<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Százmilliárdokra becsüli a Nemzetgazdasági Minisztérium azt a hiányt, amit nagyon gyorsan kell pótolni, ha nem akarunk újra Brüsszel célkeresztjében lenni.

Kiszivárgott kormányzati jelentés alapján írja az Index: több száz milliárdot kellene nagyon gyorsan találni, hogy tartani tudjuk a tervezett költségvetési hiányt annak ellenére is, hogy bődületes többletbevétele lesz az államnak.

Az előterjesztés szerint az NGM 3 százalékos államháztartási hiánnyal számol 2018-ra, viszont ez meghaladja az uniós szabályok által előírt szintet.

Hogy sikerül ezt összehozni?

A lap szerint az jelenti a problémát, hogy az állam sok egyszeri bevételtől elesik 2018-ban (pl. földárverésből származó bevétel, nagy adózók idecsábítása), az áfacsökkentések miatt sem jön be annyi, ráadásul nőnek az állami kiadások is.

Egészen konkrétan 484 milliárd forintot kellene valahonnan összeszedni, ha a 2016-ban kitűzött GDP-arányosan 1,8 százalékos hiányt akarjuk tartani, viszont az előterjesztés azt is írja, hogy „amennyiben az uniós szabályok szerinti előírást szeretnénk teljesíteni, úgy a hiánycél a GDP 0,8%-a lenne, így a költségvetési rés 888 milliárd forintra emelkedne.”

Pedig nem számoltak az extrákkal

NGM: téves és valótlan

Az Index által a költségvetésről ma megjelentetett írás téves és valótlan információkat tartalmaz: a következő évi költségvetésben folytatódnak a kormány által eldöntött béremelések, csökkennek a munkát terhelő adók, és az ideinél nagyobb mértékben emelkednek a nyugdíjak - közölte a cikk megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány a folytatódó gazdasági növekedés mellett a bevételek növekedésével kalkulál, így minden tervezett kormányzati intézkedés fedezete biztosított lesz. Az Index által nyilvánosságra hozott dokumentum már csak a fentiek miatt sem tekinthető a kormány álláspontjának - írja reakciójában az NGM.

Az Index azt írja, hogy az NGM még csak nem is számolt beígért kiadásokkal, amelyek lehetséges költséget jelentenek: fiataloknak és gyermekvállalóknak nyújtandó új kedvezmények, további áfacsökkentések, haderő fejlesztése vagy életpályamodellek azok, amelyeket a kormány nemrég ígérgetett. A minisztérium azt is valószínűnek tartja, hogy a tárcák jövőre is százmilliárdos nagyságrendű kérésekkel állnak majd elő.

Ráadásul 2018 választási év is lesz, és ugyan korábban arról volt szó, hogy nem lesznek emiatt nagy kilengések a költségvetésben, borítékolni lehet, hogy két kézzel szórja majd a pénzt a kormány.

Spórolni, de honnan?

Az NGM megnézte, hol lehetne vágni a költségeken: gazdaságfehérítés az e-számlával, beruházások csökkentése, minisztériumok 1 százalékkal kevesebbet kaphatnának, költségvetési tartalék csökkentése és az állami vagyon csökkentése is szerepel a listán.

Ezekkel sem lehetne 370 milliárdnál többet spórolni, de legalább nem fenyegetne minket egy újabb túlzottdeficit-eljárás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG