1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A csütörtöki kormányszóvivői találkozón Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter közölte: bejelentette lemondását a kormányfőnek. A jövőben az IMF-fel tárgyaló delegációt vezeti, emellett a hitelminősítőkkel és a nemzetközi befektetőkkel kapcsolatos kormányzati kommunikációért felel. Az IMF/EU-tárgyalásokat januárban kezdjük hivatalosan.

Fellegi Tamás az első miniszter, aki távozik a 2010-ben hivatalba lépett Orbán-kormányból. A delegációvezetői kinevezés mellett még a "kormánymandátumot" is meg kell kapnia ahhoz, hogy az IMF-tárgyalódelegációjának teljes értékű vezetője legyen, ezzel azonban aligha lehet gond. Orbán Viktort tájékoztatta a miniszter, a kormányfő külföldi útja után személyesen is találkozik a feladatai miatt a miniszterségtől visszalépő Fellegivel.

A fejlesztési miniszter tegnap már találkozott Irina Ivascsenkóval az IMF részéről, informális megbeszélést folytattak a tárgyalások lehetséges menetéről.


Hétfőn már a hitelminősítőkkel tárgyal Fellegi

Fellegi Tamás hétfőn Londonba utazik, ahol a három nagy hitelminősítő képviselőivel, befektetőkkel és vélhetően a brit pénzügyi kormányzattal is tárgyalásokat folytat majd. A miniszter feladata ugyanis nemcsak az IMF és az Európai Bizottsággal folytatandó tárgyalások levezetése lesz, hanem az is, hogy a kormányzati törekvések "nagyköveteként" a befektetőkkel és a pénzügyi körökkel minél pontosabban megismertesse a kormányzati döntések hátterét, logikáját. Úgy tűnik a kormány eltökélt célja, hogy a piacról finanszírozza magát a jövőben is.

Washingtonban szintén hétfőn az IMF is informális megbeszélést folytat majd.

"Minden IMF-megállapodás egyedi"

Jövő héten Magyarországra érkezhet Christoph Rosenberg, az IMF főtárgyalója, vélhetően vele és Barbara Kauffmannal, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának főosztályvezetőjével is találkozik Fellegi. 

Fellegi Tamás egyelőre semmi konkrétat nem tudott mondani a lehetséges megállapodásról. Mint jelezte, a magyar kormány biztosítás jellegű keretmegállapodásra törekszik, ez azonban nehezen illeszthető be az IMF által kínált "csomagokba". A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta, "minden ország más, ilyen értelemben minden IMF-megállapodás egyedi". A miniszter ugyanakkor azt is mondta, hogy a Valutaalapnak van egy keretrendszere a hitelezésben, "nyilván ebbe fog illeszkedni majd Magyarország is".

Az NGM államtitkári szinten képviselteti magát a tárgyaláson, hiszen a delegáció tagja lesz az ÁKK egykori vezetője, a tárca jelenlegi adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, Pleschinger Gyula. A szaktárca a háttrében eddig is a munka javát végezte, ez ezentúl sem lesz másképp, így szoros lesz az együttműködés Matolcsy Györggyel, sőt, ha lehet ezután még szorosabb lesz - mondta Fellegi.

A tárgyalások jövő januárban kezdődhetnek.

"Meg kell őrizni az eredményeket"

 

Tegnapi sajtótájékoztatóján a gazdasági miniszter először beszélt arról, hogy az IMF-megállapodás nem a növekedés beindítása miatt kell, holott ezt megelőzően ennek ellenkezőjéről beszélt. Matolcsy György belső forrásokból finanszírozná a gyorsnaszád motorjának begyújtását, ehhez még Simor Andrástól is segítséget kért. Részletek >>>

A kormányszóvivő szerint az IMF-megállapodásra azért van szükség, hogy a kormány elmúlt másfél évben elért eredményeit meg tudják védeni az euróválságtól. Gíró-Szász András hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is a piacról kívánja finanszírozni magát, jó előjel, hogy az idei kötvényaukciók 95%-a sikeres volt. Az adósságcsökkentést és a növekedés beindítását sem téveszti szem elől a kormányzat. Giró-Szász kiemelte, fontos eredménynek tartják, hogy a különadókkal elkerülhetővé vált, hogy megszorításokkal tartsák egyensúlyban a költségvetést, sőt így még a nyugdíjakat is tudták emelni, 10% alá süllyedt a munkanélküliség és a háromnegyedévi GDP-adat (1,4%) is jobb a vártnál.

Kevesebb feladat az NGM-nél?

Fellegi Tamás tulajdonképen a magyar gazdaságpolitika utazó nagykövete lesz így, vagyis nemcsak az IMF-fel és az Európai Bizottsággal való tárgyalások levezénylése lesz a dolga. A külgazdasággal kapcsolatos teendők tehát az ő kezében összpontosulnak, ami nem lesz számára újdonság. Fellegi ugyanis 2010 decembere óta a magyar-orosz és magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos is egyben.

A kormányzat honlapja szerint a külgazdaság irányítása az egykori gazdasági- és pénzügyminisztérium összevonásából létrejött csúcstárca, a Nemzetgazdasági Minisztérium feladata lenne egyébként, a háttérben valószínűleg továbbra is dolgozni fognak ezen a területen, az irányítás azonban már nem náluk lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG