TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem bírja a több hónapos bezártságot? A japán hikikomorik évekig élnek a külvilágtól elzárva. Egy részük élvezi, hogy a maga ura lehet, újratervezi életét, szabadjára engedi kreativitását. Az izolációnak persze komoly árnyoldalai is vannak.

Kezdetben minden nap az ablaknál ültem, és néztem kifelé. Mindig otthon voltam, kivéve a kezeléseket és a sétákat anyámmal. Sokat számítógépeztem, így tanultam és szórakoztam

- emlékszik vissza Shin korábbi éveire.

A 35 éves férfi, akivel a Japan Times készített interjút, diploma után egy cégnél kezdett dolgozni, de nem bírta a japán munkakultúrát, a túlórázást, az alváshiányt.

Ingázó férfi a Shibuya vasútállomáson Tokióban 2020. április 14-én. (Illusztráció) EPA/DAI KUROKAWA Ingázó férfi a Shibuya vasútállomáson Tokióban 2020. április 14-én. (Illusztráció) EPA/DAI KUROKAWA

Kivonult a világból, és négy-öt évre bezárkózott otthonába – hikikomori lett.

A társadalmon kívül

A távol-keleti országban így hívják azokat az embereket, akik szinte teljesen elvágják magukat a külvilágtól. Általában nem dolgoznak, nem járnak iskolába, és legfeljebb családtagjaikkal érintkeznek.

Kormányzati becslések szerint minimum egymillió hikikomori van országszerte – sokan évekig vagy évtizedekig élnek ebben az állapotban.

Az európai országoktól eltérően, amelyek hangsúlyozzák az egyén fontosságát, a japánok a közösségi szerepeket helyezik előtérbe. Ebben az értelemben az egyén értéke attól függ, hogy mennyire képes alkalmazkodni a csoportok szabályaihoz. A hikikomorik képtelenek erre                            

- mondja Teppei Sekimizu, a tokiói Waseda Egyetem szociológusa a France 24 riportjában.

A beilleszkedési problémák miatt szégyellik, bűnösnek érzik magukat, ami növeli elszigeteltségüket, ráadásul sok esetben kortársaik is zaklatják őket.

Shin a húszas évei közepén, egy civil szervezet segítségével kitört ebből az életmódból: megnősült és munkát talált szabadúszó programozóként. Ideje nagy részét azonban továbbra is otthon tölti: feleségével videójátékokat játszanak, filmeket néznek, rajzolnak.

Hikikomoris éveiről azt mondja: segített neki, hogy olyan dolgokat csinált közben, amiket szeretett.

Ha feszültnek éreztem magam, akciófilmeket néztem. De már testmozgással is tudtam némileg csökkenteni a stresszt.

Szerinte az elszigeteltség segített az élete újratervezésében.

Kreatív energiák

Shinhez hasonló utat járt be Nito Souji is. A japán férfi regényíró szeretett volna lenni, de az egyetem elvégzése után nem talált munkát, ezért visszaköltözött szülővárosába.

Ott nem voltak barátaim. Úgy éreztem, minél hamarabb szeretnék anyagilag függetlenedni, szégyelltem kimenni az utcára. Így hikikomori lettem.

Rajzolni kezdett, angolul tanult és videójátékokat fejlesztett. Ma már folyékonyan beszéli a nyelvet, hamarosan pedig forgalomba kerül az első játéka. A befektetett munka megtérülni látszik.

Nito már több mint 10 éve él hikikomoriként. Szerinte a fontos dolgokra kell koncentrálni, és minden napot úgy kell venni, ahogy jön.

Azért lettem hikikomori, hogy minden nap csak olyan dolgokkal foglalkozzam, amikkel érdemes. Az elmúlt tíz év sokkal kellemesebb volt így, mintha kint dolgoztam volna. (...) Azt alkothattam, amit akartam. Még ha voltak is nehézségek, élveztem.

Izolációban eltöltött évei ihlették videójátékát is, amely főhősét magáról formázta. Reményei szerint keres majd vele annyi pénzt, amennyivel kitörhet a bezártságból, és szabadúszó lehet, ha majd véget ér a járvány.

A remény és az segített, hogy minden nap fejlődöm egy kicsit

- mondta a japán napilapnak.

CLiONE, egy tokiói DJ szintén azért vonult vissza a világtól, hogy szenvedélyére, a zenére koncentrálhasson. Szerinte a magány legyőzésében segít, ha beszélünk másokkal.

A kommunikáció csökkenti a stresszt. Ha egyedül agyalsz, rossz irányt vehetnek a gondolataid. Viszont már egy telefonbeszélgetés a barátokkal változtathat a hangulatodon.

CLiONE, aki az elmúlt két-három évet nagyrészt egyedül töltötte otthon, eddig is a YouTube-on keresztül „lépett fel”, és ott tartja a kapcsolatot rajongóival. Azt mondja, hogy így könnyebben viseli a mindennapi, depresszív híráradatot a koronavírusról.

Nito, CLiONE és társai tehát alapból teljesítik a japán kormány kérését, miszerint aki teheti, maradjon otthon. Nito egy ideje az élelmiszert is online rendeli, még a boltba sem kell leugrania. 

Nem megyek ki a házból. Hetente egyszer-kétszer kiviszem a szemetet, és ennyi.

Veszélyes pálya

Persze alighanem számos olyan hikikomori van, akinek rossz a pszichés állapota, traumákat cipel és kezelésre szorulna. (Arról itt írtunk, hogy a koronavírus-járvány a magyarországi pszichológiai és pszichiátriai kezeléseket is megnehezíti – a szerk.)

Ráadásul – tesszük hozzá – a bezártság komoly lelki és testi bajokat okozhat, a virtuális kapcsolatok pedig hosszútávon aligha helyettesíthetik a személyes kapcsolatokat.

A karantén feloldása tehát feltehetőleg mindenhol gyógyítaná a lelkeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Friss
hírlevél