BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 28. 16:46

Belgiumban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma a világon. A top 10-be Európán kívülről csupán az Egyesült Államok fért be. Ott van a listán a különutas Svédország is, ahol ugyanakkor még karantén nélkül is kisebb a halálozási ráta, mint a szigorú karantént bevezető legfertőzöttebb európai országokban.

1. Belgium

816 haláleset/millió lakos.

Belgium már hosszabb ideje vezeti a "fekete toplistát": itt a legmagasabb a világon az egymillió főre jutó koronavírusos halottak száma.

Naplemente a gyér forgalmú Rue de la Loi-n Brüsszel európai negyedében 2020. április 22-én. EPA/OLIVIER HOSLET Naplemente a gyér forgalmú Rue de la Loi-n Brüsszel európai negyedében 2020. április 22-én. EPA/OLIVIER HOSLET

Csütörtökig mintegy 9400-an hunytak el, a diagnosztizált fertőzöttek száma 58 ezer.

A magas számot a belga hatóságok részben azzal magyarázzák, hogy ők – szerintük a világon egyedüli országként – nem csak a bizonyítottan koronavírusos, kórházakban és idősotthonokban elhunyt betegeket emelik be a statisztikába, hanem azt a több ezer embert is, akiknél csupán gyanítják, hogy a vírus miatt vesztették életüket.

A BBC szerint a másik ok az lehet, hogy Belgiumban európai viszonylatban magas az otthonokban élő idősek aránya a népességen belül. Márpedig ezeket az intézményeket a belga hatóságok sem tudták megvédeni: a halálesetek több mint fele itt történt május eleji adatok szerint.

Belgium március közepén vezetett be szigorú karantént, amit május eleje óta fokozatosan felold.

2. Spanyolország

580 haláleset/millió lakos.

Spanyolországot később érte el a járvány, mint Olaszországot, de végül ugyanúgy végigment rajta. Csütörtökig több mint 27 ezer áldozatot és 236 ezer fertőzöttet regisztráltak.

 Rambla Barcelonában 2020. április 13-án. PA/Enric Fontcuberta Rambla Barcelonában 2020. április 13-án. PA/Enric Fontcuberta

A spanyolok szintén szigorú karantént alkalmaztak, amit fokozatosan oldottak, oldanak fel.

A héten már kinyithattak az első strandok, június nyolcadikán folytatódhat a labdarúgó-bajnokság, július elején pedig – ha minden jól megy – jöhetnek a külföldi turisták is.

3. Egyesült Királyság

557 haláleset/millió lakos.

Az Egyesült Királyságban relatív későn indult be a járvány, utána viszont végigsöpört az országon. Az áldozatok száma 37,5 ezer – ez a legmagasabb érték Európában –, a regisztrált fertőzötteké pedig meghaladja a negyedmilliót.            

Járókelők a Tower Bridge-nél Londonban 2020. május ötödikén. EPA/WILL OLIVER Járókelők a Tower Bridge-nél Londonban 2020. május ötödikén. EPA/WILL OLIVER

A brit kormány eleinte még szemezgetett a „svéd modellel” – csupán enyhe korlátozások, a társadalmi-gazdasági élet fenntartása, sebezhető csoportok szeparálása –, végül azonban a karantén mellett döntött.

A  koronavírust egyébként – a miniszterelnökök közül egyedüliként – Boris Johnson is benyelte. A brit kormányfő még az intenzív osztályt is megjárta, végül azonban meggyógyult, és ma már ismét ő irányítja a szakadár szigetországot.             

4. Olaszország 

545 haláleset/millió lakos.

Olaszország sokáig a járvány európai epicentruma volt, itt volt messze a legtöbb áldozat Európában. Az észak-olaszországi kórházak megteltek koronavírusos betegekkel, akik egy részének nem jutott lélegeztető-gép.

Kihalt utca Rómában 2020. március 23-án. EPA/FABIO FRUSTACI Kihalt utca Rómában 2020. március 23-án. EPA/FABIO FRUSTACI

Olaszország szintén szigorú karantént vezetett be, ami komoly társadalmi kárral járt.

A járványt ugyanakkor sikerült lelassítani: múlt héten a reprodukciós ráta csaknem az egész országban egy alá csökkent. Az áldozatok száma jelenleg mintegy 33 ezer, a diagnosztizált fertőzötteké 230 ezer.

5. Franciaország

426 haláleset/millió lakos.

Franciaországban szintén relatív későn lobbant be a járvány. Eddig 28,5 ezer áldozatot regisztráltak, a fertőzöttek hivatalos száma 183 ezer.

Egy idős asszony a párizsi Eglise Saint-Roch templomban 2020. május 23-án. EPA/IAN LANGSDON Egy idős asszony a párizsi Eglise Saint-Roch templomban 2020. május 23-án. EPA/IAN LANGSDON

A nyugat-európai ország szintén szigorú karantént alkalmazott, amin május első felében kezdett lazítani.

6. Svédország

405 haláleset/millió lakos.

A  svédek Európa feketebárányai, akiket számos támadás ért különutas politikájuk miatt. A skandináv ország ugyanis elutasítja a karantént, és csak enyhe korlátozásokat vezetett be, hogy megvédje társadalmi-gazdasági életét.

Fiatalok élvezik a tavaszi időt egy dombtetőn Stockholmban 2020. április 22-én.  EPA/ANDERS WIKLUND Fiatalok élvezik a tavaszi időt egy dombtetőn Stockholmban 2020. április 22-én. EPA/ANDERS WIKLUND

Bár ez nagyrészt sikerült, a legsebezhetőbb embereket, az idősotthonok lakóit nem sikerült megmenteniük. Eddig több mint 4200-an vesztették életüket, a fertőzöttek hivatalos száma 35 ezer.  

A svéd modellel kapcsolatban korai lenne mérleget vonni. Tény, hogy messze vannak a nyájimmunitástól, halálozási rátájuk pedig világviszonylatban is magas. Ugyanakkor le tudták lassítani a járványt, a karantén hiánya pedig hosszútávon pozitív társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásokkal járhat. (Háttéranyagunk: csatát vesztett, de a háborút még megnyerheti Svédország.)

7. Hollandia

340 haláleset/millió lakos.

Hollandia úgynevezett intelligens karantént  vezetett be, ami kevésbé volt szigorú, mint például a szomszédos Belgiumé. Csütörtökig mintegy 5900-an vesztették életüket, a diagnosztizált fertőzöttek száma 46 ezer. 

Pincérnő rendezgeti a székeket egy teszthelyszínként szolgáló étteremben a hollandiai Breukelenben 2020. április 21-én. EPA/REMKO DE WAAL Pincérnő rendezgeti a székeket egy teszthelyszínként szolgáló étteremben a hollandiai Breukelenben 2020. április 21-én. EPA/REMKO DE WAAL

A szigorításokat május első felében kezdték lazítani, és fokozatosan, szeptember elsejéig bezárólag oldják fel őket.  A gyerekek már május 11-én visszatérhettek az általános iskolákba csaknem kéthónapos szünet után. Az éttermek, bárok június elején nyithatnak ki, feltételekkel. 

A karantén miatt Mark Rutte holland miniszterelnök nem látogatta meg haldokló édesanyját élete utolsó heteiben. A 96 éves asszony május közepén hunyt elé egy hágai idősek otthonában, nem koronavírus következtében. Fia végül az utolsó éjjelén ment el hozzá.

8. Írország

332 haláleset/millió lakos.

A szigetország május 18-én kezdett lazítani a korlátozó intézkedéseken, amiket öt fázisban, három hetes intervallumokban old majd fel a tervek szerint. Eddig mintegy 1600-an hunytak el, a fertőzöttek hivatalos száma 25 ezer.

Bezárt pub Dublin központjában 2020. április 22-én. EPA/Aidan Crawley Bezárt pub Dublin központjában 2020. április 22-én. EPA/Aidan Crawley

Az ír karantén egyébként sokkal szigorúbb volt a britnél: minden összejövetelt betiltottak, az emberek pedig nem hagyhatták el az otthonukat, csupán bevásárlásra és rövid testmozgásra volt lehetőségük lakhelyük két kilométeres körzetében.   

Leo Varadkar miniszterelnök szerint a vírus „nagyon súlyosan” érintette az országot. A gazdaságot lassan, fokozatosan indítják újra.

9. Egyesült Államok

283 haláleset/millió lakos.

Az Egyesült Államokban e hét közepén lépte át a halálos áldozatok száma a százezret, a fertőzöttek száma pedig jelenleg 1,7 millió – az USA mindkét mutatót tekintve világelső.

Az üres Times Square New Yorkban 2020. április 22-én. EPA/Alba Vigaray Az üres Times Square New Yorkban 2020. április 22-én. EPA/Alba Vigaray

A BBC számításai szerint a koronavírus számlájára írt halálesetek száma már majdnem eléri a koreai, vietnámi, iraki és afganisztáni háborúkban elesett amerikai katonák együttes számát. Donald Trump amerikai elnök szerint a mostani járvány súlyosabb támadás Pearl Harbornál és szeptember 11-nél is. 

Ugyanakkor nagyon súlyos károkat okoznak a járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedések is: a krízis kezdete, március közepe óta csaknem 41 millió ember vesztette el állását – ekkora elbocsátási hullámra az 1929-es nagy gazdasági világválság óta nem volt példa.

10. Svájc

194 haláleset/millió lakos.

Bár az alpesi ország alig került be a nemzetközi hírekbe, népességen belüli halálozási rátája a tizedik legmagasabb a világon. Csütörtökig mintegy 1900-an hunytak el, a fertőzöttek száma 31 ezer.

Helyiek és turisták a Lago Maggiore-nél Asconában 2020. május 17-én. EPA/SAMUEL GOLAY Helyiek és turisták a Lago Maggiore-nél Asconában 2020. május 17-én. EPA/SAMUEL GOLAY

Svájc március közepén vezetett be karantént, amit április végén kezdett feloldani, az iskolákba május 11-én térhettek vissza a gyerekek. Június első felében nyitnak a mozik és a színházak is.

A svájci egészségügyi hatóságok április végén egyébként korábbi álláspontjukat felülbírálva közölték, hogy a 10 évesnél fiatalabb gyerekek nyugodtan ölelgethetik nagyszüleiket, mivel ilyen fiatal korban nem kaphatják el a vírust, és így nem is fertőzhetnek.

Szerintük az időseknek mentális egészségük szempontjából még fontos is, hogy találkozhassanak az unokáikkal.

A „fekete top 10-ből” egyébként csak hajszállal maradt ki Ecuador, Kanada és Luxemburg.

Magyarországon jelenleg 52 halálos áldozat jut egymillió lakosra – korábbi számításaink szerint ezzel Európában a középmezőnyben vagyunk, Közép- és Kelet-Európában ugyanakkor magas a magyar halálozási ráta. 

A fertőzöttek valós száma mindenhol sokszorosa lehet a hivatalos számnak, hiszen a vírushordozók többsége enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést.

A népességen belüli halálozási ráták összehasonlításánál pedig érdemes észben tartani, hogy országonként eltérhet a kiindulási járványhelyzet, a demográfiai összetétel, a lakosság egészségügyi állapota, valamint az, hogy milyen mértékben derítik fel a koronavírusos haláleseteket, és hogyan könyvelik el azokat.

És természetesen azt se feledjük, hogy a számok mögött emberek vannak.     

(A cikkhez a Financial Times adatbázisát használtuk fel – a szerk.)  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél