1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Növekedési szempontból valószínűleg kiábrándító második negyedéven vannak túl a közép- és kelet-európai gazdaságok - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők, egyöntetűen idei egész éves recessziót jósolva a magyar gazdaságban.

Capital Economics

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerint az euróövezet mélyülő problémáit az eddigi adatok alapján az elmúlt negyedévben is megszenvedték Európa felzárkózó gazdaságai, amelyek teljesítménye valószínűleg tovább gyengült a júniussal zárult három hónapban. A ház előrejelzése szerint "az erősen nyitott" cseh és magyar gazdaság "tovább süllyedt a recesszióba" a gyengülő külső kereslet és a hazai költségvetési szigor együttes hatására.

A Capital Economics londoni közgazdászai a magyar gazdasággal kapcsolatban kiemelték, hogy az IMF/EU-egyeztetések megkezdődésével enyhült a befektetői kockázatkerülés a magyar eszközök iránt, ami abban is megmutatkozott, hogy a magyar kötvénypiac a növekvő euróövezeti piaci stressz jelei ellenére is erősödött az utóbbi időben. A ház elemzői szerint ugyanakkor úgy tűnik, hogy a magyar reálgazdaság a második negyedévben a legrosszabbul teljesítők között volt a térségben. A cég számításai szerint a magyar ipari termelés értéke áprilisban és májusban, éves összevetésben átlagosan 1,8 százalékkal csökkent az első negyedévi 0,1 százalékos éves visszaesés után, és májusban ehhez járult a kiskereskedelmi értékesítés újabb csökkenése.

A Capital Economics londoni elemzői mindezek alapján közölték: az általuk figyelembe vett, a magyar gazdasági ciklussal együtt haladó jelzőszámok alapján a ház a második negyedévre 0,8 százalék körüli éves összevetésű visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban. Ugyanennek a jelzőszám-együttesnek a figyelembe vételével a cég a cseh gazdaságban is recessziót, éves összehasonlításban 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol az elmúlt negyedévre.

Goldman Sachs

Egy másik nagy pénzügyi csoport, a Goldman Sachs közgazdászai féléves felzárkózó térségi előrejelzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy az idei év eddigi szakaszában a közép-európai hármak (CE-3) - Magyarország, Csehország és Lengyelország - a 2009 második negyedében mért legutóbbi mélypont óta a leggyengébb teljesítményüket nyújtották. A GS szakértőinek számításai szerint ez az országcsoport az idei első negyedévben, éves összevetésben átlagosan 0,4 százalékos GDP-növekedést produkált.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a CE-3 gyengeségének elsődleges tényezője a magyar és a cseh gazdaság volt; Lengyelország viszonylag jól teljesített az erőteljesebb hazai kereslet miatt. A GS szakértői a világgazdaság egészére az idén 3,3 százalékos, 2013-ban 3,9 százalékig gyorsuló növekedést valószínűsítenek, a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térségben azonban ettől elmaradó, átlagosan 3,0 százalékos, illetve 3,7 százalékos GDP-pluszt várnak az idei és a jövő évre. E csoporton belül a ház előrejelzése szerint az idén Csehország és Magyarország lesz egész éves recesszióban. A Goldman Sachs prognózisa azt valószínűsíti, hogy a cseh gazdaság teljesítménye 2012 egészében 0,2 százalékkal, a magyar hazai össztermék értéke 1,0 százalékkal csökken. A GS londoni elemzői 2013-ra Csehországban 1,7 százalékos, Magyarországon 1,2 százalékos GDP-növekedéssel számolnak.

És a többiek

Az idei egész éves magyar recesszió most már konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely a múlt héten tette közzé Londonban működési területére kidolgozott új előrejelzését, 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Ez rontott prognózis, ugyanis előző, májusi átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített. A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: az új EBRD-jelentés szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett.

Az EBRD szerint a bank működési területén belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható a korábban feltételezettnél is rosszabb gazdasági teljesítmény az idén az egész átalakuló régióban. A Cityben ugyanakkor vannak valamivel derűlátóbb előrejelzések is a magyar gazdaság várható teljesítményére.  A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport legújabb prognózisa szerint a magyar hazai össztermék 2012-ben 1,2 százalékkal csökken, jövőre azonban már valószínűleg 1 százalékkal növekszik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG