<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A miniszter és a kormány nagyon reménykedik az új elnökben, nem lesz újabb próbálkozás az alkotmánymódosításra: így zajlott a Kormányinfó.

Meglepetés, nem a menekültválság volt a nyitótéma a Kormányinfón, hanem az, hogy Donald Trump elnök lesz: Lázár János gratulált a kormány nevében, mint mondta, “reménnyel tekintünk a jövőbe”. Az új hivataltól azt reméli a kormány, hogy korrekt partnerség alakul ki a felek között. “Voltak vitáink, de ez nem Amerikával volt, hanem a Demokrata Párttal”, mondta az ideológiai ellentétekről a Miniszterelnökséget vezető miniszter, remélve, hogy a menekültválsággal kapcsolatos elmarasztalásoknak vége.

A választással kapcsolatos cikkeinket, elemzéseinket itt olvashatja >>>

Lázár szerint reményekkel teli az új elnök mandátuma. “Az a reményünk, hogy egy jobb világ jön.” Lázár szerint a média beszállt a valóság átalakításába Amerikában, ami nagy hiba volt, mert egyáltalán nem az volt a helyzet, amiről a lapok beszámoltak, ráadásul nem ez a feladatuk. Orbán Viktor még nem beszélt Donald Trumppal telefonon.

Orbán látogatása Theresa May-nél: jó hangulatú beszélgetés volt, középpontban a brexittel. A kormány szerint sikerült garanciát kérni a magyar munkavállalók védelmére a brit kormányfőtől. “Win-win helyzetben vagyunk érdekeltek, amelyben az Egyesült Királyság is nyerhet és Európa is nyerhet”.

Alaptörvény-módosítás kudarca: nehéz szívvel gondolt erre Lázár, aki szerint a pártérdekek felülírták a nemzeti érdeket. A következő csata az Európai Tanács ülésén lesz december 16-án, amikor Magyarország védekezhet a bevándorlással szemben. Itt a szlovákok egy “B-tervet” tehetnek a tanács asztalára, amelyhez hozzájárulnak a magyar javaslatok is. Fontos eszköztől fosztotta meg az ellenzék a kormányt, pedig ez nem belpolitikai kérdés - mondta Lázár. Nem lesz új próbálkozás az alkotmánymódosításra.

Menekültválság: kételkedik Magyarország az EU-török megegyezés teljesülésében. Az európai határok védelmét nem pótolhatja egy ilyen üzlet - vélik az osztrákok, ez pedig egyezik a magyar állásponttal. A német javaslatot is támogatja a kormány, miszerint a tenger felől érkező menekülteket ne fogadjuk be, hanem fordítsuk vissza őket még vízen.

Közbeszerzési törvény módosítása: a törvény nem csak az EU-s pénzekre vonatkozik, hanem minden támogatásra. Miután az Európai Bizottság is elővett minket, sőt, akár a támogatás folyósítását is leállíthatják, ha komolyabb gondokat találnak, szigorítanák a törvényt, 1 millió forint elköltése felett “valamiféle versenynek kell lennie”, például írjanak ki rá nyílt közbeszerzés.

Két kritika szokott felmerülni: van, hogy csak egy pályázó van, a másik pedig a meghívásos eljárások. A törvény pont ezek ellen módosul a nagyobb átláthatóság érdekében. Felülvizsgálják a közbeszerzési értékhatárokat, ami Lázár szerint a kisebb települések számára lehet majd fontos. Az Európai Bizottsággal kapcsolatos viták újra és újra fellángolnak, de mindkét fél konstruktívan áll ezekhez.

Közlekedés a Liszt Ferenc Nemzetközi Reptérre: kötötpályás kapcsolat megvalósításáról szóló terv kerül hamarosan a kormány elé, komoly előkészület van az ügyben. Vagy lesz uniós támogatás hozzá, vagy nem. Ha a Szolnok-Cegléd-Monor vonal mellé egy új sínpár épülne, erre uniós támogatás járna, vagy egy ingajárattal oldják meg, de ahhoz nem jár. A két megoldás 100 milliárd forintnál drágább. A Ferihegyi gyorsforgalmi rendezése legkésőbb 2019-ben megtörténik.

Béremelések: beruházásokat és béremeléseket akar támogatni a kormány, két eszköz segítségével az utóbbit: minimálbér emelése és járulékcsökkentés, erről a tárgyalások most kezdődnek. Van szám arra, hogy mekkora lehet az emelés, de ezt nem mondta el Lázár, előbb meg akarják hallgatni a munkavállalók képviselőit és arra adni egy ajánlatot. Lázár személyes véleménye az, hogy ez egy jelentős emelésnek számítana. A versenyelőnyünk nem az alacsony bérekben keresendő.

Elektromos autók: a kormány keresi a lehetőségeket, hogy elterjedjenek a járművek Magyarországon, ezért tették kötelezővé megyeszékhelyeken a töltőállomások létrehozását. Adókedvezmények vannak már most is, de kiemelten támogatnak mindent, ami segíti a gazdaság élénkítését.

Nem lesz több munkaszüneti nap a közszférában, de a szociális ágazat más kérdés, ott lehet változás. A bürokráciában dolgozók viszont nem kaphatnak újabb napot a béremelés mellé.

Madárinfluenza: nincs ok a pánikra, egyelőre nincs nagy veszély, de gazdaságilag nagyon káros.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Messze nem járnak annyian moziba, mint a járvány előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 06:57
Emelkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet - írta a Világgazdaság a csütörtöki számában.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az irányadó kamathoz a Fed
MTI | 2021. szeptember 23. 06:32
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC.
Makro / Külgazdaság Az új izraeli kormány tojástánca – Egyiptom, USA, palesztinok
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 05:34
Korábbi telepes vezetőként Naftali Bennett kormányfő ellenzi a kétállami megoldást, ezért egy új stratégia értelmében „csökkenteni” akarja a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Az izraeli miniszterelnök áttöréssel felérő látogatást tett Kairóban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem Messi a legjobban kereső futballista a világon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:05
Hanem egy másik, öregedő-félben lévő szupersztár.  
Makro / Külgazdaság Cinkelt rangsorok: kiborult a bili a világ vezető pénzintézeténél
Wéber Balázs | 2021. szeptember 22. 17:33
Mintegy húsz év után megszűnik a Világbank Doing Business indexe, amely az üzleti és befektetési környezet alapján rangsorolta az országokat. A hivatalos indoklás szerint “információs rendellenességek” és “etikai ügyek” nyomán szüntetik be az indexet. Magyarul: a gyanú szerint a Világbank vezetői egyes országokat előrenyomtak a rangsorban, például üzletért vagy támogatásért cserébe. Elemzők szerint nem a szervezet befolyásolhatósága a meglepő, hanem az, hogy a legfontosabb indexét manipulálták ilyen könnyedén.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolás: nagyon bekeményít Ausztria
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 17:26
Fokozzák az ellenőrzéseket. Aki hamisítja az igazolást, akár három éves börtönbüntetést is kaphat.
Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos