<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az ország lassan finanszírozhatatlan, a kormány és az EU kitart: 2015 az égből aláhulló, növekedést hozó "varázslatos év" lesz Portugáliában.

Növekedés nélkül, az állam túlburjánzása és a jócskán egy évtizednyi pangás miatt Portugáliára súlyos gazdasági nyomás nehezedik, ami a kormány 48 órán belüli bukását vetíti előre, pedig Pedro Passos Coelho miniszterelnök válton állítja, nem fog lemondani.

A kormány a kitűzött célokhoz képest rendre alulteljesít, és végül idén márciusban kénytelen volt elismerni, hogy az elvárásokhoz képest a növekedés kétszeres ütemben omlott össze - olvasható a Saxo Bank elemzésében. Ennek ellenére a kormány és az Európai Unió kitart amellett, hogy 2015 az égből aláhulló növekedést hozó "varázslatos év" lesz: a költségvetés hiánya a 3 százalékos szint alá bukik, és a megszorítások is enyhülnek vagy 3 százalékkal. Mindez – enyhén szólva – aligha reális, vélik a szakértők. Ugyan Portugália 2014 előtt nem szorult finanszírozásra, a piaci reakciók az elmúlt néhány nap alatt ugyancsak negatívra sikeredtek.

 

 

Jöhet a második mentőcsomag?

Elemzők szerint a koalíció bukásra van ítélve, a kormány lemondása 48 órán belül várható. Az új választásokat a megszorításellenes hangulat hatalmas hulláma közepette fogják kiírni. Elemzők azt is valószínűsítik, hogy a német választások miatt kevésbé valószínű, hogy az EU bármire hajlandó lesz, hogy megmentse a fuldokló Portugáliát. Steen Jakobsen, a Saxo Bank befektetési igazgatója szerint Portugáliának a következő hat hónapon belül egy újabb mentőcsomag dukál, mert a gazdasági növekedés elmaradása végül felülkerekedik az időnyerésre játszó politikusok képességein.

Nem bírta a megszorításokat az ország

Portugália külügyminisztere, aki egyben a kormánykoalíció kisebbik partnerének elnöke is, szerdán

Elfelejthetik az eurót?

A válság sújtotta dél-európai országokban a rossz gazdasági kilátások ellenére az emberek többsége kitart ez euró mellett. A Privátbankáron is közölt elemzés szerint azonban az eurózónából való kilépés közel sem olyan elképzelhetetlen, mint ahogyan azt sokan gondolják.

mondott le, azután, hogy a pénzügyminiszter is menekülőre fogta a dolgot. Vitor Gaspar, akit az országot két éve a csőd széléről visszahúzó IMF-EU-EKB hitelprogram szellemi atyjának tartanak, egy nappal korábban, kedden mondott le.

A piac reakciója azonnali és kíméletlen volt: a tízéves portugál kötvények másodpiaci hozama 130 bázisponttal 8,02 százalékra ugrott, ez az a határ, ami felett a legtöbb elemző szerint egy ország nem tudja finanszírozni magát.

Portugália 2011 tavaszán kapott 78 milliárd eurót a Nemzetközi Valutaalap, Európai Központi Bank és az Európai Unió hármasától. Ezért komoly megszorításokat szabott feltételül a trojka.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
Makro / Külgazdaság Százezreket hurcolhattak el Ukrajnából Oroszországba, Zelenszkij népirtásról beszél
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 07:44
Az orosz-ukrán háború 93. napjában járunk - újabb támadás érte Harkivot, legalább 9 civil áldozat van. Zelenszkij népirtásról beszél, nyugati hírszerzők nem hivatalosan százezrek elhurcolásáról tudnak, bár hivatalosan ennél kevesebbet mondanak.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet: mától óriási összeget láthatunk tankoláskor, de nem azt kell kifizetnünk
Gáspár András | 2022. május 27. 06:40
A totemoszlopon a hatósági ár lesz, de tankolás közben a nem hatósági árat látjuk majd - a kasszánál a magyar rendszámos autós az előbbit, a külföldi rendszámos az utóbbit fizeti. A rendelet már hatályba is lépett.
Makro / Külgazdaság Benzinár: akár olcsóbb is lehetne Magyarországon
Király Béla | 2022. május 27. 05:31
A csütörtökön bejelentett különadó sem veszélyezteti a kedvezményes hatósági üzemanyagárat, vélte a Klasszis Klub legutóbbi vendége, Holoda Attila energiapiaci szakértő. Szerinte az olcsóbb orosz olajárak mellett a Mol ki tudja gazdálkodni a 300 milliárd forintos pluszterhet. Sőt, az üzemanyagok ára akár még olcsóbb is lehetne.
Makro / Külgazdaság Putyin a legaljasabb fegyvert is beveti – esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:59
Mi történt az orosz-ukrán háború 92. napján? 
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG