8p

Belgiumban a legmagasabb az egymillió lakosra jutó koronavírusos áldozatok száma a világon. A top 10-be Európán kívülről csupán az Egyesült Államok fért be. Ott van a listán a különutas Svédország is, ahol ugyanakkor még karantén nélkül is kisebb a halálozási ráta, mint a szigorú karantént bevezető legfertőzöttebb európai országokban.

1. Belgium

816 haláleset/millió lakos.

Belgium már hosszabb ideje vezeti a "fekete toplistát": itt a legmagasabb a világon az egymillió főre jutó koronavírusos halottak száma.

Naplemente a gyér forgalmú Rue de la Loi-n Brüsszel európai negyedében 2020. április 22-én. EPA/OLIVIER HOSLET
Naplemente a gyér forgalmú Rue de la Loi-n Brüsszel európai negyedében 2020. április 22-én. EPA/OLIVIER HOSLET

Csütörtökig mintegy 9400-an hunytak el, a diagnosztizált fertőzöttek száma 58 ezer.

A magas számot a belga hatóságok részben azzal magyarázzák, hogy ők – szerintük a világon egyedüli országként – nem csak a bizonyítottan koronavírusos, kórházakban és idősotthonokban elhunyt betegeket emelik be a statisztikába, hanem azt a több ezer embert is, akiknél csupán gyanítják, hogy a vírus miatt vesztették életüket.

A BBC szerint a másik ok az lehet, hogy Belgiumban európai viszonylatban magas az otthonokban élő idősek aránya a népességen belül. Márpedig ezeket az intézményeket a belga hatóságok sem tudták megvédeni: a halálesetek több mint fele itt történt május eleji adatok szerint.

Belgium március közepén vezetett be szigorú karantént, amit május eleje óta fokozatosan felold.

2. Spanyolország

580 haláleset/millió lakos.

Spanyolországot később érte el a járvány, mint Olaszországot, de végül ugyanúgy végigment rajta. Csütörtökig több mint 27 ezer áldozatot és 236 ezer fertőzöttet regisztráltak.

 Rambla Barcelonában 2020. április 13-án. PA/Enric Fontcuberta
Rambla Barcelonában 2020. április 13-án. PA/Enric Fontcuberta

A spanyolok szintén szigorú karantént alkalmaztak, amit fokozatosan oldottak, oldanak fel.

A héten már kinyithattak az első strandok, június nyolcadikán folytatódhat a labdarúgó-bajnokság, július elején pedig – ha minden jól megy – jöhetnek a külföldi turisták is.

3. Egyesült Királyság

557 haláleset/millió lakos.

Az Egyesült Királyságban relatív későn indult be a járvány, utána viszont végigsöpört az országon. Az áldozatok száma 37,5 ezer – ez a legmagasabb érték Európában –, a regisztrált fertőzötteké pedig meghaladja a negyedmilliót.            

Járókelők a Tower Bridge-nél Londonban 2020. május ötödikén. EPA/WILL OLIVER
Járókelők a Tower Bridge-nél Londonban 2020. május ötödikén. EPA/WILL OLIVER

A brit kormány eleinte még szemezgetett a „svéd modellel” – csupán enyhe korlátozások, a társadalmi-gazdasági élet fenntartása, sebezhető csoportok szeparálása –, végül azonban a karantén mellett döntött.

A  koronavírust egyébként – a miniszterelnökök közül egyedüliként – Boris Johnson is benyelte. A brit kormányfő még az intenzív osztályt is megjárta, végül azonban meggyógyult, és ma már ismét ő irányítja a szakadár szigetországot.             

4. Olaszország 

545 haláleset/millió lakos.

Olaszország sokáig a járvány európai epicentruma volt, itt volt messze a legtöbb áldozat Európában. Az észak-olaszországi kórházak megteltek koronavírusos betegekkel, akik egy részének nem jutott lélegeztető-gép.

Kihalt utca Rómában 2020. március 23-án. EPA/FABIO FRUSTACI
Kihalt utca Rómában 2020. március 23-án. EPA/FABIO FRUSTACI

Olaszország szintén szigorú karantént vezetett be, ami komoly társadalmi kárral járt.

A járványt ugyanakkor sikerült lelassítani: múlt héten a reprodukciós ráta csaknem az egész országban egy alá csökkent. Az áldozatok száma jelenleg mintegy 33 ezer, a diagnosztizált fertőzötteké 230 ezer.

5. Franciaország

426 haláleset/millió lakos.

Franciaországban szintén relatív későn lobbant be a járvány. Eddig 28,5 ezer áldozatot regisztráltak, a fertőzöttek hivatalos száma 183 ezer.

Egy idős asszony a párizsi Eglise Saint-Roch templomban 2020. május 23-án. EPA/IAN LANGSDON
Egy idős asszony a párizsi Eglise Saint-Roch templomban 2020. május 23-án. EPA/IAN LANGSDON

A nyugat-európai ország szintén szigorú karantént alkalmazott, amin május első felében kezdett lazítani.

6. Svédország

405 haláleset/millió lakos.

A  svédek Európa feketebárányai, akiket számos támadás ért különutas politikájuk miatt. A skandináv ország ugyanis elutasítja a karantént, és csak enyhe korlátozásokat vezetett be, hogy megvédje társadalmi-gazdasági életét.

Fiatalok élvezik a tavaszi időt egy dombtetőn Stockholmban 2020. április 22-én.  EPA/ANDERS WIKLUND
Fiatalok élvezik a tavaszi időt egy dombtetőn Stockholmban 2020. április 22-én. EPA/ANDERS WIKLUND

Bár ez nagyrészt sikerült, a legsebezhetőbb embereket, az idősotthonok lakóit nem sikerült megmenteniük. Eddig több mint 4200-an vesztették életüket, a fertőzöttek hivatalos száma 35 ezer.  

A svéd modellel kapcsolatban korai lenne mérleget vonni. Tény, hogy messze vannak a nyájimmunitástól, halálozási rátájuk pedig világviszonylatban is magas. Ugyanakkor le tudták lassítani a járványt, a karantén hiánya pedig hosszútávon pozitív társadalmi, egészségügyi és gazdasági hatásokkal járhat. (Háttéranyagunk: csatát vesztett, de a háborút még megnyerheti Svédország.)

7. Hollandia

340 haláleset/millió lakos.

Hollandia úgynevezett intelligens karantént  vezetett be, ami kevésbé volt szigorú, mint például a szomszédos Belgiumé. Csütörtökig mintegy 5900-an vesztették életüket, a diagnosztizált fertőzöttek száma 46 ezer. 

Pincérnő rendezgeti a székeket egy teszthelyszínként szolgáló étteremben a hollandiai Breukelenben 2020. április 21-én. EPA/REMKO DE WAAL
Pincérnő rendezgeti a székeket egy teszthelyszínként szolgáló étteremben a hollandiai Breukelenben 2020. április 21-én. EPA/REMKO DE WAAL

A szigorításokat május első felében kezdték lazítani, és fokozatosan, szeptember elsejéig bezárólag oldják fel őket.  A gyerekek már május 11-én visszatérhettek az általános iskolákba csaknem kéthónapos szünet után. Az éttermek, bárok június elején nyithatnak ki, feltételekkel. 

A karantén miatt Mark Rutte holland miniszterelnök nem látogatta meg haldokló édesanyját élete utolsó heteiben. A 96 éves asszony május közepén hunyt elé egy hágai idősek otthonában, nem koronavírus következtében. Fia végül az utolsó éjjelén ment el hozzá.

8. Írország

332 haláleset/millió lakos.

A szigetország május 18-én kezdett lazítani a korlátozó intézkedéseken, amiket öt fázisban, három hetes intervallumokban old majd fel a tervek szerint. Eddig mintegy 1600-an hunytak el, a fertőzöttek hivatalos száma 25 ezer.

Bezárt pub Dublin központjában 2020. április 22-én. EPA/Aidan Crawley
Bezárt pub Dublin központjában 2020. április 22-én. EPA/Aidan Crawley

Az ír karantén egyébként sokkal szigorúbb volt a britnél: minden összejövetelt betiltottak, az emberek pedig nem hagyhatták el az otthonukat, csupán bevásárlásra és rövid testmozgásra volt lehetőségük lakhelyük két kilométeres körzetében.   

Leo Varadkar miniszterelnök szerint a vírus „nagyon súlyosan” érintette az országot. A gazdaságot lassan, fokozatosan indítják újra.

9. Egyesült Államok

283 haláleset/millió lakos.

Az Egyesült Államokban e hét közepén lépte át a halálos áldozatok száma a százezret, a fertőzöttek száma pedig jelenleg 1,7 millió – az USA mindkét mutatót tekintve világelső.

Az üres Times Square New Yorkban 2020. április 22-én. EPA/Alba Vigaray
Az üres Times Square New Yorkban 2020. április 22-én. EPA/Alba Vigaray

A BBC számításai szerint a koronavírus számlájára írt halálesetek száma már majdnem eléri a koreai, vietnámi, iraki és afganisztáni háborúkban elesett amerikai katonák együttes számát. Donald Trump amerikai elnök szerint a mostani járvány súlyosabb támadás Pearl Harbornál és szeptember 11-nél is. 

Ugyanakkor nagyon súlyos károkat okoznak a járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedések is: a krízis kezdete, március közepe óta csaknem 41 millió ember vesztette el állását – ekkora elbocsátási hullámra az 1929-es nagy gazdasági világválság óta nem volt példa.

10. Svájc

194 haláleset/millió lakos.

Bár az alpesi ország alig került be a nemzetközi hírekbe, népességen belüli halálozási rátája a tizedik legmagasabb a világon. Csütörtökig mintegy 1900-an hunytak el, a fertőzöttek száma 31 ezer.

Helyiek és turisták a Lago Maggiore-nél Asconában 2020. május 17-én. EPA/SAMUEL GOLAY
Helyiek és turisták a Lago Maggiore-nél Asconában 2020. május 17-én. EPA/SAMUEL GOLAY

Svájc március közepén vezetett be karantént, amit április végén kezdett feloldani, az iskolákba május 11-én térhettek vissza a gyerekek. Június első felében nyitnak a mozik és a színházak is.

A svájci egészségügyi hatóságok április végén egyébként korábbi álláspontjukat felülbírálva közölték, hogy a 10 évesnél fiatalabb gyerekek nyugodtan ölelgethetik nagyszüleiket, mivel ilyen fiatal korban nem kaphatják el a vírust, és így nem is fertőzhetnek.

Szerintük az időseknek mentális egészségük szempontjából még fontos is, hogy találkozhassanak az unokáikkal.

A „fekete top 10-ből” egyébként csak hajszállal maradt ki Ecuador, Kanada és Luxemburg.

Magyarországon jelenleg 52 halálos áldozat jut egymillió lakosra – korábbi számításaink szerint ezzel Európában a középmezőnyben vagyunk, Közép- és Kelet-Európában ugyanakkor magas a magyar halálozási ráta. 

A fertőzöttek valós száma mindenhol sokszorosa lehet a hivatalos számnak, hiszen a vírushordozók többsége enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést.

A népességen belüli halálozási ráták összehasonlításánál pedig érdemes észben tartani, hogy országonként eltérhet a kiindulási járványhelyzet, a demográfiai összetétel, a lakosság egészségügyi állapota, valamint az, hogy milyen mértékben derítik fel a koronavírusos haláleseteket, és hogyan könyvelik el azokat.

És természetesen azt se feledjük, hogy a számok mögött emberek vannak.     

(A cikkhez a Financial Times adatbázisát használtuk fel – a szerk.)  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG