<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ország lassan finanszírozhatatlan, a kormány és az EU kitart: 2015 az égből aláhulló, növekedést hozó "varázslatos év" lesz Portugáliában.

Növekedés nélkül, az állam túlburjánzása és a jócskán egy évtizednyi pangás miatt Portugáliára súlyos gazdasági nyomás nehezedik, ami a kormány 48 órán belüli bukását vetíti előre, pedig Pedro Passos Coelho miniszterelnök válton állítja, nem fog lemondani.

A kormány a kitűzött célokhoz képest rendre alulteljesít, és végül idén márciusban kénytelen volt elismerni, hogy az elvárásokhoz képest a növekedés kétszeres ütemben omlott össze - olvasható a Saxo Bank elemzésében. Ennek ellenére a kormány és az Európai Unió kitart amellett, hogy 2015 az égből aláhulló növekedést hozó "varázslatos év" lesz: a költségvetés hiánya a 3 százalékos szint alá bukik, és a megszorítások is enyhülnek vagy 3 százalékkal. Mindez – enyhén szólva – aligha reális, vélik a szakértők. Ugyan Portugália 2014 előtt nem szorult finanszírozásra, a piaci reakciók az elmúlt néhány nap alatt ugyancsak negatívra sikeredtek.

 

 

Jöhet a második mentőcsomag?

Elemzők szerint a koalíció bukásra van ítélve, a kormány lemondása 48 órán belül várható. Az új választásokat a megszorításellenes hangulat hatalmas hulláma közepette fogják kiírni. Elemzők azt is valószínűsítik, hogy a német választások miatt kevésbé valószínű, hogy az EU bármire hajlandó lesz, hogy megmentse a fuldokló Portugáliát. Steen Jakobsen, a Saxo Bank befektetési igazgatója szerint Portugáliának a következő hat hónapon belül egy újabb mentőcsomag dukál, mert a gazdasági növekedés elmaradása végül felülkerekedik az időnyerésre játszó politikusok képességein.

hirdetés

Nem bírta a megszorításokat az ország

Portugália külügyminisztere, aki egyben a kormánykoalíció kisebbik partnerének elnöke is, szerdán

Elfelejthetik az eurót?

A válság sújtotta dél-európai országokban a rossz gazdasági kilátások ellenére az emberek többsége kitart ez euró mellett. A Privátbankáron is közölt elemzés szerint azonban az eurózónából való kilépés közel sem olyan elképzelhetetlen, mint ahogyan azt sokan gondolják.

mondott le, azután, hogy a pénzügyminiszter is menekülőre fogta a dolgot. Vitor Gaspar, akit az országot két éve a csőd széléről visszahúzó IMF-EU-EKB hitelprogram szellemi atyjának tartanak, egy nappal korábban, kedden mondott le.

A piac reakciója azonnali és kíméletlen volt: a tízéves portugál kötvények másodpiaci hozama 130 bázisponttal 8,02 százalékra ugrott, ez az a határ, ami felett a legtöbb elemző szerint egy ország nem tudja finanszírozni magát.

Portugália 2011 tavaszán kapott 78 milliárd eurót a Nemzetközi Valutaalap, Európai Központi Bank és az Európai Unió hármasától. Ezért komoly megszorításokat szabott feltételül a trojka.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló