalú képzési, tudományos hátterével és jelentősen egyszerűsödő adórendszerével a közép-európai régió versenyképes állama akár a kínai beruházásokért folyó vetélkedésben is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG