4p
A német elhárítás és a rendőrség belső jelentései elképesztő számokkal szolgálnak a muszlim radikalizációról és a párhuzamos társadalomról. Merkel Facebook-oldalát és a berlini terrorcselekményről szóló német cikkeket ellepték a kancellár távozását követelő hangok.
Angela Merkel német kancellár felkeresi 2016. december 20-án azt a berlini karácsonyi vásárt, ahol az előző nap egy teherautó a vásárlók közé hajtott. Tizenkét ember életét vesztette, negyvennyolc megsebesült. (MTI/EPA/Maurizio Gambarini)

Az Iszlám Állam által magára vállalt berlini terrorcselekmény újonnan ráirányította a figyelmet a Németországba tavaly óta ellenőrizetlenül beáramlott menekültek és migránsok százezreire és ennek kapcsán Merkel kancellár politikai felelősségére. A sebek feltépődtek és Merkel hivatalos Facebook-oldalát újra ellepték a távozását követelők. A fejre állt viszonyokat jól érzékelteti, hogy hivatalos adatok szerint a rendőrség jelenleg 280 ezer személyt köröz az országban, akik vagy illegálisan utaztak be az országba, vagy ’alámerülve’ kivonták magukat a kiutasítás alól.

Csak az elhárítás lát világosan?

Mi több, egy minap kiszivárgott közös hírszerzési (BND) és elhárítási (BfV) jelentés szerint Szaúd-Arábia, Kuvait és Katar aktívan támogatja a muszlimok radikalizációját Németországban. A jelentés azzal vádolja az Öböl-menti országokat, hogy mecseteket, vallásos iskolákat és fanatikus szónokokat támogatnak a radikális ideológia terjesztésére. A jelentés három olyan misszionárius tevékenységet végző szervezetet is megnevez - Saudi Muslim World League, Sheikh Eid Bin Mohammad al-Thani Charitable Association és a Kuwaiti Revival of Islamic Heritage Society – amelyeket az Egyesült Államok és Oroszország hatóságai már korábban betiltottak azon vád alapján, hogy az Al-Kaida támogatói. A német biztonsági jelentés megállapítja, hogy mindhárom szervezet „szorosan együttműködik küldő országainak kormányzati hivatalaival”.

Káncz Csaba

A mecsetek vezetik a felforgatást

A német elhárítás adatai szerint október végén 9200 radikális-iszlamista szalafista élt és működött az országban – és a számuk továbbra is emelkedik. Az iszlamista-terrorista potenciállal rendelkező személyek számát 1200 férfira illetve nőre becsülik. Németországból 870 személy utazott a biztonsági szervek adatai szerint az Iszlám Állam által ellenőrzött területekre, ennek 20 százaléka nő. Közülük 420 még mindig harcol, 140-et megöltek, és harmaduk visszatért Németországba. A jelentés pár héttel azután született, hogy a német kormány betiltott egy iszlamista misszionárius szervezetet, miután egy országos razzia keretében lerohanta mecsetjeit, irodáit és a szónokok magánlakásait. A Frankfurter Allgemeine Zeitung októberben jelentette egy elhárítási jelentésre hivatkozva, hogy a korábban Szíriában és Irakban harcoló német szalafisták fele aktív a német mecsetekben. A BfV szóvivője ennek kapcsán kijelentette, hogy „a mecsetek továbbra is központi szerepet játszanak a németországi muszlimok radikalizásában”.

Párhuzamos társadalmak – már nemcsak Franciaországban

De nemcsak a muszlim radikalizáció borzolja a biztonsági szervek és a választók idegeit. A rendőrség adatai szerint idén első félévben a menekültek és migránsok 142 500 bűncselekményt követtek el – vagyis 780-at naponta –, amely a tavalyi évhez képest 40 százalékos emelkedés. Ezek az adatok csak azon bűncselekményekre vonatkoznak, ahol az elkövetőt sikerült fülön csípni a rendőröknek. Az Észak-Rajna-Vesztfália parlamentje számára készült – de kiszivárgott – belső jelentés szerint libanoni klánok osztották fel maguk között Duisburgot és űzik a rablásokat, kábítószer-kereskedelmet és zsarolást. Ezek a bandák nem ismerik el a rendőrség hatósági jogosítványait. Egy másik kiszivárgott rendőrségi jelentés leírja a Ruhr-vidék no-go körzeteit és párhuzamos társadalmait, amelyeket nagy kurd és libanoni családok uralnak. Országosan napjainkra már a nagyvárosok ezen kerületei tartoznak a no-go körzetekhez: Berlin-Neukölln, Bremerhaven-Lehe/Bremen-Huchting, Köln-Chorweiler, Dortmund-Nordstadt, Duisburg-Marxloh, Essen-Altenessen, Hamburg-Eidelstedt, Kaiserslautern-Asternweg, Mannheim-Neckarstadt West és Pforzheim-Oststadt.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG