2p

Az ukrán elnök szerint szegénységbe és politikai káoszba akarják taszítani Európát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország a "szegénységet és a politikai káoszt" használja fel arra, hogy támadást indítson az európaiak normális élete ellen. Szombaton késő este tartott beszédében Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezeték leállításával Oroszország "minden európai normális életét el akarja pusztítani". Szavait a Reuters idézte

Ahogy arról beszámoltunk, az orosz Gazprom állami energetikai vállalat korábban közölte, hogy a vezetéket határozatlan időre leállítják.

Zelenszkij szerint ahol Oroszország ezt nem tud támadni a hagyományos fegyverek erejével, ott az energiafegyverek erejével teszi. Ahol még nem tud rakétákkal támadni, ott a szegénységgel és a politikai káosszal támad.

"Oroszország ezen a télen határozott energetikai támadásra készül minden európai ellen. És erre két dologgal kell választ adni: először is, egységesnek kell maradni a terrorista állam elleni védekezés tekintetében, másrészt fokozni kell az Oroszországra gyakorolt nyomást - ideértve a szankciók kiterjesztését minden szintre, és Oroszország olaj- és gázbevételeinek korlátozását.

Egy kép Volodimir Zelenszkij szombati videójából. Fotó: ukrán elnöki hivatal
Egy kép Volodimir Zelenszkij szombati videójából. Fotó: ukrán elnöki hivatal

A héten Moszkva közölte, hogy zárva tartja az Északi Áramlat-1 gázvezetéket, amely a Németországba irányuló fő gáztranzit-útvonal, a G7-országok pedig bejelentették, hogy árplafont terveznek bevezetni az orosz olajexportra. A Kreml közölte, hogy leállítja a kőolaj eladását minden olyan országnak, amely alkalmazza a gázárra megszabott felső határt.

Olaf Scholz német kancellár vasárnap azt mondta, hogy kormánya a gázszállítások teljes leállítását decemberre tervezte, de megígérte, hogy országa átvészeli a telet. "Oroszország többé nem megbízható energiapartner" - mondta Scholz egy berlini sajtótájékoztatón.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG