Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár a kormány fő célja, hogy a közmunkásokból minél több személyt tereljenek át az elsődleges munkaerőpiacra, aminek érdekében szűkítik a programokat, még mindig kicsivel több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak a másodlagos munkaerőpiacon. Az ő anyagi helyzetük évre évre egyre rosszabb lett.
Inkább az elsődleges munkaerőpiacra kellene koncentrálnunk a pénzügyminiszterek szerint. MTI Fotó: Bugány János

A cikk eredetileg az mfor.hu-n jelent meg.

A kormány a munkaerőpiac egyik tartalékának tekinti a közfoglalkoztatásban résztvevőket, akik a mai napig mintegy százezer fős tábort képviselnek. Az elsődleges munkaerőpiacon kialakult hiány mérséklésének egyik eszköze lett a kormánynál a közfoglalkoztatási programok szűkítése. Ennek érdekében több intézkedésről is döntöttek az elmúlt években: egyfelől folyamatosan egyre kevesebb költségvetési keretet biztosítottak a közfoglalkoztatási programokra, melyek révén kevesebb ember foglalkoztatására van lehetőség. Másrészt különféle extra támogatásokat tettek elérhetővé azok számára, akik a foglalkoztatási program lejárta előtt munkát találnak az elsődleges piacon. Ilyen például az az ösztönző, melynek keretén belül megkaphatják ilyen esetben a program hátralévő idejére jutó bért a munkavállalást követően.

Harmadrészt pedig a folyamatosan növekvő bérszakadékot vetette be a kormány, mint az elhelyezkedést ösztönző eszközt. Ennek eredményeként a közfoglalkoztatási bért a 2017-es emelés után befagyasztotta a kormány, annak mértékén semmit sem emelt. Ahogy akkor, úgy idén is nettó 54 217 forintot kapnak kézhez a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások - derül ki ez abból a "Mi mennyi 2020-ban?" című dokumentumból, amit a Belügyminisztérium tett közzé a közfoglalkoztatási oldalán. Arra mindenesetre a fentebb leírtak alapján kevés esély mutatkozott, hogy idén hozzányúljanak a közmunkás bérhez, így nagyon nagy meglepetéssel nem szolgált az ellátás stagnáló értéke.

A meglepetés tehát elmaradt, az érintettek helyzete ezzel viszont tovább romlik. A befagyasztott bér időszaka előtt is problémát jelentett, hogy bár a különféle segélyeknél nagyobb összeget kapnak kézhez a közmunkások, ez jóval kevesebb a minimálbérnél. A kijelentés mára még fajsúlyosabbá vált. Miközben ugyanis a közmunkás bér 2017 óta egy forintot nem emelkedett, a nettó minimálbér 26,3 százalékkal, vagyis 22 ezer forinttal emelkedett.

Nominálisan a különbség egészen megdöbbentő: a nettó minimálbér (107 065 forint) ma már majdnem kétszer több a nettó közmunkásbérnél (54 217 forint).

Azonban nemcsak a leszakadó közmunkásbér nehezíti az érintettek helyzetét, de az időközben felhalmozódó infláció is. Ha az idei költségvetés összeállításakor használt 2,8 százalékkal számolunk, akkor 2017 és 2020 között megközelítőleg 10 százalékkal drágultak a fogyasztói árak. Ez a közmunkásokra nézve annyit tesz, hogy a keresetük reálszinten ilyen mértékben értékelődött le, ennyivel kisebb értékben tudnak a szükséges termékekhez és szolgáltatásokhoz hozzáférni. Ez azonban csak a jéghegy csúcsának tűnik, hiszen mint arra több írásunkban is beszámoltunk, az alapvető élelmiszerek ára, tavaly az átlagos inflációt bőven meghaladó mértékben drágult (a sertéshús ára, mintegy 28 százalékkal lett magasabb tavaly), ez pedig a nyugdíjasokhoz hasonló módon kivételesen rossz helyzetbe sodorja a közmunkában dolgozó magyarokat, akik egyéb bevételi forrással nem rendelkeznek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Óvatosabb nyitás kell - javasolja egy vezető járványügyi szakértő
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 08:27
Ha csak tíz százalékkal nő a kontaktusok száma, akkor két hét helyett négy hét kell az esetszám feleződéséhez – mondta Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja, akivel a Népszava készített interjút.
Makro / Külgazdaság Megkapták jócskán emelt bérüket a képviselők - közben az egészségügyi szakdolgozóké csökkent
Székely Sarolta | 2021. április 12. 05:06
Az egészségügyi szakdolgozók bére tízezrekkel csökkenhetett, mert március 1-től megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel egyidőben a parlamenti képviselőink akár százezret is meghaladó fizetésemelésben részesültek. 
Makro / Külgazdaság Így csábítják a turistákat a horvátok: beszállnak a tesztelésbe
MTI | 2021. április 11. 14:48
Nagyon készülnek a nyári idegenforgalmi szezonra.
Makro / Külgazdaság Fenyegetés Oroszországnak: földgázbizniszt bukhatnak és pénzt sem tudnak majd utalni
MTI | 2021. április 11. 14:30
Az Európai Néppárt parlamenti frakciója sürget szigorúbb fellépést az ukrajnai események miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin bekerítő hadműveletre készülhet az ukránokkal szemben
Káncz Csaba | 2021. április 11. 12:35
  Milyen lépésekben zajlanak az orosz csapatösszevonások az ukrán határ mentén? A jelek arra utalnak, hogy Moszkva bekerítő hadműveletet hajthat végre a lövészárkokba beásott ukrán védelemmel szemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csak szigorú óvintézkedések mellett lehet idén szakmai vizsgát tenni a szakképző intézményekben
- | 2021. április 11. 11:48
Az ITM közzétette az iránymutatását.
Makro / Külgazdaság Apró reménysugár: csökken a kórházban kezeltek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 09:45
A lélegeztetőgépre szorulók is kevesebben vannak, de nincs okunk megnyugodni.
Makro / Külgazdaság Több mint egymilliárd forint bírságot szabott ki a NAV
MTI | 2021. április 11. 08:50
A határ feletti készpéntes fizetések miatt az előző évben több mint 230 esetben bírságolt az adóhivatal.
Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
hírlevél
depositphotos