<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Belgiumban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma a világon. A top 10-be Európán kívülről csupán az Egyesült Államok fért be. Ott van a listán a különutas Svédország is, ahol ugyanakkor még karantén nélkül is kisebb a halálozási ráta, mint a szigorú karantént bevezető legfertőzöttebb európai országokban.

1. Belgium

816 haláleset/millió lakos.

Belgium már hosszabb ideje vezeti a "fekete toplistát": itt a legmagasabb a világon az egymillió főre jutó koronavírusos halottak száma.

Naplemente a gyér forgalmú Rue de la Loi-n Brüsszel európai negyedében 2020. április 22-én. EPA/OLIVIER HOSLETNaplemente a gyér forgalmú Rue de la Loi-n Brüsszel európai negyedében 2020. április 22-én. EPA/OLIVIER HOSLET

Csütörtökig mintegy 9400-an hunytak el, a diagnosztizált fertőzöttek száma 58 ezer.

A magas számot a belga hatóságok részben azzal magyarázzák, hogy ők – szerintük a világon egyedüli országként – nem csak a bizonyítottan koronavírusos, kórházakban és idősotthonokban elhunyt betegeket emelik be a statisztikába, hanem azt a több ezer embert is, akiknél csupán gyanítják, hogy a vírus miatt vesztették életüket.

A BBC szerint a másik ok az lehet, hogy Belgiumban európai viszonylatban magas az otthonokban élő idősek aránya a népességen belül. Márpedig ezeket az intézményeket a belga hatóságok sem tudták megvédeni: a halálesetek több mint fele itt történt május eleji adatok szerint.

Belgium március közepén vezetett be szigorú karantént, amit május eleje óta fokozatosan felold.

2. Spanyolország

580 haláleset/millió lakos.

Spanyolországot később érte el a járvány, mint Olaszországot, de végül ugyanúgy végigment rajta. Csütörtökig több mint 27 ezer áldozatot és 236 ezer fertőzöttet regisztráltak.

 Rambla Barcelonában 2020. április 13-án. PA/Enric Fontcuberta Rambla Barcelonában 2020. április 13-án. PA/Enric Fontcuberta

A spanyolok szintén szigorú karantént alkalmaztak, amit fokozatosan oldottak, oldanak fel.

A héten már kinyithattak az első strandok, június nyolcadikán folytatódhat a labdarúgó-bajnokság, július elején pedig – ha minden jól megy – jöhetnek a külföldi turisták is.

3. Egyesült Királyság

557 haláleset/millió lakos.

Az Egyesült Királyságban relatív későn indult be a járvány, utána viszont végigsöpört az országon. Az áldozatok száma 37,5 ezer – ez a legmagasabb érték Európában –, a regisztrált fertőzötteké pedig meghaladja a negyedmilliót.            

Járókelők a Tower Bridge-nél Londonban 2020. május ötödikén. EPA/WILL OLIVER Járókelők a Tower Bridge-nél Londonban 2020. május ötödikén. EPA/WILL OLIVER

A brit kormány eleinte még szemezgetett a „svéd modellel” – csupán enyhe korlátozások, a társadalmi-gazdasági élet fenntartása, sebezhető csoportok szeparálása –, végül azonban a karantén mellett döntött.

A  koronavírust egyébként – a miniszterelnökök közül egyedüliként – Boris Johnson is benyelte. A brit kormányfő még az intenzív osztályt is megjárta, végül azonban meggyógyult, és ma már ismét ő irányítja a szakadár szigetországot.             

4. Olaszország 

545 haláleset/millió lakos.

Olaszország sokáig a járvány európai epicentruma volt, itt volt messze a legtöbb áldozat Európában. Az észak-olaszországi kórházak megteltek koronavírusos betegekkel, akik egy részének nem jutott lélegeztető-gép.

Kihalt utca Rómában 2020. március 23-án. EPA/FABIO FRUSTACIKihalt utca Rómában 2020. március 23-án. EPA/FABIO FRUSTACI

Olaszország szintén szigorú karantént vezetett be, ami komoly társadalmi kárral járt.

A járványt ugyanakkor sikerült lelassítani: múlt héten a reprodukciós ráta csaknem az egész országban egy alá csökkent. Az áldozatok száma jelenleg mintegy 33 ezer, a diagnosztizált fertőzötteké 230 ezer.

5. Franciaország

426 haláleset/millió lakos.

Franciaországban szintén relatív későn lobbant be a járvány. Eddig 28,5 ezer áldozatot regisztráltak, a fertőzöttek hivatalos száma 183 ezer.

Egy idős asszony a párizsi Eglise Saint-Roch templomban 2020. május 23-án. EPA/IAN LANGSDONEgy idős asszony a párizsi Eglise Saint-Roch templomban 2020. május 23-án. EPA/IAN LANGSDON

A nyugat-európai ország szintén szigorú karantént alkalmazott, amin május első felében kezdett lazítani.

6. Svédország

405 haláleset/millió lakos.

A  svédek Európa feketebárányai, akiket számos támadás ért különutas politikájuk miatt. A skandináv ország ugyanis elutasítja a karantént, és csak enyhe korlátozásokat vezetett be, hogy megvédje társadalmi-gazdasági életét.

Fiatalok élvezik a tavaszi időt egy dombtetőn Stockholmban 2020. április 22-én.  EPA/ANDERS WIKLUNDFiatalok élvezik a tavaszi időt egy dombtetőn Stockholmban 2020. április 22-én. EPA/ANDERS WIKLUND

Bár ez nagyrészt sikerült, a legsebezhetőbb embereket, az idősotthonok lakóit nem sikerült megmenteniük. Eddig több mint 4200-an vesztették életüket, a fertőzöttek hivatalos száma 35 ezer.  

A svéd modellel kapcsolatban korai lenne mérleget vonni. Tény, hogy messze vannak a nyájimmunitástól, halálozási rátájuk pedig világviszonylatban is magas. Ugyanakkor le tudták lassítani a járványt, a karantén hiánya pedig hosszútávon pozitív társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásokkal járhat. (Háttéranyagunk: csatát vesztett, de a háborút még megnyerheti Svédország.)

7. Hollandia

340 haláleset/millió lakos.

Hollandia úgynevezett intelligens karantént  vezetett be, ami kevésbé volt szigorú, mint például a szomszédos Belgiumé. Csütörtökig mintegy 5900-an vesztették életüket, a diagnosztizált fertőzöttek száma 46 ezer. 

Pincérnő rendezgeti a székeket egy teszthelyszínként szolgáló étteremben a hollandiai Breukelenben 2020. április 21-én. EPA/REMKO DE WAALPincérnő rendezgeti a székeket egy teszthelyszínként szolgáló étteremben a hollandiai Breukelenben 2020. április 21-én. EPA/REMKO DE WAAL

A szigorításokat május első felében kezdték lazítani, és fokozatosan, szeptember elsejéig bezárólag oldják fel őket.  A gyerekek már május 11-én visszatérhettek az általános iskolákba csaknem kéthónapos szünet után. Az éttermek, bárok június elején nyithatnak ki, feltételekkel. 

A karantén miatt Mark Rutte holland miniszterelnök nem látogatta meg haldokló édesanyját élete utolsó heteiben. A 96 éves asszony május közepén hunyt elé egy hágai idősek otthonában, nem koronavírus következtében. Fia végül az utolsó éjjelén ment el hozzá.

8. Írország

332 haláleset/millió lakos.

A szigetország május 18-én kezdett lazítani a korlátozó intézkedéseken, amiket öt fázisban, három hetes intervallumokban old majd fel a tervek szerint. Eddig mintegy 1600-an hunytak el, a fertőzöttek hivatalos száma 25 ezer.

Bezárt pub Dublin központjában 2020. április 22-én. EPA/Aidan CrawleyBezárt pub Dublin központjában 2020. április 22-én. EPA/Aidan Crawley

Az ír karantén egyébként sokkal szigorúbb volt a britnél: minden összejövetelt betiltottak, az emberek pedig nem hagyhatták el az otthonukat, csupán bevásárlásra és rövid testmozgásra volt lehetőségük lakhelyük két kilométeres körzetében.   

Leo Varadkar miniszterelnök szerint a vírus „nagyon súlyosan” érintette az országot. A gazdaságot lassan, fokozatosan indítják újra.

9. Egyesült Államok

283 haláleset/millió lakos.

Az Egyesült Államokban e hét közepén lépte át a halálos áldozatok száma a százezret, a fertőzöttek száma pedig jelenleg 1,7 millió – az USA mindkét mutatót tekintve világelső.

Az üres Times Square New Yorkban 2020. április 22-én. EPA/Alba Vigaray Az üres Times Square New Yorkban 2020. április 22-én. EPA/Alba Vigaray

A BBC számításai szerint a koronavírus számlájára írt halálesetek száma már majdnem eléri a koreai, vietnámi, iraki és afganisztáni háborúkban elesett amerikai katonák együttes számát. Donald Trump amerikai elnök szerint a mostani járvány súlyosabb támadás Pearl Harbornál és szeptember 11-nél is. 

Ugyanakkor nagyon súlyos károkat okoznak a járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedések is: a krízis kezdete, március közepe óta csaknem 41 millió ember vesztette el állását – ekkora elbocsátási hullámra az 1929-es nagy gazdasági világválság óta nem volt példa.

10. Svájc

194 haláleset/millió lakos.

Bár az alpesi ország alig került be a nemzetközi hírekbe, népességen belüli halálozási rátája a tizedik legmagasabb a világon. Csütörtökig mintegy 1900-an hunytak el, a fertőzöttek száma 31 ezer.

Helyiek és turisták a Lago Maggiore-nél Asconában 2020. május 17-én. EPA/SAMUEL GOLAYHelyiek és turisták a Lago Maggiore-nél Asconában 2020. május 17-én. EPA/SAMUEL GOLAY

Svájc március közepén vezetett be karantént, amit április végén kezdett feloldani, az iskolákba május 11-én térhettek vissza a gyerekek. Június első felében nyitnak a mozik és a színházak is.

A svájci egészségügyi hatóságok április végén egyébként korábbi álláspontjukat felülbírálva közölték, hogy a 10 évesnél fiatalabb gyerekek nyugodtan ölelgethetik nagyszüleiket, mivel ilyen fiatal korban nem kaphatják el a vírust, és így nem is fertőzhetnek.

Szerintük az időseknek mentális egészségük szempontjából még fontos is, hogy találkozhassanak az unokáikkal.

A „fekete top 10-ből” egyébként csak hajszállal maradt ki Ecuador, Kanada és Luxemburg.

Magyarországon jelenleg 52 halálos áldozat jut egymillió lakosra – korábbi számításaink szerint ezzel Európában a középmezőnyben vagyunk, Közép- és Kelet-Európában ugyanakkor magas a magyar halálozási ráta. 

A fertőzöttek valós száma mindenhol sokszorosa lehet a hivatalos számnak, hiszen a vírushordozók többsége enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést.

A népességen belüli halálozási ráták összehasonlításánál pedig érdemes észben tartani, hogy országonként eltérhet a kiindulási járványhelyzet, a demográfiai összetétel, a lakosság egészségügyi állapota, valamint az, hogy milyen mértékben derítik fel a koronavírusos haláleseteket, és hogyan könyvelik el azokat.

És természetesen azt se feledjük, hogy a számok mögött emberek vannak.     

(A cikkhez a Financial Times adatbázisát használtuk fel – a szerk.)  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG