Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megvan az első magyar beteg: a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess hajó egyik magyar utasánál mutatták ki a fertőzést. Most kezd igazán terjedni Európában a koronavírus, Olaszországban városokat helyeztek karantén alá, és a világ más részein is súlyosbodik a helyzet. A lapunknak nyilatkozó vírusszakértő szerint nagy esély van rá, hogy Magyarországot is eléri a kór, pánikolnunk azonban nem szabad.
A jokohamai kikötőben karantén alá vont Diamond Princess amerikai óceánjáró 2020. február 14-én. A luxushajón három magyar állampolgár dolgozik, egyiküknél kimutatták a vírust. (MTI/EPA/Franck Robichon)

Megfertőződött a koronavírussal az egyik magyar a személyzet tagjai közül a Diamond Princess hajón, jelentette be Menczer Tamás hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. A beteget karanténba helyezték a japán partoknál vesztegelő óceánjáró fedélzetén, és 2-3 napon belül szállítják majd el a hajóról egy kórházba, mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer szerint a negatív teszteredménnyel rendelkező magyarok esetében a karantén ideje a megszokott két hét, míg a fertőzött ember esetében ennek pontos időtartama nem ismert.

Olaszország az európai gócpont

Bár korábban is akadt az európai kontinensen elszigetelten egy-egy koronavírusos beteg, az első komolyabb járványkitörést Olaszországból jelentették, ahol vasárnap estig már 152 fertőzöttről volt szó. Közülük több mint 100-an az észak-olaszországi Lombardia régióban betegedtek meg. Ez a szám azonban rendkívül gyors ütemben növekszik, hétfőn már 160 fölé emelkedett a fertőzöttek száma csak az északi tartományban, ahol Attilio Fontana kormányzó elmondása szerint négyen már bele is haltak a koronavírusba - írja a New York Times. Fontana adatai szerint egész Olaszországban hétfőn már 200 fölött volt a fertőzöttek száma.

A többi beteget eddig Veneto, Emilia Romagna, Piemonte és a középolasz Lazio tartományban regisztrálták, de Trentinóban, Liguriában és Friuli-Venezia Giulia területén is egészségügyi készültséget rendeltek el. A koronavírus hét észak-olasz tartományt érint, ahol 30 millió ember él.

A betegek szinte kivétel nélkül olaszok. Az első két fertőzött Olaszországban ugyanakkor kínai turista volt, az a házaspár, akiket egy római szállodából még február elején szállítottak kórházba. Azóta is kezelik őket, állapotuk javult.

Nem tudni, hogy honnan eredt a vírus

Az olasz egészségügyi hatóságoknak mindeddig nem sikerült azonosítaniuk, hogy ki hurcolta be a kórokozót az országba. Olasz virológusok szerint a gócpont Lombardia karantén alá helyezett területén Codogno. Az itteni kórházból indulhatott el a járvány, ahol az első betegen nem ellenőrizték a koronavírus fertőzést. Ez megmagyarázná, miért ilyen magas a lombardiai betegek között az orvosok és egészségügyi dolgozók aránya.

A betegség első olaszországi áldozata egy 78 éves férfi volt a szintén vesztegzár alatt levő, Padova tartománybeli Vo' Euganeo kisvárosban. A következő két áldozat Lombardiában halt bele a fertőzésbe, a negyedik haláleset Bergamóban történt. Hétfőn már ötre emelkedett az áldozatok száma, az újabb idős beteg a lombardiai Caselle Landiban halt meg, Milánótól alig 70 kilométernyire. Huszonhat pácienst az intenzív osztályon ápolnak.

Gyorsan léptek az olasz hatóságok

Összesen tíz várost lezárva, több mint 50 ezer ember került karanténba Lombardia északi részén, az elszigetelt területekről csak külön engedéllyel lehet kilépni, a határokat rendőrök és katonák őrzik. A kormány emellett más tömegrendezvények lefújásáról is döntött, így például a velencei karnevál is két nappal korábban ért véget, valamint szakmai vásárokat, operaelőadásokat és focimeccseket is töröltek.

Hogy reagál Magyarország?

Mérik az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt az onnan közvetlenül érkező utasok testhőmérsékletét a budapesti és a debreceni repülőtéren - közölte az országos tisztifőorvos hétfői sajtótájékoztatóján. Müller Cecília kiemelte, hogy Magyarországon továbbra sem regisztráltak koronavírus-fertőzöttet.

Mint mondta, az észak-olaszországi járvány miatt új eljárásrendet alakítanak ki az Egészségügyi Világszervezet és az európai járványügyi központ ajánlásai alapján, annak érdekében, hogy megőrizzék Magyarország vírusmentességét. Egy fertőzött területről érkező diákcsoportot, 11 fiatalt, két buszvezetőt és két kísérőtanárt két hétre karanténba helyeztek a Dél-pesti Centrumkórházban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, illetve az egeszseg.hu-n tájékoztatás olvasható arról, hogy mi a teendő fertőzésgyanú esetén.

A legfontosabb, hogy ne pánikoljunk

Február 8-án arról nyilatkozott a Pécsi Tudományegyetem virológusa a Népszavában, hogy tíz napon belül eldől, sikerül-e megfékezni a koronavírus terjedését, vagy sem. Prof. Jakab Ferenc virológus hétfőn nyilatkozott lapunknak.

„Az olaszországi fejlemények kapcsán a válasz egyértelmű nem”

– mondja Jakab.

„Eddig elmondhattuk, hogy Kínában, Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken, vagy Iránban vannak a gócok, de azokról azt gondoltuk, ezek az országok jó messze vannak. Olaszország azonban már Európa. Hiába szeretnék tudni, nincs arra magyarázat, hogy Franciaországban vagy Németországban, ahol már bukkantak fel fertőzések, miért nem alakultak ki nagyobb fertőzések, míg Olaszországban úgy tűnik, kialakulóban van egy új láncolat, amit komolyan kell vennünk anélkül, hogy pánikba esnénk.”

Hazánkban egyelőre nincs fertőzöttről tudomásunk - az, hogy ideér-e, vagy hogy mennyi idő alatt jut el Magyarországra, Jakab szerint szintén nem megjósolható. Lehet három nap, 2 hét, de az is lehet, hogy nem éri el hazánkat (bár ennek a szakember szerint nagyon kicsi az esélye). Tehát nem törvényszerű, hogy nálunk is megjelenik, de a józan számítások szerint minden eshetőséggel számolnunk kell, és az óvintézkedéseket is be kell tartanunk, mondta lapunknak a virológus. Az biztos, hogy a helyzet komoly, résen kell lennünk, és minden olyan tájékoztatást meg kell hallgatni, amelyek hiteles információk.

Kedd reggel Hongkong vezető járványügyi szakértője, Gabriel Leung az Egészségügyi Világszervezet (WHO) genfi ülését megelőzően arról beszélt, hogy akár a világ népességének 60 százaléka is megfertőződhet, ha nem sikerül kontroll alá vonni a koronavírus-járványt – írta a Guardian. Ezzel kapcsolatban a szakember leszögezi: azzal együtt, hogy a helyzet komoly, ezt szintén nem lehet biztosra venni.

Hogy az Olaszországban zajló fertőzés merre tart, azaz az egyre melegedő időjárás, a nyár közeledte elvágja-e majd a vírus további terjedését, szintén kétesélyes, gondoljunk csak arra, hogy Iránban a meleg időjárás ellenére is képes volt tovább terjedni.

Nem árt tudni, hogy az influenzavírus fertőzés és a koronavírus fertőzés nagyon hasonló tüneteket okoz, az orvosok számára a diagnosztikai vizsgálatok elvégzése nélkül igen nehéz, szinte lehetetlen elkülöníteni. Attól azonban nem kell tartani, hogy a két vírus „összekeveredik” és egy kevert vírus jöjjön létre. Ez Jakab szerint teljesen kizárt.

A külügy nem tanácsolja az utazást

A konzuli szolgálat honlapján azt javasolja az utazóknak, hogy a halaszthatatlan utazásokat kivéve, a turisztikai célú látogatásokat csak alapos megfontolás és mérlegelés után vállalják, mert aki egy újabb karantén kialakításakor az adott településen van, semmilyen indokkal nem hagyhatja el a karantént annak feloldásáig.

Mit mond a szakújságíró?

Azzal, hogy mostanra Európában is megjelent, és rohamosan terjed a koronavírus járvány, gyakorlatilag felbecsülhetetlen az a kár, amit következményként az öreg kontinens turisztikai ipara elszenvedni kényszerül – mondta lapunk megkeresésére Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró.

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség legfrissebb becslése szerint már most mintegy harmincmilliárd dollárnyi veszteség érte az ágazatot az elmaradt légijáratok, az útlemondások, visszamondások miatt, és ez még vélhetően emelkedni fog azzal, hogy a vírus betört Európába is. Egy kisebb kínai légi cég, a Hainan Airlines, mely főképp a különleges gazdasági övezet egyik kirakattérségébe, Hainan szigetére szállított utasokat, már most csődöt jelentett.

Csak a polgári légiforgalom lehetséges veszteségeiről beszéltünk, de a vasúti és az autóbuszos turistajáratok is hamarosan megszenvedik a járványt. Sok kisebb magyarországi, egy-két buszt üzemeltető idegenforgalmi cég már most megérzi az olasz tiltásokat; ismertek voltak korábbról azok a non-stop, 2-3 napos velencei utak, melyeket a karneválra szerveztek a cégek. Most ezek aggódhatnak az utasok elmaradása miatt.

Olaszország a nemzetközi turistadesztinációk között a harmadik helyet foglalja el, évente mintegy 60 millió külföldi látogató keresi fel az országot. Ha ez a piac megrendül, már önmagában az komoly érvágás a nemzetközi turizmusiparra. Ha azonban a járvány egész Európában elterjed, úgy a 80 millió vendéget fogadó francia, vagy a 60 milliós spanyol turisztikai piac is hamar bedőlhet.

Kiss Róbert Richárd arra is felhívta a figyelmet, hogy az úgynevezett konferenciaturizmust is érzékenyen érintheti a világjárvány, példa lehet a milánói Fashion Week, mely pont a mai nappal ért véget. Kiss, bár nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, annyit megkockáztatott, hogy ha nyárig nem sikerül megfékezni a világjárványt, az teljességgel tönkrevághatja a teljes nyári szezont, és ha mégis sikerülne addig megfékezni a fertőzést, szerinte akkor sem áll azonnal vissza a korábbi állapot, hiszen ahol egyszer felütötte a fejét a járvány, arra a helyre, bármennyire legyen is turisztikai szempontból kedvelt desztináció, jó ideig nem fognak visszamenni a látogatók.

Alig történtek lemondások

Minimális eddig a koronavírus miatti útlemondások száma ugyanakkor az utazási irodáknál, az érdeklődők inkább telefonon kérnek felvilágosítást a járvány miatti intézkedésekről - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: az irodák az olasz fejleményeket követően igyekeznek minél rugalmasabban alkalmazkodni a helyzethez. Amennyiben szükséges, alternatív útvonalakon biztosítják az utazásokat, illetve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szolgáltatók elfogadják adott esetben az átfoglalási kéréseket.

Hogy reagál Európa?

Ausztria külön munkacsoportot állított fel, amelynek feladata annak megvitatása, hogy szükséges-e elrendelni külön határellenőrzést az osztrák-olasz határon – írja a Sky News. Az ország hatóságai emellett vasárnap este egy Olaszországból érkező vonat határátlépését is megtiltották, miután azon két lázas ember is utazott. Az ekkor életbe léptetett vágányzárlatot azóta feloldották, jelenleg nincs hír arról, hogy korlátoznák a közlekedést.

Franciaország egyelőre nem tervez lépni, de az ország tisztifőorvosa, Jerome Salomon aggodalmát fejezte ki, és kiemelte, hogy a két ország közelsége miatt nő az újabb franciaországi megbetegedések esélye. Németországi kormánytisztviselők azt közölték, hogy nem lesznek határlezárások.

Vuhan visszatáncolt

A 11 milliós kínai nagyváros hétfőn azon bejelentésével sokkolta a világot, hogy fokozatosan enyhíteni tervezik a január végén bevezetett karanténintézkedéseket, ám ezt néhány órával később visszavonták, tévesnek nevezve az eredeti bejelentést. Az átmeneti zavar miatt újból erőre kaptak azok a hangok, amelyek a kínai kormány víruskezelését kritizálják, különösen az információk szűrése és az intézkedések lassúsága miatt. A WHO február 23-án megjelent összefoglaló dokumentuma szerint Kínában összesen 77 042 fertőzött volt (650 fős növekedés az előző naphoz képest), és 2445 halott (97 új halálesetet regisztráltak).

Közel-Kelet

Szintén súlyosbodik a helyzet a Közel-Keleten, miután Iránban 12 halottat jelentettek, ez a legsúlyosabb Kínán kívüli eset a járvány kitörése óta. Pakisztán és Törökország a bejelentés után lezárta az országgal közös határait. Bahreinben egy, míg Kuvaitban három fertőzöttről adtak számot, ők a feltételezések szerint Iránban járva fertőződtek meg.

Az iráni eset azért is különösen vészjósló, mert a perzsa államban néhány nappal ezelőtt még egyáltalán nem észlelték a vírust, és a hirtelen halálesetek miatt a szakértők attól tartanak, hogy nagyon komoly járványkitörésről lehet szó annak ellenére is, hogy az ország Egészségügyi Minisztériuma szerint hivatalosan csak 43 fertőzött van.

Dél-Korea

Az országban hétfőre 231 új beteggel 833-ra emelkedett a fertőzöttek száma, emellett hét halálesetet regisztráltak eddig. A dél-koreai kormány vasárnap elrendelte az egészségügyi válsághelyzetetet, amelynek keretében teljes városokat zárhatnak le, és egyéb drasztikus módszerekkel korlátoznák a vírus terjedését. A dél-koreai járvány körülményeiről korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk. >>>

A vírus a technológiai óriások életét is jelentősen megnehezíti, a Samsung egyik gyárában majdnem két napra leállt a termelés azután, hogy egy dolgozó fertőzöttnek bizonyult. Az LG incshoni gyára szintén leállt keddig azután, hogy egy dolgozó családtagjáról kiderült, hogy megfertőződött.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Mit gondol az új amerikai elnök Trump felelősségre vonásáról? Elárulta
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 08:26
Joe Biden finoman egyetértését fejezte ki elődje felelősségre vonásával kapcsolatban.
Friss
hírlevél