BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 24. 06:07

Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.

Arról napi szinten érkeznek hírek, hogy hány áldozatot követel a koronavírus-járvány szerte a világban, arról viszont még relatív keveset tudunk, hogy mennyi áldozata van és lehet a jövőben a járvány ellenes intézkedéseknek és azok következményeinek.

Szuperhold a római Velence téren 2020. április 7-én. EPA/Massimo Percossi Szuperhold a római Velence téren 2020. április 7-én. EPA/Massimo Percossi

Dupla lelki teher 

Egy friss olasz tanulmány, amelyet a Guardian ismertetett, arra figyelmeztet, hogy a vírus miatt elrendelt csaknem két hónapos karantén komoly lelki megterhelést jelentett (és egyes esetekben jelent még mindig) az embereknek.

Az Olasz Pszichológusok Nemzeti Tanácsa (CNOP) felmérése szerint

tízből nyolc olasz jelezte, hogy lelki segítségre van szüksége.

A korábbi felmérések még jóval alacsonyabb arányt mutattak. Pszichológusok szerint egyre többen fordulnak hozzájuk segítségért.

Sara Reginella, egy anconai pszichológus például arról számolt be, hogy már a karantén kezdetén nőtt a szorongásos, depressziós páciensek száma.

Bár májusban a kormány lazított az intézkedéseken, szerinte sokan továbbra is otthon maradnak, mivel a négy fal között nagyobb biztonságban érzik magukat.

A helyzetet súlyosbítja a válsággal járó létbizonytalanság, ami szakemberek szerint kataklizma-szerű hatással lehet a mentális egészségre.

Alapvető szükségletek forognak veszélyben. Az emberek elveszítik állásukat, otthonaikat. Aggódnak amiatt, hogy milyen jövőt tudnak biztosítani gyerekeiknek. Itt most nem az önmegvalósításról vagy a spirituális szükségletekről van szó, hanem a túlélésről

- mondta a brit lapnak Sara Reginella.

A válságkezelés áldozatai

A BRF Onlus alapítvány szerint az öngyilkosságok száma kis mértékben haladja meg a korábbi átlagot: március eleje óta 37 ember vetett véget életének Olaszországban, és 25-en kísérelték meg ezt.

Nem tudjuk, hogy ezek az emberek már depressziósak voltak vagy kezelés alatt álltak-e. Az viszont aggasztó, hogy néhány eset egyértelműen összefüggésben volt a járvánnyal

- véli Armando Piccinni, az alapítvány elnöke.

Öngyilkos lett például négy, a „járvány frontvonalában” dolgozó nővér, amit egy érdekvédelmi szervezet az őket ért fokozott stressznek tulajdonított.

Május hatodikán, két nappal a karantén enyhítésének kezdete után egy nápolyi kisüzlet tulajdonosát találták holtan irodájában, a hónap első hetében pedig további négy, kisbolt-tulajdonos kísérelt meg öngyilkosságot.

Március végén – mint arról egy társadalmi körkép keretében beszámoltunk – egy milánói férfi vetett véget az életének, miután megtudta, hogy elvesztette állását.

A brit lap emlékeztet arra, hogy legutóbb a 2007-es pénzügyi válság után nőtt érdemben az öngyilkosságok száma az országban, különösen a kisüzlet-tulajdonosok körében.

Óriási gazdasági problémák keletkeztek. Azok, akiknek fix jövedelmük van, könnyebben megbirkóznak a helyzettel. Azok viszont, akiknek elapadt a bevételük, nem részesültek elég segítségben. Sokan még mindig nem kapták meg az ígért pénzügyi támogatást

- mondja Maria Santa Lorenzini római pszichológus, aki öngyilkosságot megkísérelt üzlettulajdonosokat kezel.

A jéghegy csúcsa

Armando Piccinni szerint mindez csak a jéghegy csúcsa, mivel minden öngyilkosságra vagy öngyilkossági kísérletre több száz depressziós vagy egyéb, nagyon rossz lelkiállapotú ember jut.

A járvány következményei ugyanis súlyosbítják azok állapotát, akik már korábban is szorongásban vagy depresszióban szenvedtek, másokban pedig előidézhetnek ilyen lelki zavarokat.

Bár több ezer pszichológus ajánlott fel ingyenes konzultációkat, ezek száma véges. Sara Reginella szerint a terápiákat a jövőben támogatnia kellene az államnak, mivel sok embernek nincs erre pénze.

Ha nem indítanak ilyen projektet, az emberek állapota nem fog javulni

- véli a szakember.

Múlt héten az Egészségügyi Világszervezet már arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus örökre velünk maradhat, a világot pedig mentális egészségügyi krízis fenyegeti.

Olaszország Európában az elsők között vezetett be szigorú karantént, valamint állította le a gazdasági élet jelentős részét a vírus terjedésének megakadályozására, tehát az elsők között kénytelen szembesülni az intézkedések negatív társadalmi hatásaival.

Sokan már a karantén első heteiben nehezen viselték a bezártságot, a munkahelyek elvesztését, az anyagi ellehetetlenülést.

És bár kétségtelenül drámai jelenetek zajlottak és zajlanak az intenzív osztályokon, a fent bemutatott aggasztó fejlemények azt jelzik, hogy

egyre több dráma zajlik otthon, a behúzott függönyök, kulcsra zárt ajtók mögött is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél