3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Európa állítólag közel félmillió menekültet fogadna be Törökországból, cserébe azt várják, hogy a törökök állítsák le a menekültáradatot. Délután kettőkor egy megbeszélés kezdődik azok között az országok között, amelyek részt vállalnának a programban - Magyarország persze nincs köztük a hírek szerint.
Menekültek ékeznek Törökországból gumicsónakon a görög Leszbosz szigetére Mithimna közelében 2015. október 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Angela Merkel német kancellár kezdeményezésére külön tanácskozást tartanak vasárnap Brüsszelben az EU-Törökország csúcstalálkozó előtt mindazon országok képviselői, amelyek hajlandóak egy menekültkontingens átvételére Törökországtól, az elképzelések szerint mintegy 400 ezer menekült befogadásáról lehet szó - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

A hetilap szerint a találkozót a német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szervezte meg. A 14 órakor kezdődő megbeszélésen Németország mellett Ausztria, a Benelux-államok, Svédország, Finnország és Görögország képviselői vesznek részt. Franciaország is csatlakozott a kezdeményezéshez, de Francois Hollande francia elnök csak 16 órára, az EU-Törökország kezdetére ér Brüsszelbe.

Ezt adjuk a menekülthullám leállításáért a törököknek?

A terv szerint ezek az uniós tagországok befogadnak egy előre meghatározott létszámú menekültcsoportot Törökországtól, ha az ankarai vezetés leállítja a menekülteknek az Európai Unióba irányuló tömeges, illegális bevándorlását. A vasárnap délutáni találkozón ennek a csoportnak - menekültkontingensnek - a nagyságáról és elosztásáról lesz szó.

Az eddigi megbeszéléseken egy 400 ezer fős nagyságrendű kontingensről volt szó. Ez nagyjából az egyharmada a balkáni migrációs útvonalon az idén az Európai Unióba érkező menedékkérők számának.

A németek vinnék a nehezét

A kontingens legnagyobb részét Németország fogadná be, de vannak arra utaló jelek, hogy Franciaország is számottevő részt vállalhat. Erről Angela Merkel szerdán Párizsban egyeztetett a francia államfővel. Feltehetően abban állapodtak meg, hogy Franciaország részt vesz a migrációs válság kontingensen alapuló kezelésében, Németország pedig az eddiginél nagyobb erővel vesz részt az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben - írta a FAS.

Ugyanakkor konkrét számokat valószínűleg egyelőre nem neveznek meg nyilvánosan, tekintettel egyebek között a közelgő franciaországi regionális választásokra. Inkább az várható, hogy felkérik Jean-Claude Junckert, hogy dolgozzon ki egy javaslatot a kontingens elosztására a következő, december közepén tartandó uniós csúcsra. Ezután pedig az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kezdhet tárgyalást Törökországgal a kontingens összeállításáról.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt Brüsszelben 2015. október 5-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG