1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Derűlátónak mondta magát Orbán Viktor miniszterelnök kedden Brüsszelben azzal kapcsolatban, hogy hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) arról a megállapodásról, amely a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatásról szól majd.

Magyarország kész a tárgyalások megkezdésére - közölte újságírókkal a kormányfő, miután megbeszélést folytatott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével. Kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy nincs szükség az Országgyűlés összehívására az eredetileg tervezett időpont előtt a Brüsszel által elvárt törvényi változtatások végrehajtása érdekében.

Csatlakozunk a stabilitási paktumhoz

Barroso mutatja az utat?



Orbán Viktor azt fogja javasolni szerdán az Országgyűlés illetékes bizottságának, hogy Magyarország csatlakozzék a készülő uniós pénzügyi paktumhoz - ezt szintén Brüsszelben közölte a miniszterelnök, bár erre a nap folyamán már korábban is utalt. Fontos gesztus ez a magyar féltől az EU irányába, hiszen Magyaroszág először - igaz, meglehetősen zavaros körülmények között - nemet mondott az európai fiskális paktumra, később pedig úgy módosította álláspontját, hogy parlamenti jóváhagyásért folyamodik.

A miniszterelnök a mai napon találkozott az EP elnökével, tanácskozott az Európai Tanács elnökével is, a megbeszéléseken Orbán Viktor végig kompromisszumkésznek mutatkozott, hangsúlyozva, hogy Magyarország meg akar felelni az uniós elvarásoknak, hogy minél hamarabb megkezdhesse a tárgyalásokat egy készenléti hitelről.

A lényegi kérdésekben egyetértett Orbán és Barroso

A magyar miniszterelnök a "magyar nap" záróakkordjaként Jose Manuel Barrosóval találkozott, a Bizottság elnöke szerint a megbeszélés "konstruktív volt". Orbán azonban több ügyben megmakacsolta magát, így például az MNB vezetőinek fizetése kapcsán, a megnyirbált járandóságokat a kormány nem kívánja újra felemelni. Ugyanígy ragaszkodik hozzá Budapest, hogy a jegybank elnöke, és az intézmény vezetői, így a monetáris tanács tagjai, a Parlamentben esküt tegyenek a magyar alkotmányra. Orbán Viktor már múlt hét keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján is hangoztatta, hogy utóbbi nem újdonság, ez eddig is így volt. A bírák nyugdíjazását pedig a nyugdíjreform részeként aposztrofálta, azt kéri a Bizottságtól, hogy mutassa ki a diszkriminációt.

A legfőbb ütközési pontokban azonban megegyezés mutatkozik, a kormány módosítani fogja a jegybanktörvényt, elvetve a PSZÁF és az MNB összevonásának lehetőségét.

A Bizottság észrevételeinek megfelelően a kormány kezdeményezni fogja azt is, hogy a jegybanktörvényből az Országgyűlés vegye ki a Monetáris Tanács (MT) tagjainak felmentésére vonatkozó passzust, és azt is, hogy a kormány egy tagja részt vehessen az MT ülésein. Utóbbi kapcsán viszont Orbán Viktor megjegyezte, valamilyen együttműködésnek lennie kell a kormány és a jegybank között, ezért, közösen meg kell alkotni ennek formáját: „ha ez nem jó így, akkor találunk más megoldást”.

Elfogadja a kabinet az adatvédelmi hatósággal kapcsolatos bizottsági észrevételeket is. Orbán Viktor elmondta, nincs értékkülönbség a Bizottság és Magyarország között ezzel összefüggésben, „nekünk is fontos a hivatal autonómiája, és mivel az összes bizottsági javaslat a függetlenség megerősítésének irányába mutat, el is fogjuk őket fogadni” – tette hozzá a kormányfő.

Az igazságszolgáltatás átszervezésével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, itt nincs jogi vita a kormány és a Bizottság között. Bár kötelezettségszegési eljárás valóban nem indult Magyarország ellen ez ügyben, a testület viszont múlt héten levélben kért információkat a kabinettől, előrevetítve az esetleges aggályait. A kormányfő ígéretet tett arra, hogy az egyhónapos határidőn belül megválaszolják ezt a levelet is.

Jelezte, hogy az egyeztetések alacsonyabb szinten folytatódnak a következő hetekben, és a Bizottság által – a kötelezettségszegési eljárás első szakaszában – szabott egyhónapos határidőn belül a kormány válaszolni is fog a testületnek a konkrét jogi kifogásokkal kapcsolatban. Azokban az ügyekben, ahol a kormány elfogadja a Bizottság kifogásait, már a következő kormányülésen megteszi majd a miniszterelnök a törvénymódosítási javaslatokat.

Tettünk egy lépést, de nem lett könnyebb a dolgunk

A konstruktivitás és a magyar álláspontban bekövetkezett változás ellenére sincs azonban még pontos forgatókönyv arra, hogy Magyarország mikor kezdheti meg a tényleges tárgyalásokat az IMF/EU-tandemmel a pénzügyi mentőövről. Bár londoni elemzők körében már konszenzus van kialakulóban arra nézve, hogy a magyar kormány megegyezik a tandemmel egy készenléti hitelkeretben, a Fellegi Tamás vezette tárgyalódelegációra kemény tárgyalások várnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG