<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Bécsben folytatja a kvótaellenes kampányt - a külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén teszi ugyanezt - a kötelező kvóta ellen továbbra is küzdeni kell - komoly lépések jöhetnek az állampapírpiacon a felminősítés után. Nem lesz előrehozott elnökválasztás. Lázár János Kormányinfót tart.

Nincs csütörtök Kormányinfó nélkül: hatvanharmadjára is meghallgatjuk Lázár János és Kovács Zoltán tájékoztatását, hogy mit, miért tesz a kormány.

Bevándorlás

Fél óra késéssel kezdünk, mert előkészítették a bécsi Balkán-konferenciát, amelyre Orbán Viktor is hivatalos. És ha már bevándorlás: az ENSZ közgyűlésén Szijjártó Péter 6 pontos javaslatcsomagot mutat be, amely a kormány korábbi politikáját reprezentálja, miszerint "oda kell vinni a segítséget, ahol baj van, nem azt kell ide hozni". Nem szabad inspirálni a menekülteket arra, hogy itt majd jobb élet vár rájuk - mondja a miniszter. A javaslat második pontja a szigorúbb határellenőrzésre vonatkozik, kontrollra van szükség. A harmadik pont: saját állampolgárok védelme, nem a migránsoké. Ezt követi egy javaslat egy szorosabb nemzetközi együttműködésre az embercsempészet megállítására. Foglalkozzon az ENSZ külön azokkal a veszélytérségekkel, amelyek Európa határán vannak. A magyar álláspont az (6. pont), hogy az "erőszakos demokráciaexport" több kárt okoz, mint hasznot, ezért a Nyugatnak le kell állnia ezzel.

A kormány továbbértékelte a pozsonyi csúcs eredményeit. "Pontosan látjuk, hogy a bevándorlással kapcsolatban nem értünk el átütő eredményt" - vonja le a tanulságot Lázár János. Bécsben erre újabb kísérletet tesz Orbán Viktor. A bevándorlással kapcsolatban a miniszterelnök szerint két kulcsfontosságú ország van: Görögország, amely fittyet hány a határvédelemre szankciók nélkül. A másik ország Németország, amely behívja a bevándorlókat. A magyar kormány felső limitet akar és a határellenőrzés tiszteletben tartását. Amíg ezeket nem teljesítik, folyamatos lesz a fenyegetés.

Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez az egyik legszolidárisabban viselkedő ország - mondja Lázár a pozsonyi kritikákra. A népszavazás nem veszített súlyából, az EB világossá tette, hogy a parlamenti szakaszba lép a kötelező kvóta bevezetése. Ezen kívül viszont nincs más megoldása Európának, csak üres frázisokkal dobálózik. Ezzel szemben Magyarország megerősíti ismét a magyar-szerb határt, a válsághelyzetet meghosszabbítják. Lázár szerint a népszavazásnak van súlya az európai politikában is: ha magas lesz a részvétel és egy irányba mutatnak a szavazatok, akkor amellett nem mehet el Brüsszel szó nélkül. A miniszter emlékeztet, hogy eljárást kezdeményeztek ellenünk azért, mert nem vesszük vissza a menekülteket holnap.

A két kabinet javaslatai

A héten mindkét - a gazdasági és a stratégiai - kabinet is ülésezett, ezek a javaslatok:

 • elfogadták a Paksi bővítéssel kapcsolatos jelentéseket.
 • Javaslatot tesznek a földárverések lezárására is (270 milliárd folyt be, megy az államadósságba).
 • A magyar élelmiszerminőség helyzetét is megvizsgálták: nemzetközi összehasonlító munka van a külföldi élelmiszerekkel.
 • Legyen kiadatási egyezmény Magyarország Thaiföld között.
 • Javasolják a kormánynak, hogy a kormánytisztviselők béreit a járási hivatalokban dolgozók bérszintjére emeljék.
 • Szuperkórház jön Dél-Budára, nem tudni pontosan hova, de jövőre kezdődik az építkezés. Következő lépés egy észak-budai.
 • A romák helyzetével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás miatt módosítanak az egyenlő bánásmód követelményein az EB javaslatoknak megfelelően.
 • A kormány kész Semmelweis Egyetemnek annyi pénzt adni, hogy bekerüljön a világ 100 legjobb orvostudományi egyetemei közé.
 • Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény: állásfoglalást kér a kabinet az Országgyűléstől, mielőtt aláírják.

Döntött a kormány

 • A közszférában nyílt forráskódú szoftvereket fognak használni.
 • Az ország felminősítése: helyén értékelik már a hitelminősítők hazánkat. A Standard & Pool minősítése után teljesen új lehetőségek nyílnak ki. Az államkötvénypiacot megvizsgálva Varga Mihálynak javaslatot kell tennie, hogy milyen hozadéka van a felminősítésnek és milyen eszközei lehetnek Magyarországnak. Ezen a piacon nagy változást vár a kormány

Kérdések

 • Lesz előrehozott választás? Nem lesz előrehozott választás.
 • Londonban vannak no-go zónák? Hát vannak olyan nagyvárosok, ahol vannak olyan területek, ahová az ember nem tud biztonságosan bemenni, az a helyi tanács, hogy kerülje el ezt a helyet.
 • Magyar-szerb határon van erőszakos cselekmény? Nem, csak ha erőszakosan lépnek fel a menekültek. Kovács Zoltán szerint a Frontex-szóvivő francia lapnak adott interjúja is példa arra, hogy szisztematikusan építik a rágalmakat Magyarország ellen. Egyetlen atrocitásról sincs hír, ráadásul úgy piszkálják Magyarországot, hogy a határvédelemhez egy fillért sem kapunk - mondja Lázár.
 • Nagy baj lenne az országra nézve, ha Gyurcsány megint kormányra kerülne - reagált a Népszabadság Gyurcsány-interjújára Lázár.
 • Lesznek új kötelezettségszegési eljárások, ha a nemek lesznek többségben a népszavazáson: nem, inkább a régi ügyeket melegíti fel a bizottság.
 • Állampapírpiac: minden lehetőséget mérlegelni kell, akár az újbóli kilépés a devizakötvénypiacra is szóba jöhet. A bóvliból nem nagyon lehetett válogatni, most viszont igen. Letelepedési államkötvény rendszere is változni fog.
 • Új gazdaságösztönző stratégia: folyik a munka, nagy jelentőségű dolgokról lesz szó.
 • no-go zónák a kormányzati szórólapon: nem tévesztenek meg, vannak tapasztalatai Lázárnak a veszélyes környékekről. "Minden éjszaka autókat gyújtogatnak, minden éjszaka megtámadják a rendőröket" - mondja Lázár. Ez mondjuk elég nagy meló lehet még egy bűnözőnek is.
 • Ha sikeres a népszavazás: akár az Alaptörvényt is módosíthatják és javaslat jöhet az uniós alapokmány módosítására is.
 • Budapesti olimpia: növekszenek Magyarország esélyei Róma kiesésével, de sok vélemény ütközik a NOB-ban.
 • Farkas Flórián és Mengyi Roland ügye? A magyar kormány számít Farkas Flórián szakmai munkájára, a különböző vizsgálatokon állja meg egyedül a helyét.
 • MTVA lehallgatási ügy: fogalmam sincs kinek a megrendelésére és miért hallgattak le embereket - mondja Lázár.
 • Nemzeti emlékhellyé nyilvánították Nagycenket. 10 millió euróból pedig zarándokhelyet alakítanak ki később.
 • Habsburg Károly segítségével egy Habsburg Ottó kutatóintézetet alapítanak. Nem Bécsbe, hanem Budapestre hozzák az összes szellemi hagyatékot.
 • Osztrák-magyar kerítés: napi kapcsolat van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos