6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Bécsben folytatja a kvótaellenes kampányt - a külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén teszi ugyanezt - a kötelező kvóta ellen továbbra is küzdeni kell - komoly lépések jöhetnek az állampapírpiacon a felminősítés után. Nem lesz előrehozott elnökválasztás. Lázár János Kormányinfót tart.

Nincs csütörtök Kormányinfó nélkül: hatvanharmadjára is meghallgatjuk Lázár János és Kovács Zoltán tájékoztatását, hogy mit, miért tesz a kormány.

Bevándorlás

Fél óra késéssel kezdünk, mert előkészítették a bécsi Balkán-konferenciát, amelyre Orbán Viktor is hivatalos. És ha már bevándorlás: az ENSZ közgyűlésén Szijjártó Péter 6 pontos javaslatcsomagot mutat be, amely a kormány korábbi politikáját reprezentálja, miszerint "oda kell vinni a segítséget, ahol baj van, nem azt kell ide hozni". Nem szabad inspirálni a menekülteket arra, hogy itt majd jobb élet vár rájuk - mondja a miniszter. A javaslat második pontja a szigorúbb határellenőrzésre vonatkozik, kontrollra van szükség. A harmadik pont: saját állampolgárok védelme, nem a migránsoké. Ezt követi egy javaslat egy szorosabb nemzetközi együttműködésre az embercsempészet megállítására. Foglalkozzon az ENSZ külön azokkal a veszélytérségekkel, amelyek Európa határán vannak. A magyar álláspont az (6. pont), hogy az "erőszakos demokráciaexport" több kárt okoz, mint hasznot, ezért a Nyugatnak le kell állnia ezzel.

A kormány továbbértékelte a pozsonyi csúcs eredményeit. "Pontosan látjuk, hogy a bevándorlással kapcsolatban nem értünk el átütő eredményt" - vonja le a tanulságot Lázár János. Bécsben erre újabb kísérletet tesz Orbán Viktor. A bevándorlással kapcsolatban a miniszterelnök szerint két kulcsfontosságú ország van: Görögország, amely fittyet hány a határvédelemre szankciók nélkül. A másik ország Németország, amely behívja a bevándorlókat. A magyar kormány felső limitet akar és a határellenőrzés tiszteletben tartását. Amíg ezeket nem teljesítik, folyamatos lesz a fenyegetés.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az egyik legszolidárisabban viselkedő ország - mondja Lázár a pozsonyi kritikákra. A népszavazás nem veszített súlyából, az EB világossá tette, hogy a parlamenti szakaszba lép a kötelező kvóta bevezetése. Ezen kívül viszont nincs más megoldása Európának, csak üres frázisokkal dobálózik. Ezzel szemben Magyarország megerősíti ismét a magyar-szerb határt, a válsághelyzetet meghosszabbítják. Lázár szerint a népszavazásnak van súlya az európai politikában is: ha magas lesz a részvétel és egy irányba mutatnak a szavazatok, akkor amellett nem mehet el Brüsszel szó nélkül. A miniszter emlékeztet, hogy eljárást kezdeményeztek ellenünk azért, mert nem vesszük vissza a menekülteket holnap.

A két kabinet javaslatai

A héten mindkét - a gazdasági és a stratégiai - kabinet is ülésezett, ezek a javaslatok:

  • elfogadták a Paksi bővítéssel kapcsolatos jelentéseket.
  • Javaslatot tesznek a földárverések lezárására is (270 milliárd folyt be, megy az államadósságba).
  • A magyar élelmiszerminőség helyzetét is megvizsgálták: nemzetközi összehasonlító munka van a külföldi élelmiszerekkel.
  • Legyen kiadatási egyezmény Magyarország Thaiföld között.
  • Javasolják a kormánynak, hogy a kormánytisztviselők béreit a járási hivatalokban dolgozók bérszintjére emeljék.
  • Szuperkórház jön Dél-Budára, nem tudni pontosan hova, de jövőre kezdődik az építkezés. Következő lépés egy észak-budai.
  • A romák helyzetével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás miatt módosítanak az egyenlő bánásmód követelményein az EB javaslatoknak megfelelően.
  • A kormány kész Semmelweis Egyetemnek annyi pénzt adni, hogy bekerüljön a világ 100 legjobb orvostudományi egyetemei közé.
  • Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény: állásfoglalást kér a kabinet az Országgyűléstől, mielőtt aláírják.

Döntött a kormány

  • A közszférában nyílt forráskódú szoftvereket fognak használni.
  • Az ország felminősítése: helyén értékelik már a hitelminősítők hazánkat. A Standard & Pool minősítése után teljesen új lehetőségek nyílnak ki. Az államkötvénypiacot megvizsgálva Varga Mihálynak javaslatot kell tennie, hogy milyen hozadéka van a felminősítésnek és milyen eszközei lehetnek Magyarországnak. Ezen a piacon nagy változást vár a kormány

Kérdések

  • Lesz előrehozott választás? Nem lesz előrehozott választás.
  • Londonban vannak no-go zónák? Hát vannak olyan nagyvárosok, ahol vannak olyan területek, ahová az ember nem tud biztonságosan bemenni, az a helyi tanács, hogy kerülje el ezt a helyet.
  • Magyar-szerb határon van erőszakos cselekmény? Nem, csak ha erőszakosan lépnek fel a menekültek. Kovács Zoltán szerint a Frontex-szóvivő francia lapnak adott interjúja is példa arra, hogy szisztematikusan építik a rágalmakat Magyarország ellen. Egyetlen atrocitásról sincs hír, ráadásul úgy piszkálják Magyarországot, hogy a határvédelemhez egy fillért sem kapunk - mondja Lázár.
  • Nagy baj lenne az országra nézve, ha Gyurcsány megint kormányra kerülne - reagált a Népszabadság Gyurcsány-interjújára Lázár.
  • Lesznek új kötelezettségszegési eljárások, ha a nemek lesznek többségben a népszavazáson: nem, inkább a régi ügyeket melegíti fel a bizottság.
  • Állampapírpiac: minden lehetőséget mérlegelni kell, akár az újbóli kilépés a devizakötvénypiacra is szóba jöhet. A bóvliból nem nagyon lehetett válogatni, most viszont igen. Letelepedési államkötvény rendszere is változni fog.
  • Új gazdaságösztönző stratégia: folyik a munka, nagy jelentőségű dolgokról lesz szó.
  • no-go zónák a kormányzati szórólapon: nem tévesztenek meg, vannak tapasztalatai Lázárnak a veszélyes környékekről. "Minden éjszaka autókat gyújtogatnak, minden éjszaka megtámadják a rendőröket" - mondja Lázár. Ez mondjuk elég nagy meló lehet még egy bűnözőnek is.
  • Ha sikeres a népszavazás: akár az Alaptörvényt is módosíthatják és javaslat jöhet az uniós alapokmány módosítására is.
  • Budapesti olimpia: növekszenek Magyarország esélyei Róma kiesésével, de sok vélemény ütközik a NOB-ban.
  • Farkas Flórián és Mengyi Roland ügye? A magyar kormány számít Farkas Flórián szakmai munkájára, a különböző vizsgálatokon állja meg egyedül a helyét.
  • MTVA lehallgatási ügy: fogalmam sincs kinek a megrendelésére és miért hallgattak le embereket - mondja Lázár.
  • Nemzeti emlékhellyé nyilvánították Nagycenket. 10 millió euróból pedig zarándokhelyet alakítanak ki később.
  • Habsburg Károly segítségével egy Habsburg Ottó kutatóintézetet alapítanak. Nem Bécsbe, hanem Budapestre hozzák az összes szellemi hagyatékot.
  • Osztrák-magyar kerítés: napi kapcsolat van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG