6p
Az olasz hírügynökség jelentése szerint 247-re emelkedett a tegnapi, 6,1 erősségű, közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma. Matteo Renzi olasz miniszterelnök azonnali segítséget ígért, ma jelenti be, hogy milyen intézkedéseket vezet be a földrengés sújtotta tartományoknak. Lehetett számítani hasonló katasztrófára - miért nincs rá felkészülve Olaszország?
Összedőlt épület romjai. (MTI/EPA/Massimo Percossi)

A 6,2-es erősségű földrengés szerda hajnalban csapott le Olaszországban, súlyos károkat okozva számos városban. A földrengést Rómától Nápolyig érezték. További részleteket ebben a korábbi cikkünkben talál >>>>

Nem tudnak magyar áldozatokról

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint nincs nincs magyar állampolgár az áldozatok és a sérültek között.

Szerencsés túlélők

Csak Amatrice városában mintegy 400 teszik a sérültek számát. 2500 maradtak otthon nélkül. A túlélők keresése egész éjszaka tartott. A reflektorfényekkel megvilágított romok közül egy életben maradt kislányt húztak ki tizenhét órával a földrengés után. Egy, a szerda hajnali földrengés perceiben egy autóban csókolózó szerelmespárt is életben találtak meg az épületek romjai alatt összeroncsolódott kocsiban. Van azonban, aki még mindig a rokonait keresi, és elkeseredetten a nevüket kiabálja a házak romjai felett.

A halottakat egyelőre ott helyezik el, ahol tudják, Amatrice városában egy mezőn sorakoznak a lefedett holttestek, az életben maradt helyi papok imádkoznak értük. A halottak között sok a gyerek és az idős: több esetben unokákról és nagyszülőkről van szó, akik együtt töltötték a nyári vakációt.

Légi felvétel összedőlt épületek romjairól a földrengés egyik helyszínén, Amatricében. (MTI/AP/Gregorio Borgia)

A nagy részében teljesen megsemmisült Amatricében a földrengés jelképe a toronyóra lett, amelynek mutatói megálltak a földrengés pillanatában.

Luca Cari, a tűzoltóság helyi szóvivője elmondta, hogy a túlélők keresése csütörtökön is folytatódik: a romokat darabról darabra távolítják el, egyúttal stabilizálva az épületroncsokat az újabb omlások elkerülésére. Harminc olaszországi kutyás mentőegység dolgozik, a túlélőket kereső kutyák azonban egyre kevesebb szimatot fognak.

68 vendég eltűnt

A mentésben részt vevők attól tartanak, hogy az áldozatok nagy részét majd csak a romok mélyén fogják megtalálni. Sergio Pirozzi, Amatrice polgármestere elmondta, hogy a város Róma nevű szállodájában tudomása szerint hetven vendég aludt, de eddig csak két halottat találtak meg.

A földrengés egész térségét az olasz fegyveres erők katonái felügyelik esetleges rablások és más bűncselekmények elkerülésére is.

Mentőcsapatok tagjai összedőlt épületek romjain Amatricében. (MTI/EPA/Massimo Percossi)

Hogy okozhatott ekkora pusztítást egy közepes erejű földrengés?

Közepes erősségűnek lehet nevezni azt a földrengést, amely óriási károkat okozott szerdán Olaszországban - mondta Tóth László szeizmológus az M1-en csatornán.

A szakértő szerint évente körülbelül kétszáz hasonló rengést észlelnek a bolygón. Az olaszországi hatásfokát növelte, hogy sűrűn lakott területen történt, ahol többnyire régi épületek álltak, valamint az is, hogy felszínhez viszonylag közel, tíz kilométeres mélységben pattant ki.

Elmondta azt is, hogy Olaszország középső részén rendszeresen - körülbelül tízévente - előfordulnak jelentősebb földrengések, amelyek hátterében az afrikai és az eurázsiai kontinens lassú ütközése áll. Ebben a folyamatban a Földközi-tenger medencéjén túl egy egészen a Kárpát-medencéig húzódó zóna is érintett - tette hozzá.

Richard Walters, a brit Durham Egyetem professzora a Reutersnek arról beszélt: évente 3 millimétert mozdul el az Appenin hegység kőzetlemeze; az eközben fokozatosan felhalmozódó feszültség "szabadul el" a mostanihoz hasonló földrengések során.

Az olasz geológiai intézet kutatásvezetője a Reutersnek azt mondta: Olaszország átlagosan 15 évente számíthat 6,3-as erősségűt meghaladó földrengésre - ezekre a mostaninál jobban is fel lehetne készülni, legyen szó akár az emberek életének akár az ingatlanjaik megvédéséről.

Hiába a földrengésveszély - az épületek kétharmada nem földrengésbiztos

Civil védelmi szakértők 2008-as felmérése szerint a leginkább veszélyeztetett térségben lévő épületek mindössze 14 százaléka számít földrengésbiztosnak. Ugyanebben az évben lépett életbe a még szigorúbb szabályozás, ami az újonnan épülő ingatlanokra vonatkozik - az olasz otthonok és irodaépületek nagy része azonban továbbra is ki van szolgáltatva a szeizmikus tevékenységeknek.

Egy múlt hónapban nyilvánosságra hozott jelentés szerint az ország településeinek kétharmada fekszik földrengésveszélyes zónákban, az épületek kétharmada ennek ellenére semmiféle földrengésvédelemmel nem rendelkezik. A '70-es évek előtt épült épületeknek ugyanis semmiféle különleges földrengésvédelmi szabványnak nem kellett megfelelniük. A régi épületek megerősítése óriási költséget jelentene az egyébként is nyakig eladósodott olasz államnak, márpedig állami támogatási program nélkül nem valósulhat meg egy ekkora volumenű országos program. Az pedig még tovább bonyolítja a képet, hogy Amatricében a 2012-ben felavatott, földrengésbiztos általános iskola épülete is szabályosan szétmorzsolódott.

Amatrice a földrengés után, 2016.08.24-én. Forrás: EPA/Emiliano Grillotti

Ráadásul a középkori hangulatú falvak, a reneszánsz paloták bármiféle modernizálása komoly ellenállásba ütközik - nem lehet lerombolni a régi épületeket, hogy aztán újakat húzzanak fel helyettük, kirúgva ezzel a turizmus egyik eddig stabilnak hitt lábát.

60 utórezgés

Az éjszaka több mint hatvan utórezgés történt, a legerősebb 4,5-ös erősségű volt.

A földrengés térségében senkit sem engedtek vissza otthonába, még akkor sem, ha az épület nem károsodott meg. Több ezren töltötték az ezer méter magas hegyekben hűvös éjszakát a szabad ég alatt takarókba burkolózva vagy autóikban. Eddig három sátortábor épült, de ide nem fért be mindenki. Az első élelmiszercsomagokat az olasz termelői szövetség juttatta el a helyszínre.

Pszichológusok is segítenek a túlélőknek. Az olasz polgári védelem és a tűzoltóság tapasztalt emberei is gyakran a sírással küszködnek élők és halottak megtalálásakor. Nagyon sok helyi fiatal beállt a mentők közé, és szerda hajnal óta megállás nélkül segít.

A sérülteket a közeli Rieti és más olasz városok kórházaiba szállították. A szerdai országos véradási akciónak köszönhetően elég plazma áll rendelkezésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG