3p
Formálódik a megállapodás Amerika és Kína között.

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások gyors lezárását sürgette Hszi Csin-ping kínai elnök Donald Trump amerikai elnöknek eljuttatott üzenetében - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Jelentős előrelépés

A kereskedelmi tárgyalások kilencedik fordulójára Washingtonba érkező kínai delegáció vezetője, Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes csütörtökön Donald Trumppal tárgyalt, amikor átadta neki a kínai elnök üzenetét. Hszi szerint az elmúlt időszakban a két ország tárgyalófelei jelentős előrelépést értek el a kereskedelmi megállapodás tartalmát illető egyeztetéseken, éppen ezért reméli, hogy a küldöttségek a kölcsönös tisztelet talaján, egymás érdekeit és szempontjait figyelembe véve, minél előbb le tudják majd zárni a tárgyalásokat.

Liu Ho eredményesnek nevezte a Washingtonban zajló megbeszélések első két napját, hangsúlyozva, hogy mind a megállapodás szövegezését, mind pedig egyéb fontos kérdéseket tekintve sikerült közös nevezőre jutniuk a feleknek. Úgy fogalmazott: igyekeznek minél előbb lezárni a tárgyalásokat a két ország kapcsolatainak egészséges és kiegyensúlyozott fejlődésének érdekében.

Trump is bizakodik

A tárgyalásokat Trump elnök is bizakodóan értékelte, és elmondta: akár négy héten belül aláírhatják a megállapodást Kínával. A Hszinhua beszámolója szerint az amerikai elnök külön köszönetet mondott Hszi Csin-pingnek azért, amiért Washington korábbi kérésének eleget téve, május 1-jétől Kína szigorúbb felügyelet alá vonja a fentanil nevű fájdalomcsillapító szert Kínában. Az amerikaiak korábban rendszeresen bírálták Pekinget a fentanillal kapcsolatban, úgy vélték ugyanis, hogy a Kínából érkező import súlyosbítja az Egyesült Államokban az ópiátfüggőség okozta krízishelyzetet, melynek eddig több ezren váltak az áldozatává. A szigorításról szóló döntést a hét elején jelentették be Kínában, napokkal a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója előtt.

A szakember már kevésbé optimista

Az amerikai tárgyalóküldöttség vezetője, Robert Lighthizer kevésbé derűlátóan nyilatkozott csütörtökön, amikor elmondta: lényeges kérdésekben - egyebek mellett a pótvámok, a kikényszerített technológiai transzferek kínai gyakorlata, a csúcstechnológiai cégek állami támogatása és a szellemi tulajdon tiszteletben tartása - még mindig nem sikerült megállapodni. Az amerikai kereskedelmi főképviselő azonban hangsúlyozta: sokkal gyorsabb előrehaladást értek el, mint amire eredetileg számítottak.

Az amerikai-kínai tárgyalások pénteken is folytatódnak, Liu Ho pedig a korábbi tervekkel ellentétben tovább marad Washingtonban, hogy részt vehessen az egyeztetéseken.

A fentanillal kapcsolatban hozott döntésen túl a kínai kormány más módokon is igyekezett enyhíteni a tárgyalások légkörét. A hét elején például bejelentették: továbbra is fenntartják a gépjárművekre kivetett különadók felfüggesztését. Peking ezen kívül megnövelte az amerikai mezőgazdasági termékek, köztük a szója importját. Trump elnök egyik fő problémája az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokat illetően ugyanis a két ország közti jelentős kereskedelmi deficit, vagyis, hogy az Egyesült Államokba érkező kínai import értéke jóval meghaladja a Kínába exportált amerikai áruk értékét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG