BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 6. 20:01

Nem bírja a több hónapos bezártságot? A japán hikikomorik évekig élnek a külvilágtól elzárva. Egy részük élvezi, hogy a maga ura lehet, újratervezi életét, szabadjára engedi kreativitását. Az izolációnak persze komoly árnyoldalai is vannak.

Kezdetben minden nap az ablaknál ültem, és néztem kifelé. Mindig otthon voltam, kivéve a kezeléseket és a sétákat anyámmal. Sokat számítógépeztem, így tanultam és szórakoztam

- emlékszik vissza Shin korábbi éveire.

A 35 éves férfi, akivel a Japan Times készített interjút, diploma után egy cégnél kezdett dolgozni, de nem bírta a japán munkakultúrát, a túlórázást, az alváshiányt.

Ingázó férfi a Shibuya vasútállomáson Tokióban 2020. április 14-én. (Illusztráció) EPA/DAI KUROKAWA Ingázó férfi a Shibuya vasútállomáson Tokióban 2020. április 14-én. (Illusztráció) EPA/DAI KUROKAWA

Kivonult a világból, és négy-öt évre bezárkózott otthonába – hikikomori lett.

A társadalmon kívül

A távol-keleti országban így hívják azokat az embereket, akik szinte teljesen elvágják magukat a külvilágtól. Általában nem dolgoznak, nem járnak iskolába, és legfeljebb családtagjaikkal érintkeznek.

Kormányzati becslések szerint minimum egymillió hikikomori van országszerte – sokan évekig vagy évtizedekig élnek ebben az állapotban.

Az európai országoktól eltérően, amelyek hangsúlyozzák az egyén fontosságát, a japánok a közösségi szerepeket helyezik előtérbe. Ebben az értelemben az egyén értéke attól függ, hogy mennyire képes alkalmazkodni a csoportok szabályaihoz. A hikikomorik képtelenek erre                            

- mondja Teppei Sekimizu, a tokiói Waseda Egyetem szociológusa a France 24 riportjában.

A beilleszkedési problémák miatt szégyellik, bűnösnek érzik magukat, ami növeli elszigeteltségüket, ráadásul sok esetben kortársaik is zaklatják őket.

Shin a húszas évei közepén, egy civil szervezet segítségével kitört ebből az életmódból: megnősült és munkát talált szabadúszó programozóként. Ideje nagy részét azonban továbbra is otthon tölti: feleségével videójátékokat játszanak, filmeket néznek, rajzolnak.

Hikikomoris éveiről azt mondja: segített neki, hogy olyan dolgokat csinált közben, amiket szeretett.

Ha feszültnek éreztem magam, akciófilmeket néztem. De már testmozgással is tudtam némileg csökkenteni a stresszt.

Szerinte az elszigeteltség segített az élete újratervezésében.

Kreatív energiák

Shinhez hasonló utat járt be Nito Souji is. A japán férfi regényíró szeretett volna lenni, de az egyetem elvégzése után nem talált munkát, ezért visszaköltözött szülővárosába.

Ott nem voltak barátaim. Úgy éreztem, minél hamarabb szeretnék anyagilag függetlenedni, szégyelltem kimenni az utcára. Így hikikomori lettem.

Rajzolni kezdett, angolul tanult és videójátékokat fejlesztett. Ma már folyékonyan beszéli a nyelvet, hamarosan pedig forgalomba kerül az első játéka. A befektetett munka megtérülni látszik.

Nito már több mint 10 éve él hikikomoriként. Szerinte a fontos dolgokra kell koncentrálni, és minden napot úgy kell venni, ahogy jön.

Azért lettem hikikomori, hogy minden nap csak olyan dolgokkal foglalkozzam, amikkel érdemes. Az elmúlt tíz év sokkal kellemesebb volt így, mintha kint dolgoztam volna. (...) Azt alkothattam, amit akartam. Még ha voltak is nehézségek, élveztem.

Izolációban eltöltött évei ihlették videójátékát is, amely főhősét magáról formázta. Reményei szerint keres majd vele annyi pénzt, amennyivel kitörhet a bezártságból, és szabadúszó lehet, ha majd véget ér a járvány.

A remény és az segített, hogy minden nap fejlődöm egy kicsit

- mondta a japán napilapnak.

CLiONE, egy tokiói DJ szintén azért vonult vissza a világtól, hogy szenvedélyére, a zenére koncentrálhasson. Szerinte a magány legyőzésében segít, ha beszélünk másokkal.

A kommunikáció csökkenti a stresszt. Ha egyedül agyalsz, rossz irányt vehetnek a gondolataid. Viszont már egy telefonbeszélgetés a barátokkal változtathat a hangulatodon.

CLiONE, aki az elmúlt két-három évet nagyrészt egyedül töltötte otthon, eddig is a YouTube-on keresztül „lépett fel”, és ott tartja a kapcsolatot rajongóival. Azt mondja, hogy így könnyebben viseli a mindennapi, depresszív híráradatot a koronavírusról.

Nito, CLiONE és társai tehát alapból teljesítik a japán kormány kérését, miszerint aki teheti, maradjon otthon. Nito egy ideje az élelmiszert is online rendeli, még a boltba sem kell leugrania. 

Nem megyek ki a házból. Hetente egyszer-kétszer kiviszem a szemetet, és ennyi.

Veszélyes pálya

Persze alighanem számos olyan hikikomori van, akinek rossz a pszichés állapota, traumákat cipel és kezelésre szorulna. (Arról itt írtunk, hogy a koronavírus-járvány a magyarországi pszichológiai és pszichiátriai kezeléseket is megnehezíti – a szerk.)

Ráadásul – tesszük hozzá – a bezártság komoly lelki és testi bajokat okozhat, a virtuális kapcsolatok pedig hosszútávon aligha helyettesíthetik a személyes kapcsolatokat.

A karantén feloldása tehát feltehetőleg mindenhol gyógyítaná a lelkeket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Új rendelet élesedett, koncertezhet hétvégén a Tankcsapda
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:46
A kormány áldását adta arra, hogy péntektől vasárnapig autós könnyűzenei koncerteket lehet tartani.
Kultúra Eldőlt: idén nem lesz Sziget, se Balaton Sound, se Volt fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 14:24
A szervezők azután döntöttek így, hogy kiderült: augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani a koronavírus miatt.
Kultúra Nem akarunk stresszelni, de muszáj elkezdeni a karácsonyi tervezést
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 18:44
Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.
Kultúra A pszichiátriai kezeléseket is felforgatja a járvány
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 06:30
A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 
Kultúra Könyvajánló: Magánszféra és hatalom
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:10
Napjainkra az információ a hatalom egyik legfőbb eszközévé vált. Jogos tehát a kérdés, hogy milyen adatokat, információkat követelhet és szerezhet meg a politikai vezetés a társadalom tagjairól, más országok állampolgárairól vagy épp a piaci résztvevőkről arra hivatkozva, hogy mindez az ő védelmüket szolgálja – például terrortámadás vagy vírusjárvány veszélye esetén.  
Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
Kultúra Ömlik ránk az ingyen kultúra – mi az, amit tényleg nem szabad kihagyni?
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:27
A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.
Friss
hírlevél