6p
Az olasz hírügynökség jelentése szerint 247-re emelkedett a tegnapi, 6,1 erősségű, közép-olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma. Matteo Renzi olasz miniszterelnök azonnali segítséget ígért, ma jelenti be, hogy milyen intézkedéseket vezet be a földrengés sújtotta tartományoknak. Lehetett számítani hasonló katasztrófára - miért nincs rá felkészülve Olaszország?
Összedőlt épület romjai. (MTI/EPA/Massimo Percossi)

A 6,2-es erősségű földrengés szerda hajnalban csapott le Olaszországban, súlyos károkat okozva számos városban. A földrengést Rómától Nápolyig érezték. További részleteket ebben a korábbi cikkünkben talál >>>>

Nem tudnak magyar áldozatokról

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint nincs nincs magyar állampolgár az áldozatok és a sérültek között.

Szerencsés túlélők

Csak Amatrice városában mintegy 400 teszik a sérültek számát. 2500 maradtak otthon nélkül. A túlélők keresése egész éjszaka tartott. A reflektorfényekkel megvilágított romok közül egy életben maradt kislányt húztak ki tizenhét órával a földrengés után. Egy, a szerda hajnali földrengés perceiben egy autóban csókolózó szerelmespárt is életben találtak meg az épületek romjai alatt összeroncsolódott kocsiban. Van azonban, aki még mindig a rokonait keresi, és elkeseredetten a nevüket kiabálja a házak romjai felett.

A halottakat egyelőre ott helyezik el, ahol tudják, Amatrice városában egy mezőn sorakoznak a lefedett holttestek, az életben maradt helyi papok imádkoznak értük. A halottak között sok a gyerek és az idős: több esetben unokákról és nagyszülőkről van szó, akik együtt töltötték a nyári vakációt.

Légi felvétel összedőlt épületek romjairól a földrengés egyik helyszínén, Amatricében. (MTI/AP/Gregorio Borgia)

A nagy részében teljesen megsemmisült Amatricében a földrengés jelképe a toronyóra lett, amelynek mutatói megálltak a földrengés pillanatában.

Luca Cari, a tűzoltóság helyi szóvivője elmondta, hogy a túlélők keresése csütörtökön is folytatódik: a romokat darabról darabra távolítják el, egyúttal stabilizálva az épületroncsokat az újabb omlások elkerülésére. Harminc olaszországi kutyás mentőegység dolgozik, a túlélőket kereső kutyák azonban egyre kevesebb szimatot fognak.

68 vendég eltűnt

A mentésben részt vevők attól tartanak, hogy az áldozatok nagy részét majd csak a romok mélyén fogják megtalálni. Sergio Pirozzi, Amatrice polgármestere elmondta, hogy a város Róma nevű szállodájában tudomása szerint hetven vendég aludt, de eddig csak két halottat találtak meg.

A földrengés egész térségét az olasz fegyveres erők katonái felügyelik esetleges rablások és más bűncselekmények elkerülésére is.

Mentőcsapatok tagjai összedőlt épületek romjain Amatricében. (MTI/EPA/Massimo Percossi)

Hogy okozhatott ekkora pusztítást egy közepes erejű földrengés?

Közepes erősségűnek lehet nevezni azt a földrengést, amely óriási károkat okozott szerdán Olaszországban - mondta Tóth László szeizmológus az M1-en csatornán.

A szakértő szerint évente körülbelül kétszáz hasonló rengést észlelnek a bolygón. Az olaszországi hatásfokát növelte, hogy sűrűn lakott területen történt, ahol többnyire régi épületek álltak, valamint az is, hogy felszínhez viszonylag közel, tíz kilométeres mélységben pattant ki.

Elmondta azt is, hogy Olaszország középső részén rendszeresen - körülbelül tízévente - előfordulnak jelentősebb földrengések, amelyek hátterében az afrikai és az eurázsiai kontinens lassú ütközése áll. Ebben a folyamatban a Földközi-tenger medencéjén túl egy egészen a Kárpát-medencéig húzódó zóna is érintett - tette hozzá.

Richard Walters, a brit Durham Egyetem professzora a Reutersnek arról beszélt: évente 3 millimétert mozdul el az Appenin hegység kőzetlemeze; az eközben fokozatosan felhalmozódó feszültség "szabadul el" a mostanihoz hasonló földrengések során.

Az olasz geológiai intézet kutatásvezetője a Reutersnek azt mondta: Olaszország átlagosan 15 évente számíthat 6,3-as erősségűt meghaladó földrengésre - ezekre a mostaninál jobban is fel lehetne készülni, legyen szó akár az emberek életének akár az ingatlanjaik megvédéséről.

Hiába a földrengésveszély - az épületek kétharmada nem földrengésbiztos

Civil védelmi szakértők 2008-as felmérése szerint a leginkább veszélyeztetett térségben lévő épületek mindössze 14 százaléka számít földrengésbiztosnak. Ugyanebben az évben lépett életbe a még szigorúbb szabályozás, ami az újonnan épülő ingatlanokra vonatkozik - az olasz otthonok és irodaépületek nagy része azonban továbbra is ki van szolgáltatva a szeizmikus tevékenységeknek.

Egy múlt hónapban nyilvánosságra hozott jelentés szerint az ország településeinek kétharmada fekszik földrengésveszélyes zónákban, az épületek kétharmada ennek ellenére semmiféle földrengésvédelemmel nem rendelkezik. A '70-es évek előtt épült épületeknek ugyanis semmiféle különleges földrengésvédelmi szabványnak nem kellett megfelelniük. A régi épületek megerősítése óriási költséget jelentene az egyébként is nyakig eladósodott olasz államnak, márpedig állami támogatási program nélkül nem valósulhat meg egy ekkora volumenű országos program. Az pedig még tovább bonyolítja a képet, hogy Amatricében a 2012-ben felavatott, földrengésbiztos általános iskola épülete is szabályosan szétmorzsolódott.

Amatrice a földrengés után, 2016.08.24-én. Forrás: EPA/Emiliano Grillotti

Ráadásul a középkori hangulatú falvak, a reneszánsz paloták bármiféle modernizálása komoly ellenállásba ütközik - nem lehet lerombolni a régi épületeket, hogy aztán újakat húzzanak fel helyettük, kirúgva ezzel a turizmus egyik eddig stabilnak hitt lábát.

60 utórezgés

Az éjszaka több mint hatvan utórezgés történt, a legerősebb 4,5-ös erősségű volt.

A földrengés térségében senkit sem engedtek vissza otthonába, még akkor sem, ha az épület nem károsodott meg. Több ezren töltötték az ezer méter magas hegyekben hűvös éjszakát a szabad ég alatt takarókba burkolózva vagy autóikban. Eddig három sátortábor épült, de ide nem fért be mindenki. Az első élelmiszercsomagokat az olasz termelői szövetség juttatta el a helyszínre.

Pszichológusok is segítenek a túlélőknek. Az olasz polgári védelem és a tűzoltóság tapasztalt emberei is gyakran a sírással küszködnek élők és halottak megtalálásakor. Nagyon sok helyi fiatal beállt a mentők közé, és szerda hajnal óta megállás nélkül segít.

A sérülteket a közeli Rieti és más olasz városok kórházaiba szállították. A szerdai országos véradási akciónak köszönhetően elég plazma áll rendelkezésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Leállt az internet-összeköttetés az egyik fontos vezetéken
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 10:39
A vörös-tengeri válság már nem csupán a kereskedelmi hajózásban okoz komoly fennakadásokat, hanem a virtuális térben az interneten folyó adatcserében is. A felelősséget lehetetlen megállapítani.
Makro / Külgazdaság Aggasztja a befektetőket Kína titkolózása
Káncz Csaba | 2024. március 5. 09:31
Három évtized óta először fordul elő, hogy a kínai miniszterelnök nem tart sajtótájékoztatót az éves parlamenti ülés végeztével. A gazdasági visszaesés legegyértelműbb megnyilvánulása a deflációs erők egyre erősebb szorítása. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Kiborultak a lengyelek Magyarországra, elérte célját Szijjártó Péter külügyminiszter véleményes diplomáciai lépése
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 09:03
Nem maradt visszhang nélkül, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Alekszej Navalnij temetésének napján találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. 
Makro / Külgazdaság Magyarország rükvercelt egy nagyot
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 08:30
Megjöttek a részletes GDP-adatok: rosszul néz ki a tavalyi bizonyítvány. 
Makro / Külgazdaság Putyin új ötlettel rukkolhat elő
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 07:33
Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője feltűnően nagy hangsúllyal fényezte azokat a katonatiszteket, akik érdemeket szereznek az Ukrajna ellen vívott háborúban.
Makro / Külgazdaság A szakadék aljára került a forint
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 06:50
Az euróval szemben 3, a dollárhoz képest 5 százalékkal gyengült idén a forint. 
Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG