<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai gazdaság teljesítményének "mérsékelt" növekedését állapítja meg a Fed nyíltpiaci bizottsága, a FOMC a szerda este közzétett gazdasági helyzetértékelésében. A tőzsde nagy veszteséggel zárt.

A Bézs könyv a korábbiaknál valamelyest optimistább hangvételt ütött meg a gazdasági állapotáról, hangsúlyozva, hogy a feldolgozóipar teljesítménye "a körzetek többségében növekedett", bár az utóbbi napokban a szektor teljesítményének gyengülésére következtetni engedő adatok is napvilágot láttak.

A feldolgozóipar termékeit elsősorban a fellendülésnek indult lakásépítő ágazatban keresik, de egyes körzetekben a Fed területileg illetékes részlegei az autóipart és az energiaipart is jelentős keresletet támasztó tényezőként jelölték meg.

Megérezte a takarékosságot a hadiipar

A helyzetjelentés a lakás- és kereskedelmi célú ingatlanberuházások "mérsékelt és erős" növekedéséről számolt be országszerte, egyes esetekben már beszállítói fennakadásokkal. A lakásárak pedig "szinte mindenhol" emelkedtek.

A Bézs könyv külön kiemelte a hadiipar csökkenő keresletét, és rámutatott, hogy az egyik hadiipari vállalat kifejezetten a költségvetési kiadáscsökkentést jelölte meg ennek okaként.

A foglalkoztatási helyzet "mérsékelt ütemben" javul a Fed megítélése szerint, de egyes ágazatokban, például a lakáspiacon és az olajfúró iparban már munkaerőhiány is kialakult. A Fed a foglalkoztatási helyzet alakulását tekinti az egyik legfontosabb kritériumnak a monetáris lazító programjáról való döntéseiben.

A FOMC legközelebb június 18-19-én tart monetáris politikai döntéshozó ülést. A Fed illetékesei az utóbbi időszakban többször utaltak a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási program volumenének esetleges csökkentésére.

A tőzsde megszédült

Jelentős, közel másfél százalékos veszteséggel zártak szerdán a New York-i tőzsde főbb mutatói.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 216,72 ponttal, 1,43 százalékkal esett, és 14 960,82 ponton zárt. Az S&P 500-as mutató 22,48 ponttal, 1,38 százalékkal 1608,9 pontra süllyedt.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 43,78 ponttal, 1,27 százalékkal gyengült, 3401,48 ponton zárt.

Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: durva fotót posztolt Zelenszkij a háborúról
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 15:34
Kiégett lakóház, előtte két ember. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG