3p

A háború eddig csaknem 100 milliárd dollár fizikai kárt okozott Ukrajnában, az újjáépítés ennek három és félszeresébe, az ukrán éves hazai össztermék (GDP) másfélszeresébe kerülhet - derül ki a Világbank, az Európai Bizottság és az ukrán kormány Washingtonban nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A dokumentum szerint az orosz invázió 97 milliárd dollár (mintegy 38 000 milliárd forint) kárt okozott Ukrajnában, az ország ezen felül további 252 milliárd dollár veszteséget szenvedett el gazdaságának és gyártóiparának megakadása, valamint a háborúhoz kapcsolódó egyéb kiadások miatt. A jelentés szerint a szegénységi arány a háború előtti 2 százalékról, 21 százalékra ugrott, miután az ukránok harmada kénytelen volt elmenekülni lakóhelyéről.

A Világbank számításai szerint Ukrajna teljes újjáépítésének költsége - június 1-jei adatok alapján - eléri a 349 milliárd dollárt (mintegy 136 000 milliárd forint), ami másfélszerese Ukrajna 2021-es, 200 milliárd dollárra becsült GDP-jének.

A Kramatorszki Műszaki és Formatervezési Főiskola tornatermének romjai előtt az oda karateoktatásra járó 11 éves Tyihon Pavlov 2022. augusztus 19-én, miután hajnalban orosz rakétatámadás érte a Donyecki területen fekvő várost. Fotó: MTI/AP/David Goldman
A Kramatorszki Műszaki és Formatervezési Főiskola tornatermének romjai előtt az oda karateoktatásra járó 11 éves Tyihon Pavlov 2022. augusztus 19-én, miután hajnalban orosz rakétatámadás érte a Donyecki területen fekvő várost. Fotó: MTI/AP/David Goldman

A legsürgősebb helyreállítási és újjáépítési munkák, mint iskolák és több, mint 500 kórház működőképessé tétele, 105 milliárd dollárt tennének ki. Emellett alapvető fontosságú, hogy a közelgő tél előtt lakhatóvá váljanak a megsérült lakások, helyreállítsák a fűtést és gázellátást - hangsúlyozza a jelentés, amely rámutat, hogy minden számítás előzetes, és a számok növekedhetnek, ahogy a háború folytatódik.

A Világbank Kelet-Európáért felelős regionális igazgatója, Arup Banerji hangsúlyozta, hogy Ukrajna 2023 egészében rá lesz szorulva a külső gazdasági segítségre, igaz az ukrán gazdaság visszaesését most kisebbre várják, mint korábban.

Az ukrán gazdaság teljesítménye 2022-ben 30-35 százalékkal lehet alacsonyabb az egy évvel korábbinál, míg korábban a zuhanást 45 százalékra tették - mondta el az regionális igazgató.

A háborúval kapcsolatban megjegyezte, hogy a "háború menetében igazán drasztikus változás" állt be. Arup Banerji elmondta, hogy a jelentés megállapításait "nagyon erős" nemzetközi módszertanra alapozták, és ezt vehetik alapul a G7-csoport Ukrajna újjáépítéséről október végére Berlinbe tervezett konferenciáján is.

Az igazgató hozzátette, azt nem látja világosan, hogy az ukrán kormány számításai, melyek szerint a teljes gazdaság újjáépítése 750 milliárd dollárba kerülne, milyen módszertan alapján készültek.

A Világbank április végén még 60 milliárd dollárra tette az ukrajnai háború okozta addigi anyagi károkat. David Malpass az intézmény elnöke egy konferencián akkor azt mondta, hogy a gazdasági károk ehhez hozzáadódnak, ahogy azt is megjegyezte, hogy a háború folytatása tovább növeli a veszteségeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG