BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. június 2. 16:46

A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.

Májusban mérséklődött a munkanélküliség növekedése Spanyolországban, amit a koronavírus-járvány okozott - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium.

Strandolók Barcelonában 2020. május 25-én. EPA/Enric Fontcuberta Strandolók Barcelonában 2020. május 25-én. EPA/Enric Fontcuberta

Az álláskeresők száma mindössze 0,7 százalékkal, 26 ezer fővel nőtt egy hónappal korábbhoz képest.

Áprilisban még több mint 282 ezres, márciusban, a járvány kezdetén pedig 302 ezres növekedést jegyeztek fel.

A regisztrált munkanélküliek száma májusban meghaladta a 3,8 milliót, 2019 májusához képest 25 százalékkal, több mint 778 ezerrel emelkedett.

Májusban több mint 5,9 millió igénylőnek folyósítottak munkanélküli ellátást, közülük 3,7 millióan azonban nem tartoznak a regisztrált munkanélküliek közé, foglalkoztatásukat átmenetileg szüneteltetik a járvány miatt.

Már nő a foglalkoztatás

foglalkoztatottak száma ugyanakkor két havi zuhanás után 1 százalékkal, 187 ezerrel 18,5 millióra emelkedett múlt hónapban. Áprilisban még 49 ezerrel, márciusban 833 ezerrel csökkent ez a szám.

A koronavírus-járvány miatt a spanyol kormány idén 19 százalékos munkanélküliségi rátára számít a tavalyi 13,8 után, amely jövőre 17,2 százalékra csökkenhet.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben szükségállapot. Számos termelőágazat ideiglenesen leállt, és egy időre bezártak a vendéglátóhelyek, a szállodák és az üzletek is.

A korlátozásokat egy hónappal ezelőtt kezdték fokozatosan feloldani, az első üzletek 50 nap után először nyithattak ki szigorú biztonsági előírások mellett.

A spanyol magánvállalkozók szövetségének felmérése szerint

mostanra a kereskedelmi egységek 85 százaléka újranyitott, a vendéglátás területén ez az arány 30 százalékos.

A dél-európai országban június végéig oldják fel teljesen a járványügyi korlátozásokat.

Ezzel párhuzamosan egyre több kulturális intézmény készül újra megnyitni kapuit.

A színházak közül elsőként a madridi királyi színház jelentette be, hogy július elsejétől a Traviata előadásával folytatja a márciusban félbeszakadt évadot.

A spanyol labdarúgó-bajnokság a június nyolcadikai héten indul újra.

Beindul a turizmus

Korábbi közlések szerint júliustól mehetnek Spanyolországba a külföldi turisták is.

Sőt, a kormány olyan biztonságos turisztikai folyosó megnyitásán dolgozik, amely lehetővé tenné, hogy egyes térségek már ebben a hónapban fogadhassanak külföldi utazókat.

A Kanári- és a Baleár-szigetekre például június közepétől érkezhetnének vendégek Németországból és a skandináv országokból.

Spanyolország tavaly 83,7 millió külföldi turistát fogadott. A turizmusból származik a GDP 12,3 százaléka, az ágazat mintegy 2,5 millió embernek ad munkát.

A korlátozások feloldását a járvány lassulása teszi lehetővé. Hat tartományban, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában, az elmúlt egy hétben már senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertőzés következtében.

Ugyanakkor Spanyolországban még így is a második legmagasabb a világon az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma Belgium után múlt heti adatok szerint.

Eddig mintegy 27 ezren hunytak el a járvánnyal összefüggésben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél