<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az ország lassan finanszírozhatatlan, a kormány és az EU kitart: 2015 az égből aláhulló, növekedést hozó "varázslatos év" lesz Portugáliában.

Növekedés nélkül, az állam túlburjánzása és a jócskán egy évtizednyi pangás miatt Portugáliára súlyos gazdasági nyomás nehezedik, ami a kormány 48 órán belüli bukását vetíti előre, pedig Pedro Passos Coelho miniszterelnök válton állítja, nem fog lemondani.

A kormány a kitűzött célokhoz képest rendre alulteljesít, és végül idén márciusban kénytelen volt elismerni, hogy az elvárásokhoz képest a növekedés kétszeres ütemben omlott össze - olvasható a Saxo Bank elemzésében. Ennek ellenére a kormány és az Európai Unió kitart amellett, hogy 2015 az égből aláhulló növekedést hozó "varázslatos év" lesz: a költségvetés hiánya a 3 százalékos szint alá bukik, és a megszorítások is enyhülnek vagy 3 százalékkal. Mindez – enyhén szólva – aligha reális, vélik a szakértők. Ugyan Portugália 2014 előtt nem szorult finanszírozásra, a piaci reakciók az elmúlt néhány nap alatt ugyancsak negatívra sikeredtek.

 

 

Jöhet a második mentőcsomag?

Elemzők szerint a koalíció bukásra van ítélve, a kormány lemondása 48 órán belül várható. Az új választásokat a megszorításellenes hangulat hatalmas hulláma közepette fogják kiírni. Elemzők azt is valószínűsítik, hogy a német választások miatt kevésbé valószínű, hogy az EU bármire hajlandó lesz, hogy megmentse a fuldokló Portugáliát. Steen Jakobsen, a Saxo Bank befektetési igazgatója szerint Portugáliának a következő hat hónapon belül egy újabb mentőcsomag dukál, mert a gazdasági növekedés elmaradása végül felülkerekedik az időnyerésre játszó politikusok képességein.

Nem bírta a megszorításokat az ország

Portugália külügyminisztere, aki egyben a kormánykoalíció kisebbik partnerének elnöke is, szerdán

Elfelejthetik az eurót?

A válság sújtotta dél-európai országokban a rossz gazdasági kilátások ellenére az emberek többsége kitart ez euró mellett. A Privátbankáron is közölt elemzés szerint azonban az eurózónából való kilépés közel sem olyan elképzelhetetlen, mint ahogyan azt sokan gondolják.

mondott le, azután, hogy a pénzügyminiszter is menekülőre fogta a dolgot. Vitor Gaspar, akit az országot két éve a csőd széléről visszahúzó IMF-EU-EKB hitelprogram szellemi atyjának tartanak, egy nappal korábban, kedden mondott le.

A piac reakciója azonnali és kíméletlen volt: a tízéves portugál kötvények másodpiaci hozama 130 bázisponttal 8,02 százalékra ugrott, ez az a határ, ami felett a legtöbb elemző szerint egy ország nem tudja finanszírozni magát.

Portugália 2011 tavaszán kapott 78 milliárd eurót a Nemzetközi Valutaalap, Európai Központi Bank és az Európai Unió hármasától. Ezért komoly megszorításokat szabott feltételül a trojka.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló