3p
Bizony Soros Györgyről van szó, akinek alapja beszáll egy lengyelországi rádió, mégpedig a második legnagyobb adó megvásárlásába. Mondani sem kell, hogy a vaskézzel kormányzó jobboldali Jog és Igazság párt hallani sem akar erről. Ugyanakkor esetleg még jól is jöhet nekik, hogy az eleve sok ország politikusai számára elsőszámú ellenség ellen lehet harcolni.

Soros György szinonimája lett a háttérhatalomnak, az összeesküvésnek, ő a tökéletes főgonosz sok ország kormánya számára, persze leginkább nálunk, hisz még magyar is. Jelenleg azonban épp Lengyelországban keltett indulatokat, ahol a nacionalista Jog és Igazságosság pártja van hatalmon, és számukra ugyancsak ideális ellenségkép az idős üzletember, talán csak azt sajnálják, hogy nincs lengyel őse.

Soros beszállt

Márpedig minden jel arra utal, hogy alapján keresztül megjelent a lengyel médiapiacon, és egy különösen erőskezű kormány számára, aki szereti birtokolni, de legalábbis befolyásolni a hazai médiát, ennél nagyobb csapás nem is jöhetne. Konkrétan arról van szó, hogy az Agora SA médiatársaság egy Soros által támogatott alappal közösen megvette az ország második legnagyobb rádióadóját, amely Eurozet névre hallgat.

Stróman vagy patás ördög?

Az eladó a prágai Czech Media Invest AS, az Agora 40 százalékos részesedést szerez, Soros alapja, az SFS Ventures pedig 60 százalékot. Az Agorának vételi opciója van, hogy 36 hónapon, azaz 3 éven belül kivásárolja Soros alapját. A vételár 131 millió zloty. A kormánypárt parlamenti képviselői arra kérték a kormányt, vizsgáltassa ki, hogy az ügylet nem kerülte-e meg a versenyszabályokat.

Érdekes módon nem is azzal vádolják Sorost, hogy bele akarna avatkozni a médiába, esetleg támogatná az egyébként nem meglepő módon eddig is ellenzéki rádióadót, hanem hogy gyakorlatilag strómanként vesz részt az ügyletben, hogy ezzel eltereljék a hatóságok, mint például a nemzeti médiahatóság vagy a versenyhivatal figyelmét. Az Agora ezek szerint a tényleges fő tulajdonos, erre utal az opció.

Fáj rá a kormánypárt foga

Ha viszont így van, akkor Soros csak átmeneti szereplő, bár ténykedésével egy ellenzéki adó tulajdonosváltását segíti. Hogy ez miért baj? Talán mert így lehetővé teszi, hogy nem kormányközeli tulajdonosokhoz kerül az adó, és erre lengyel újságok is utaltak: kormányközeli médiavállalkozók, akik hitelgaranciát kaptak volna állami bankoktól, érdeklődtek a rádióadó iránt. Őket preferálta volna a kormánypárt, mivel a média újralengyelesítését szeretnék elérni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG