4p
Példa nélküli jelenségnek lehettünk tanúi az elmúlt hetekben Kínában, a hatóságok szabad teret engedtek a kritikának a közösségi médiában, és korlátozás nélkül lehetett bírálni a helyi önkormányzatok munkáját.
Fotó: depositphotos.com

Komoly kihívással kell szembesülnie a nem kifejezetten a nyilvánosság barátjaként ismert kínai hivataloknak, hogy meg tudják fékezni a koronavírus állami kezelését kritizáló hangokat a közösségi médiában.

Egy rövid türelmi időszakot követően a hivatalos szervek azonnal elkezdték eltávolítani a közösségi platformokról a nem kívánt tartalmakat, míg a helyi hatóságok emberei inkább a hagyományos módszereket részesítették előnyben: megfenyegették azokat, akik szerintük megalapozatlan híresztelésekkel riogatták a lakosságot.

A Hszi Csin-ping féle hatalom – mely egyébként a világ egyik leghatékonyabb online cenzúráját működteti Kínában – rendkívül érzékenyen reagál arra, ha azzal szembesítik: a járvány kitörését a hivatalos média nem kezelte megfelelően, és sokáig elhallgatták a valós tényeket.

Az elmúlt két hétben a cenzorok azoknak a kritikus hangoknak engedtek utat, melyek célpontja a helyi és nem a központi hatóságok voltak. A Twitterhez nagyon hasonló kínai Weibo közösségi platformjának gyakran vitriolos hangvételét sem tiltották - írja a Financial Times.

Az egyik közösségi posztban például egy felvételt osztottak meg Vuhanból, melyen egy olyan jelenet látható, amint a helyi hatóság emberei megdézsmálják az egyébként is szűkös védőmaszk ellátmányt. A videót a hatóságok azóta természetesen eltávolították.

Az online közösség dühének elsődleges célpontjai elsősorban a vuhani hatóságok voltak. Egy másik közösségi platform, a Douban felhasználója egyenesen egy Mao Ce-tung-nak tulajdonított tételmondattal kelt ki az ellen, ahogy a fertőzésről hitelesen beszámoló médiát próbálják a hatóságok elhallgattatni.

A kínai online cenzúra hatékonyságát mutatja, hogy a közösségi platformokon megjelenő kritikus kommenteket is képesek elrejteni a nagyobb nyilvánosság szeme elől; még az olyan ártatlan vizuális kommenteket is gyakran tiltják, melyekben például Hszi Csin-ping elnököt Micimackóhoz hasonló figuraként ábrázolják.

Az állami cenzúra hatékonyságát mutatja, hogy még a privát mobilüzeneteket és cseteket is figyelemmel tudják követni, a kritikus hangok miatt pedig páran már meg is ütötték a bokájukat.

Szakértők ugyanakkor megjegyzik, hogy a kínai online közösségi média történetében mindaz példátlan, ami januárban történt. Ekkor gyakorlatilag szabad utat engedtek a kritikus hangoknak, igaz, a bírálat csak a helyi hatóság embereit célozhatta.

Az önkormányzati vezetőkkel kapcsolatban a kritikát egyáltalán nem korlátozták - mondta King-wa Fu, a Hongkongi Egyetem Újságírási és Médiatudományi Központjának docense. Mint fogalmazott, ez nagy kontraszt, ahhoz képest, amit korábban tapasztaltunk, és elképzelhető az is, hogy része a kormány új médiastratégiájának; a cél az is lehet, hogy a válság idején valamiképp kezeljék, levezessék az elégedetlenséget a hatóságok.

Többségében azokat a kritikus hangoknak engedtek szabad folyást a közösségi médiában, melyek a helyi kormányzat hozzáállását helytelenítették a járvány kitörése után, illetve korrupciós jelenségeket tettek szóvá az olyan nemzetközi szervezetekben, mint például a Vöröskereszt. „Remélem, hogy a járvány lezárultát követően a központi kormányzat nem erősödik majd meg az önkormányzatok rovására, azok inkompetenciája miatt.”- posztolta a Qianchaoshu nevő felhasználó egy üzenetében, amelyet 38 ezer alkalommal osztottak meg, mielőtt törölték volna a hatóságok.

A médiaelemzők egyébként azt sejtik, hogy a központi kormány kifejezetten utasította a helyi vezetőket, hogy tanúsítsanak önkritikus hozzáállást egyes hibák, hiányosságok miatt, ezzel is csökkentve a pekingi központi vezetés felelősségét. Ennek ellenére a kritikus hangvételű közösségi médiabejegyzések többségét egy idő után törlik.

A hét elején ugyanakkor a Heilongjiang tartományi Legfelsőbb Bíróság figyelmeztetett, hogy 15 év börtönbüntetés várhat azokra, akik a járvány örve alatt a politikai rendet megzavaró rémhírek terjesztésébe fognak.

Hszi Csin-ping legutóbbi beszédében pedig azt hangsúlyozta, hogy a pártnak jó munkát kell végeznie a kitöréssel kapcsolatos propaganda terén, ez pedig egy lehetséges jele annak, hogy a kormány részben nyitott a kritikákra.

Legutóbb a hongkongi zavargások idején írtunk arról, milyen módon kezelik a médiát a kínai központi hatóságok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG