BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 13. 12:35

Még mindig be lehet nyújtani a munkahelymegtartási kérelmeket, tilos az interneten koronavírus-teszteket értékesíteni, és annak, hogy az országos szűrőprogram felénél mindössze 2 pozitív teszt született, többféle oka is lehet - hangzott el a tájékoztatón. 

Az operatív törzs tájékoztatója előtt Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium  foglalkoztatásipolitikai államtitkára a gazdaságvédelmi akcióterv keretében két programról számolt be. Elsőként a munkahelyvédelmi bértámogatásról beszélt, amellyel azoknak a vállalkozásoknak segítenek, ahol csökkentett munkaidőben tudnak foglalkoztatni a dolgozókat 3 hónapig állami támogatással. Ha 4 vagy 6 órában foglalkoztatják a dolgozókat, maximum 75 ezer forinttal járul hozzá az állam. A 2 órás foglalkoztatottaknál több mint 100 ezer forint támogatás járhat havonta.

További könnyítéseknek köszönhetően még szélesebb réteg vehet igénybe támogatásokat. Ennek köszönhetően több mint 5400 vállalkozás, 72 ezer munkavállalóra nyújtott be kérelmet, nettó 160 ezer forint támogatásra. A legtöbb kérelem a feldolgozó ipar, a turizmus, a kereskedelem, a gépjárműjavítás és a számítógépjavítási ágazatból érkezett, leginkább Fejér, Veszprém, Győr-Moson-Sopron megyéből és Budapestről.

Müller Cecília országos tisztifőorvos: tilos interneten koronavírus-tesztet árulni. Fotó: mti Müller Cecília országos tisztifőorvos: tilos interneten koronavírus-tesztet árulni. Fotó: mti

Példákat is említve az államtitkár elmondta, hogy a dél-dunántúli régióban egy 230 főt foglalkoztató vállalkozás 50 munkavállalóját támogatják, egy Pest megyei kisvállalkozás teljes, 9 fős állományát 1,6 millió forinttal segítik (ez fejenként nettó 180 ezer forint) 3 hónapig. Az észak-alföldi régióból egy nagyvállalkozás 744 dolgozójából 734 főre nyújtott be kérelmet, s több mint 100 millió forint összegű támogatást igényelt, így nettó 135 ezer forint állami támogatásban részesül egy dolgozó. A kérelmeket továbbra is várják, amelyeket a veszélyhelyzetet követő egy hónapig lehet beadni.

A kutatás-fejlesztés-innováció területén dolgozókra nagyobb felelősség hárul, ezért ezt az ágazatot külön figyelemmel kísérik. Itt 400 kutató-fejlesztő cég adott be támogatást közel 7200 főre, melynek kérelmezett összege 5,2 milliárd forint. A legtöbb kérelem a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar és Csongrád megyéből érkezett, ebből a kis- és középvállalkozások 40 százalékot, a mikrovállalkozások 30, a közepes nagyságú vállalkozások 12, míg a nagyvállalatok 7 százalékot tesznek ki. Hamarosan konkrét munkahelyteremtő intézkedéseket fog bejelenteni a kormány.  

Jelen pillanatban 1809 fertőzött van összesen. Ez a szám 1 nap alatt 28 fővel emelkedett, ez igen mérsékelt adat, bár még mindig 5 fő halt meg – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos.

688 fő van kórházban, 62 százalékuk Budapesten, 45 fő van lélegeztetőgépen. Minden tekintetben csökkenőben vannak az adatok, kivéve a fertőzöttek száma, de ott is csökken a növekedés. Az egyetemek által vizsgált reprezentatív vizsgálatok tegnap megjelent adatai nagyon kedvező képet mutatnak.

A bölcsődei és óvodai ügyelet kapcsán az országos tisztifőorvos kiemelete: csak egészséges gyereket vigyenek be az intézményekbe, s tanítsák meg nekik a személyi higiénés szabályokat, amit segítséggel remekül meg tudnak csinálni, még ha kicsik is. A gondozók, óvónők és dadusok figyelmét a fertőtlenítés betartására hívta fel. A 65 éven felüli dolgozók csak szabad elhatározásukból vegyenek csak részt a gyerekek körüli teendőkben.

Tegnap 37 helyszínre, 26 kórházba és 17 védekezésben résztvevő szervezethez juttatta el a rendőrség az egyéni védőeszközöket – jelentette ki Kiss Róbert rendőr ezredes, majd hozzátette, hogy ma újra megnyílt két osztrák-magyar határ, Alsószölnökön és Jánossomorján.

Eddig 535 hatósági házi karanténban lévő lakos vállalta önként az elektronikus ellenőrzést, miközben az elmúlt egy napban 725 hatósági házi karantén kellett elrendelni, s 258 esetben történt rendőri intézkedés. Vidéken továbbra is ellenőriznek, 55 fővel szemben kellett intézkedni országszerte.  

"Nehéz megmondani, melyik a legkockázatosabb krónikus betegség a koronavírus-fertőzés szempontjából, de a hazai helyzet, miszerint a halálozásokat 50 százalékban szív- és érrendszeri betegségek, 25 százalékban a daganatos betegségek okozzák, itt is ez a helyzet" – válaszolta az országos tisztifőorvos újságírói kérdésre válaszolva.

Az újsági kérdések nyomán a következők derültek még ki:

  • a szűrővizsgálatok részeredményeként kimondható, hogy a magyar lakosok nagy része nem esett át a vírusfertőzésen, ami jelentheti azt is, hogy az immunrendszerünk jó, illetve a hazai oltási rendszer jól működik, de felveti azt is, hogy a második hullám erősebb lehet
  • megindult az üres kórházi ágyak visszaáramlása az egészségügybe a rehabilitáció számára, s ezt követi a többi terület is
  • más országokban az enyhítés után a fertőzések megugrottak, ezért itthon továbbra is kérik, a távolságtartást és a maszkviselést mindenhol
  • külföldre utazás előtt mindenki nézze meg a célország szabályait, hogy fogadja-e az ország. A legtöbb országban még mindig karanténba kerülnek a beutazók
  • a vérplazma donoroknál fontos szabályok döntenek az alkalmasságról
  • tilos interneten teszteket értékesíteni, az OGYI nem adott ki engedélyeket erre vonatkozólag.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél