<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tudjuk másból finanszírozni az államadósságot, a kormány még mindig borzong a szélerőművektől. Végre eldőlt, ki üzemelteti tovább a HÉV-et, rengeteg pénzt fordítanak majd vasútfejlesztésre és vonatok vásárlására. Év végéig 1600 milliárd forint uniós forrást ír ki az állam - egyebek mellett erről is szó volt a Kormányinfón.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Ha csütörtök, akkor Kormányinfó, ráadásul a 67. alkalommal bőven volt miről beszélnie Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, a kormányülés ugyanis kisebb rekordot állított fel a 103 megtárgyalt ponttal. Az ülés egyik legfontosabb pontja a letelepedési kötvény sorsa volt, a tervek szerint ezt ugyanis hamarosan felszámolja a kormány, ahogy erről már korábban is írtunk. Lázár János elmondása szerint az adósságfinanszírozás javult, emellett nőtt az állampapírok iránti kereslet, így „nincs szükség ilyen nem hagyományos eszközökre az államadósság finanszírozására”.

Az uniós támogatások kifizetése kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az idei év végéig összesen hétezer pályázatot terveznek kiírni, 2019-ig pedig az uniós források lehívását is szeretnék lezárni. Az idei évre nézve összesen 1600 milliárd forintot tervez kiírni az állam, a teljes programban akár 11 ezermilliárd forintot is kioszthatnak majd.

Ezermilliárdok vasútvonalra, eldőlt a HÉV sorsa

Folytatják az infrastruktúrafejlesztést, a korábban bejelentett 2500 milliárd forint útfejlesztés mellett a gazdasági kabinet további 1200 milliárd forintot különít el vasútfejlesztésre, ebből 100 milliárd forint értékben terveznek új vasúti kocsikat vásárolni, valamint több fő vasútvonalat és számos kisebbet is felújítanak majd 2022-ig bezárólag, fűzte hozzá Lázár János. Emellett felújítják majd a debreceni és a kecskeméti repülőteret, a korszerűsítés mellett új leszállópályát is kapnak, ezzel elősegítve a teher- és utasforgalom kapacitásának bővítését.

Végre révbe érhet a HÉV sorsa – ahogy arról korábban már írtunk, hónapok óta zajlanak a viták a BKK és a HÉV szétválásáról, a kormányülés most elfogadta, hogy a vonal üzemeltetését az állam veszi át, és a MÁV segítségével fogja üzemeltetni. Az anyagi vonzatokról azonban még nem esett szó, Lázár János szerint ez a jövőben várható.

Hiába utasította vissza Áder, akkor sem kell szélerőmű

Mi az? A világnak egyre jobban kell, nálunk most tiltják be

Növekszik a szélenergia aránya a villamosenergia felhasználásban. Magyarországon meg épp most próbálják ellehetetleníteni az építésüket. A cikk folytatásáért kattints ide! >>>

Nem adja fel a kormány a harcot, dacára annak, hogy Áder János visszautasította a szélerőművek építésének betiltását szorgalmazó javaslatot. A köztársasági elnök elmondása szerint ez ugyanis szembemegy a párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodásokkal, ráadásul az ország energia-eredményeit is veszélyeztetné.

Lázár János szerint a kormány ugyanakkor másképp látja: nem tiltani kívánják, csupán óvatosak a szélerőművek építésével, mivel meglátása szerint az ilyen parkok kiépítésének ökológiai és gazdasági vonzata is van. Németországban a szélparkok üzemeltetői ugyanis kártérítésre jogosultak az államtól, amennyiben egy esetleges szélcsend miatt egy jelentős része kiesik a termelésüknek. Hozzáfűzte: figyelemmel követik, hogy hová halad a német szabályozás, és kisebb módosításokkal ismét benyújtják majd a javaslatot Ádernek.

Futottak még: turisztikai fejlesztések, önkormányzati parkok, büntetőkódex

Lázár János mindezek mellett szót ejtett az aszfaltügyről, aminek kapcsán 176,5 milliárd forint esett be az államkasszába, ezt további uniós pályázatok finanszírozására fogják majd fordítani. Mindemellett a kormányülés megszavazta, hogy számos kastélyt és várat újítanak majd fel országszerte, erre 45 milliárd forintot szán az állam, emellett a Sopron-Fertővidék és a Balaton környékén is jelentős turisztikai fejlesztéseket terveznek.

A büntetőkódex megújítását illetően ötpárti egyeztetést hívnak össze, emellett a büntetőeljárások időtartamának csökkentésére is szükség van, jelenleg több, mint egy évig húzódhat az ügy. A Honvédelem előterjesztése kapcsán Lázár János elmondta: kétezer emberrel tervezik bővíteni a hadsereget, emellett több rendőrt és határőrt is terveznek szolgálatba állítani a közeljövőben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG